AvP: Alien Vs. Predator

Paul W.S. Anderson zal zich gelukkig geprezen hebben toen hij Alien Vs. Predator mocht maken; een officieus vervolg op een paar hele beroemde en geliefde films. Hij kreeg de kans het beste van twee filmseries te combineren. AvP is een gevecht tussen de ultieme moordmachines en de ultieme jagers op planeet aarde.

Piramide
Een satelliet van de Weyland-coproratie ontdekt een warmtebron onder het ijs op Antarctica. Na enige foto’s te hebben gemaakt en er een paar experts op te hebben losgelaten wordt ontdekt dat het hier gaat om een piramide. Snel wordt een team van experts op verschillende gebieden bijeen geraapt voor een expeditie naar deze ongelofelijke ontdekking. Het team bestaat uit de gids Alexa (Lathan), wat archeologen, meneer Weyland zelf (Henriksen) en nog een paar van zijn mannetjes. Eenmaal op de plek aangekomen blijkt er al een gigantisch gat geboord te zijn naar de piramide. Het team gaat naar binnen en ontdekt dat het niet zomaar een piramide betreft. Deze wordt namelijk bewoond door Aliens, buitenaardse wezens die je liever niet tegenkomt. Nadat Weyland’s team binnen is, komt er een ander soort buitenaards wezen de piramide in; drie predators. De jacht is geopend.

Lege karakters
De problemen met deze film beginnen al in de opening. Een groep mensen met elk hun eigen specialiteit en grote verschillen gaat samen een onbekend gebied in. Been there, done that. De karakters zijn daarboven ook nog eens zo oninteressant als de pest. Hoofdrolspeelster Alexa is een stoere meid die haar vader is verloren (who cares!), Dr. Miller (Bremner) is de grappenmaker. Dan is er dan nog de zogenaamd sympathieke Italiaan Sebastian, die voornamelijk irritant is door zijn vervelende accent. In een Alien Vs. Predator-film zijn mensen niet heel erg interessant, maar je hebt ze wel nodig om het verhaal uit te leggen. Ze kunnen echter totaal niet boeien, de karakters zijn compleet leeg en daarbovenop zijn de acteerprestaties hier en daar heel erg ver onder de maat.

Comic
Een ander probleem met deze film is dat het hier een comic-verfilming betreft. Alien Vs. Predator is van oorsprong namelijk een stripverhaal. In comic-verfilmingen zitten vaak kleine foutjes, en onrealistische situaties. Dit wordt echter in die films geaccepteerd, omdat comics lang niet zo realistisch zijn als films en dit soort problemen in comics gewoon kunnen. Ook AvP zit vol met dit soort problemen zoals rare gedachtekronkels van de karakters. In dit geval worden de fouten niet vergeven, omdat de meeste kijkers niet naar deze kijken als een comic-verfilming, maar als een vervolg op vier Alien-, en twee Predatorfilms. Deze film zit dus vol met kleine fouten en rare, onlogische scènes. Helemaal als je de Predator- en/of Alienfilms goed kent stikt de film van de fouten. Zo zijn de Predators vrij klein, en is het proces van Facehugger tot volgroeide Alien drastisch verkort.

Keuzes
De Alien- en Predatorfilms zijn onder te brengen in vele genres. Eén daarvan, en dit geldt zeker voor de Alienfilms, is horror. Dat aspect lijkt helemaal te zijn vergeten door regisseur Anderson, van horror is er absoluut geen sprake, en de film wil dan ook nergens spannend worden. De dreiging die er zou moeten zijn van gevangen zitten tussen twee groepen van doodenge en levensgevaarlijke wezens lijkt nauwelijks aanwezig. Dit heeft ook te maken met de 12 jaar en ouder keuring van de film. Dit is ongetwijfeld een eis geweest van de productiemaatschappij om de doelgroep te vergroten. Welke gek heeft echter in zijn hoofd gehaald een goede film van AvP te kunnen maken zonder een 16 jaar en ouder keuring. Beide filmseries (Alien en Predator) zitten vol smerige en gore sterfscènes. En zo zien we dat graag, dat hier gekozen is vooral met suggestie te werken is bijzonder jammer.

Conclusie
Teleurstelling is het woord dat Alien Vs. Predator het beste omschrijft. De film zit vol fouten, clichés, slechte acteerprestaties en een groot gebrek aan spanning. AvP is niet een hele slechte film, en voor sommige mensen waarschijnlijk zelfs erg entertaining. De actiescènes zien er hier en daar echt wel goed uit, en de film loopt ook wel vrij snel. Desalniettemin druipt de matigheid van deze film af als kwijl van een Alien. Met name de fans van de Alien en Predator-films zullen teleurgesteld zijn. Deze dvd gaan kijken moet je echt op eigen risico doen, de één zal zich prima vermaken, de ander zal in tranen van teleurstelling uitbarsten. Je bent gewaarschuwd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*