Bagdad Café

In 1987 verscheen Bagdad Cafe voor het eerst in de bioscoop. Het verhaal over de Duitse dame die in de Amerikaanse woestijn belandt, sloeg aan en in Europa won de film de ene na de andere prijs. Reden genoeg voor de Nederlandse uitgever A-Film om Bagdad Cafe nu op DVD uit te brengen.

Suf woestijnstadje
Langs de high way in de Amerikaanse Navajowoestijn ligt het stadje Bagdad. Het woord stad doet het plaatsje eigenlijk teveel eer aan, want meer dan een motel, een benzinepomp en een caravan staat er niet in Bagdad. Zo klein als het plaatsje is, zo groot zijn de problemen van haar inwoners. Brenda (Pounder) probeert haar motel draaiende te houden terwijl ze nauwelijks klanten heeft en moet ook haar twee kinderen en kleinkind in toom zien te houden. Brenda’s man is er vandoor gegaan, dus ze staat er helemaal alleen voor. Totdat op een dag de ietwat merkwaardige Jasmin (Sägebrecht) op de stoep staat. De stevige dame is afkomstig uit Duitsland en legt Brenda in gebrekkig Engels uit, dat ze graag een kamer in haar motel zou willen.

Tot bloei
Brenda overhandigt haar de sleutels, maar wel met tegenzin. Ze vindt Jasmin maar een vreemd type en ze vertrouwt haar niet helemaal. Hoe komt die merkwaardige dame zomaar bij haar motel terecht? In de wijde omgeving is niets anders dan zand en deze Duitse heeft niet eens een auto bij zich, maar wel een koffer vol herenkleding. In eerste instantie is er flink wat wrijving tussen beide dames. Jasmin blijft echter rustig en laat zich van haar beste kant zien. De stille Duitse komt helemaal tot bloei in het zanderige stadje Bagdad en dat slaat over op de mensen die er wonen. Het motel komt weer tot leven en Brenda’s leven komt weer enigszins op de rails.

Prettig
Bagdad Cafe is een mooie feel good movie die een beetje langzaam op gang komt, maar waar je na een half uurtje helemaal in zit. De problemen waar Brenda mee worstelt, zullen de meeste mensen bekend voor komen en dat maakt het prettig om te zien dat Jasmin hiervoor een oplossing lijkt te zijn. Het spel van beide hoofdrolspeelsters is erg goed, wat het verhaal alleen nog maar aannemelijker maakt. Weliswaar is het beeld af en toe een beetje flets (het gaat hier immers om een film uit de jaren ’80), maar dat doet nauwelijks afbreuk aan de kwaliteit van de film.

Conclusie
Bagdad Cafe is een prettige film om te bekijken. Het verhaal is niet al te ingenieus, maar delen ervan zullen voor veel mensen wel herkenbaar zijn. Daarom is het ook mooi om te zien hoe Jasmin’s aanwezigheid het suffe woestijnstadje nieuw leven in lijkt te blazen. Echt een mooie film die je een prettig gevoel bezorgt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*