Ballistic: Ecks vs. Sever

Tijd voor een lekkere actiefilm. Geen ingewikkeld verhaal, geen lastig te begrijpen personages, maar gewoon lekker knallen. Veel geschiet en geknok en, als het even kan, nog een paar mooie vrouwen en snelle auto’s erbij ook. Na Assasins en Desperado kan Antonio Banderas als actieheld bij mij eigenlijk niet meer stuk en met Lucy Liu als één van Charlie’s engelen nog vers in het geheugen, start ik Ballistic met veel goede moed.

Naar robotje
Robert Gant (Henry) is een geheimagent in dienst van de Amerikaanse overheid. Dit geeft hem nogal wat macht, wat er op neer komt dat hij een vrijbrief heeft om er vrolijk op los te schieten als hij daar zin in heeft. Op zich is Gant niet zo gevaarlijk, want hij is immers in dienst van de overheid. Wat men in Washington echter niet weet is dat Gant vroeger agent Clark was en nu zijn overheidsbescherming gebruikt om een nieuw, zeer dodelijk, wapen in zijn bezit te krijgen. Het gaat om een microscopisch kleine robot die bij een slachtoffer geïnjecteerd kan worden. Vervolgens kan het robotje door middel van een afstandsbediening worden ingeschakeld, zodat hij het slachtoffer een hartaanval bezorgt.

Ecks en Sever
Gant heeft de dodelijke robot in Duitsland gestolen en hem het land binnengesmokkeld door het robotje in zijn zoon’s arm te injecteren. Gant’s zevenjarige zoon, Michael, is op weg naar zijn vader als hij ineens wordt ontvoerd door een geheimzinnige vrouw. Deze vrouw blijkt geheimagent Sever (Liu) te zijn en de hulp van voormalig FBI-agent Ecks (Banderas) wordt ingeroepen om Sever op te sporen en de jonge Michael te bevrijden. De FBI weet op dat moment nog niet dat Gant de robot heeft gestolen en dat hij dus eigenlijk de bad guy is. Sever blijkt Michael alleen te willen beschermen en tevens wil ze voorkomen dat Gant het dodelijke wapen in handen krijgt. Ecks komt daar gelukkig al snel achter en de twee agenten komen samen tegenover de kwaadaardige Gant te staan.

Bond doet Blade
Ballistic is een ongecompliceerde actiefilm met daarin de vrouwen en auto’s van James Bond en de donkere sfeer en de muziek van Blade. Lucy Liu ziet er, zoals we na twee Charlie’s Angels films weten, erg goed uit in een strak zwart pakkie, maar ze is niet de enige schoonheid in deze film. Ecks heeft namelijk nog een doodgewaande vrouw, een rol gespeeld door Talisa Soto, die een vreemde verhouding met Gant blijkt te hebben. Ook aan mooie auto’s is geen gebrek. Zo zien we ondermeer een BMW X5 en een Jaguar S-Type in volle vaart voorbij scheuren. Dit geheel is overgoten met de lekkere donkere sfeer van Blade. Veel martial-arts gevechten en heftige explosies in donkere ruimtes, ondersteund door een vette house beat.

Kaos
De naam van de regisseur luidt Kaos (zijn echte naam is overigens Wych Kaosayananda en de beste man doet zijn naam zeker eer aan. Er is eigenlijk geen gevecht dat tot een minimum wordt beperkt. Als er geknokt wordt, gebeurt het ook goed. De ontvoering van Michael door Sever is al vrij spectaculair, maar verbleekt als Sever in haar eentje de omgeving van een bibliotheek omtovert in een slagveld. De dreun van de eerste explosie galmt nog na in je oren, of je hoort de volgende alweer. De ene na de andere auto vliegt door de lucht, terwijl de nodige ramen of winkelpuien (als het maar glas is) doorzeeft worden met kogels. Er worden nogal wat mensen neergeschoten, maar af en toe is Sever ook zeer creatief in het onschadelijk maken van haar vijanden.

Conclusie
Het verhaal van Ballistic is eigenlijk niet zo boeiend en zeker niet vernieuwend te noemen. Dit vormt echter geen enkele bedreiging voor het kijkplezier dat je aan deze filmt kunt beleven. Heb je even geen zin in allerlei moeilijk gedoe, maar wil je gewoon met een zak chips onderuit zakken op de bank, dan moet je Ballistic zeker huren. Lucy Liu lijkt leniger dan ooit te voren, wanneer ze in haar eentje zes tegenstanders tegen de grond trapt. Antonio Banderas is weer even de koelbloedige (maar wel goedaardige) killer uit Desperado en regisseur Kaos maakt, met alle explosies een fijn actiespektakel van deze film.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*