The Band Wagon

In de loop van de filmgeschiedenis zijn er honderden films gemaakt, waarvaan het overgrote deel op video is verschenen. De afgelopen jaren heeft DVD het terrein van de video overgenomen met als gevolg dat veel films opnieuw kunnen worden uitgebracht, maar nu op het digitale schijfje. Met regelmaat zien we dan ook filmklassiekers op DVD verschijnen, de ene in een nog specialere uitvoering dan de ander. Deze keer is het de beurt aan The Band Wagon, een film uit 1953 van Vincente Minnelli.

Oud en nieuw
In The Band Wagon wil Cordova (Buchanan) een nieuwe en moderne musicalversie van Faust ten tonele brengen. Voor deze productie wil hij de succesvolle, maar van de oude stempel Tony Hunter (Astaire) casten naast de succesvolle ballerina Gabrielle Gerard (Charisse). Niet alleen kunnen deze twee sterren niet met elkaar overweg, maar Hunter heeft ook moeite met de nieuwe musical stijl. Eigenlijk voelt hij zich niet op zijn gemak in deze productie. En Cordova is niet de man om te onderhandelen. In zijn visie is er een leider die de hele show runt en de rest moet maar luisteren. Uiteraard zal dit tot een clash leiden met de cast en crew. En ook Hunter en Gerard zullen de nodige ruzies uitvechten totdat de gulden middenweg wordt gevonden.

Inleving
Het hedendaagse filmpubliek is verwend geraakt met de nieuwste technieken. In elke nieuwe film wordt er dan ook voor gezorgd dat de beelden haarscherp zijn en je het gevoel hebt dat het net echt is. Wie dan weer eens teruggrijpt naar een klassieker zal daarom door een ander perspectief naar de film moeten gaan kijken. In de eerste plaats zullen de beelden hoe dan ook wat groezelig aandoen, de kledij is hopeloos ouderwets en het verhaal ietwat oubollig. Maar wie de film in zijn tijd weet te plaatsen zal kunnen genieten van een film waarin een voor die tijd oude en nieuwe stijl van het musicalgenre worden gecombineerd.

Conclusie
Wie geen genoeg kan krijgen van films als Moulin Rouge en Chicago moet zeker eens gaan kijken naar The Band Wagon. Het is een van de bekendere films uit het musicalgenre en zeker de moeite waard. Mijn favoriete nummer uit de film is Triplets, waarin de humor over het zijn van een drieling recht voor zijn raap is. Ook al zijn we nu 50 jaar verder, ook films van toen zijn soms nog best te pruimen. Bekijk de film vanuit een ander perspectief en je zult er zeker waardering voor op kunnen brengen. The Band Wagon is leuk om te gaan kijken als je wat wilt leren van de geschiedenis van de film.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*