The Barber

Ergens in Alaska ligt het plaatsje Revelstoke. In de winter zien de inwoners van het dorpje daar nauwelijks het daglicht. Het gezegde gaat ook wel dat elke nieuwe winter de mensen een totale persoonsverandering kunnen doorgaan. Als op een dag twee jongens het vermoorde lichaam vinden van een van de dorpsbewoners raakt het hele dorp in rep en roer, want wie kan deze gruwelijke moord gepleegd hebben?

FBI
Al gauw is de FBI op de hoogte van de moord en komt de zaak waarnemen. Dit wordt niet door iedereen in dank afgenomen, met name de sheriff is er niet zo gelukkig mee. Zal de sheriff samen met de FBI er achter komen dat Dexter Miles, de plaatselijke kapper, achter de moorden zit? Of leggen ze de schuld bij een van de ongelukkige dorpsbewoners?

Dexter Miles
Vanaf het begin is het al duidelijk dat Dexter Miles achter de moorden zit. De film is namelijk voor het grootste vanuit zijn perspectief gefilmd, waarin hij licht op bepaalde zaken werpt. Niemand zoekt echter de schuld bij hem, want waarom zou de alleenstaande kapper zich vergrijpen aan meisjes en hun wurgen. Want het blijft niet bij één moord. Zou het puur door de winterdepressie komen dat Dexter aan het moorden slaat, of zit er meer achter zijn lust om mensen van het leven te beroven?

Een dorps dorp
Het mooie van een moord in een dorpje met maar 253 inwoners is dat iedereen elkaar kent. En dat betekent vaak ook dat men weet over de misstappen van de medebewoners. Ten tijde van een moord zullen de ‘slechte’ dorpelingen het dan ook moet bekopen met hoon en spot. En in dit geval is sheriff Corgan daar de dupe van. Hij is zo’n 10 jaar eerder naar dit dorpje overgeplaatst uit Seattle. En hij staat er bekend om een niet al te beste sheriff te zijn. Daarnaast zijn er in een plaatsje vlakbij Seattle ook moorden gepleegd, en die zijn opgehouden na het vertrek van de sheriff. Zijn de handjes van sheriff Corgan wel zo schoon als hij zou willen? De dorpelingen denken er het zijne van.

Malcolm McDowell
De meeste mensen zullen deze acteur kennen uit Kubrick’s “A Clockwork Orange” of uit “Star Trek Generations”. Malcolm McDowell geeft een gezicht aan de moordenaar in Revelstoke en dat doet hij erg goed. Hij weet het personage grimmig, ietwat uit de toonvallend, neer te zetten. De momenten dat Dexters ware aard lijkt boven te drijven doet hij het af als een soort grap. Maar pas op, kappers zijn niet te vertrouwen, want een goede kapper weet alles over zijn klanten. De goede en slechte dingen. Petje af voor McDowell die een mooie rol weet neer te zetten.

Conclusie
The Barber is een mooie grimmige film over een plaatsje in Alaska waar de duisternis in de winter heerst. En deze duisternis lijkt nu ook een van de dorpelingen in zijn greep te krijgen. Dexter Miles is een ijzige psychotische moordenaar met geen greintje gevoel. En dit zijn de moordenaars die je niet graag tegenkomt midden in de nacht. De grimmige sfeer blijft de hele film gehandhaafd. En gelukkig is The Barber een film die het lef heeft voor een verrassend einde te zorgen. Een lekkere ouderwetse thriller die na afloop nog even de rillingen over je rug bezorgen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*