Bad Guy (Nabeum Nanja)

Het lijkt erop dat steeds meer mensen films gaan waarderen die niet in Hollywood worden gemaakt. Europese producties vinden steeds meer aftrek bij het grote publiek en ook Aziatische films winnen aan populariteit (getuige het Rotterdam Film Festival dat dit jaar volledig in het teken van Aziatische films stond). Behalve in Japan en in Hong-Kong, worden er ook veel films gemaakt in Zuid-Korea. Een film die daar een aantal jaar geleden werd gemaakt en nu in Nederland op DVD verschijnt is Bad Guy.

De zoen
Sun-hwa (Seo) is een meisje van 21. Ze studeert, samen met haar vriendje, aan een Zuid-Koreaanse universiteit. Haar rustige leventje wordt echter flink overhoop gegooid als ze Han-gi (Cho) ontmoet. Terwijl Sun-hwa op een bankje op haar vriendje wacht, komt Han-gi naast haar zitten. Hij is zo geobsedeerd door de schoonheid van het onbekende meisje, dat hij haar ineens begint te zoenen. Sun-hwa is hier natuurlijk niet van gediend en begint te schreeuwen. Een groepje militairen komt op het tumult af en Han-gi wordt flink door hen afgeranseld. Sun-hwa vraagt hem zijn excuses aan haar aan te bieden, wat Han-gi vertikt. Het meisje wordt boos en spuugt Han-gi in zijn gezicht. Dat had ze beter niet kunnen doen, want Han-gi is een sluwe, gemene pooier die een dergelijke vernedering niet pikt.

De valstrik
Han-gi volgt Sun-hwa een aantal dagen ongemerkt op de voet, terwijl hij wacht op het juiste moment om het meisje aan te pakken. Op een dag is het moment daar. Sun-hwa staat een boek door te bladeren in een boekhandel, terwijl één van Han-gi’s handlangers een portemonnee naast haar neer legt. Nadat ze het boek heeft teruggelegd, merkt het meisje de portemonnee op en neemt hem mee. Een tweede handlanger doet alsof de portemonnee van hem is en begint te schreeuwen dat Sun-hwa hem heeft bestolen. Het meisje zet het op een lopen, maar de man weet haar uiteindelijk toch te pakken te krijgen. Hij beweert dat er 10.000 dollar in de portemonnee zat, maar er zitten nu nog slechts enkele honderdjes in. De man eist dat Sun-hwa hem terugbetaald en dwingt haar een contract te tekenen waardoor ze het recht over haar gezicht en lichaam verliest. Met andere woorden Sun-hwa wordt gedwongen tot prostitutie en, omdat ze geen andere keus heeft, belandt achter de ramen.

Symbolisch
Het verhaal van Bad Guy klinkt wellicht wat bizar en tot op zekere hoogte ongeloofwaardig. Volgens regisseur Kim Ki-Duk is de film dan ook vooral van symbolische waarde. In een statement op de DVD-hoes zegt hij dat hij een film wilde maken over het leven dat sommige mensen ongewild leiden. De mens hoopt op een eerlijk bestaan, maar sommige gebeurtenissen en handelingen van anderen kunnen ervoor zorgen dat je in een ander leven terecht komt. Een leven dat je eigenlijk niet wilt leiden, maar waaraan je, ondanks alles, toch gewend raakt. In de film zien we de jonge Sun-hwa van een braaf schoolmeisje gedwongen veranderen in een prostitué. Eerst is ze kwaad en verdrietig, maar na verloop van tijd lijkt Sun-hwa zich bij de gebeurtenissen neer te leggen en accepteert ze haar nieuwe bestaan. Sterker nog, een kans om terug te keren naar haar oude bestaan slaat ze af.

Sterke maag
Bad Guy is een goede film, zeker als je weet dat de gebeurtenissen in de film meer als symbolisch dan als realistisch beschouwd moeten worden. Toch moet je wel beschikken over een redelijk sterke maag, wanneer je deze film gaat bekijken. Er zijn een aantal verkrachtingsscènes te zien en bruut geweld wordt, net als in meer Aziatische films, niet geschuwd. Er worden flink wat klappen uitgedeeld (vaak zonder enige reden) en het bloed vloeit af en toe rijkelijk over straat. Het geweld doet geen afbreuk aan het verhaal, maar houd er wel even rekening mee voordat je de film gaat bekijken.

Conclusie
Bad Guy is een goede film. De film is niet erg snel en flitsend, maar het symbolische verhaal pakt je vast en laat je niet meer los. Ook na de film blijft het verhaal door je hoofd spoken en vraag je jezelf af wat voor leven je zelf eigenlijk leidt en of je door deze manier van leven anderen misschien benadeelt. Bad Guy is een typisch filmhuis product, maar ook een typisch Aziatische film. Houd je hier niet van, dan kun je beter iets anders huren. Ben je wel een liefhebber, dan is Bad Guy een absolute aanrader.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*