De 10 kenmerkende jaren ’90 soundtracks

De Jaren ’90 vormden qua muziek een opmerkelijk decennium. En dat zie je terug in de filmindustrie. Tijdens deze jaren werd het helemaal hot om je film te promoten met een album en een paar videoclips. Deze lijst is niet zozeer een opsomming van de beste soundtracks. Dit is een lijst die bovenal kenmerkend is voor de jaren ’90: for better or worse.

The Bodyguard(1992)
De film was zo middelmatig dat niemand erg echt veel van weet te herinneren. Iets met Whitney Houston die verliefd werd op haar Bodyguard Kevin Costner. En er was geloof ik nog een stalker om het een beetje spannend te maken. Wat mensen zich wel herinneren is de soundtrack. Whitney’s versie van “I will always love you” werd een knallende megahit. En iedereen heeft stiekem wel eens even lopen meegalmen op de uithalen van deze popdiva.

Wayne’s World (1992)
The Bohemian Rhapsody in tegenwoordig in onze jaarlijkse top 2000 vaste prik. Maar in de jaren ’90 kwam deze Queen klassieker weer flink onder de aandacht door Wayne’s World, een film van de toen rijzende ster Mike Myers. Dit Saturday Night Live karakter kreeg op uiterst succesvolle wijze een eigen film, en was door de enorme hoeveelheid merchandise die volgde een niet weg te denken invloed op kids van dat decennium. De Soundtrack werd in Amerika uiteindelijk een absolute nummer één hit. Kinderen over de hele wereld headbangen sindsdien enthousiast mee op de klanken van Brian May’s gitaar en Freddie’s vocale uithalen.

waynes-world

Pulp Fiction (1994)
Tijdens mijn studententijd hebben we deze film minstens een keer of 20 gezien. En dankzij de CD konden ik en een paar vrienden de scene over Nederlanders die Mayo op hun frietjes doen woord voor woord meepraten. Tarantino leverde eerder al een meesterlijke soundtrack af met Resevoir Dogs, en Pulp Fiction is zo mogelijk nog beter. Heerlijke surftunes afgewisseld met classics en… pulp. Absolute 90’s must have.

Forrest Gump (1994)
De film vertelt het levensverhaal van Forrest Gump, en geeft ook een overzicht van Amerika door diverse decennia heen. De soundtrack groeit met Forrest mee. Daarmee is deze soundtrack niet alleen voor diverse generaties een heerlijk retourtje jeugd, het laat ook iets zien van de ontwikkeling die muziek heeft doorgemaakt. Alleen al daarom het beluisteren meer dan waard.

The Crow (1994)
In de jaren ’90 werd het ook vogue om wat meer gritty soundtracks af te leveren als de film zich daarvoor leende. De duistere stijl van de Comicbook verfilming The Crow zorgde voor deze mengelmoes van industrial en alternatieve rock. NIN, the Cure, Rage against the Machine en Stone Temple Pilots zijn maar een paar van de namen die 90’s rockfans doen likkebaarden. Vergelijkbaar succes hadden de soundtracks van Mortal Kombat en Spawn.

Batman Forever (1995)
De Batman verfilmingen van Joel Schumacher zijn geen duistere ridder films waar de fans met veel liefde op terugkijken. Maar Soundtracks waren mateloos populair. Batman Forever leverde een verzameling grote namen op, en twee megahits. Hold me, Thrill me, Kiss me, Kill me van U2 deed het behoorlijk in de top 40. Maar de hit was natuurlijk Kiss from a Rose van Seal. Een enorme 90’s hit die iedereen, hoe stom ze het liedje ook vinden kan mee kwelen.

spacejam

Space Jam (1996)
Even een bekentenis. Ik heb de film Space Jam nooit in zijn geheel gezien. Maar deze Looney Tunes basketbalfilm met Michael Jordan was toch een flink onderdeel van mijn jeugd. Je kon namelijk niet om de reclames, merchandise en muziek die deze film opleverde heen. Hits als I believe I can fly en Hit ‘m High waren bijna niet van de radio te branden. De soundtrack is een mooie combinatie van bekende tunes en voor die tijd nieuwe hits. En ook al is het niet geheel mijn smaak, ik voel wel enorm veel 90’s nostalgie als ik aan Space Jam denk.

Trainspotting (1996)
Trainspotting kwam uit in een periode van mijn leven dat ik langzaam begon met uit huis gaan. Ik logeerde steeds vaker in Groningen bij vrienden, ging uit en kreeg een leven los van het ouderlijk huis. Trainspotting hoort bij die periode. Ik was helemaal wild van de film en het boek, en de soundtrack stond bijna voortdurend op. Veel mensen die op kamers gingen in die periode hadden een Trainspotting poster (Choose Life… etc) hangen. Een ook nu nog zeer genietbare soundtrack met hits van Iggy Pop, Goldie, Primal Scream, Underworld… Hop hop, luisteren!

90s

Romeo + Juliet (1996)
Weer zo’n film waar ik destijds niet veel mee had, maar ook niet omheen kon. Baz Luhrmann’s verfilming van Romeo en Juliet bevestigde de status van DiCaprio als filmster en tieneridool. Hij was niet meer uit de Hitkrant en Break-Out bladen van mijn zusjes weg te branden. En my god, wat was Lovefool van the Cardigans veel op de radio. DiCaprio speelde in de 90’s in nog een enorme wereldhit waar me de naam even van ontschiet. Iets met een lekke boot en een onmogelijke liefde.

Spice World the Movie (1997)
Boy en Girl bands waren groot in de jaren ’90. En misschien waren de Spice Girls wel de grootste. De slimme marketing achter deze dames zorgde ervoor dat je al snel niet meer om de Spice Girls heen kon. Ieder meisje kon in de groep een rolmodel vinden die bij de eigen levensstijl paste. En toen was er ook nog de film. Oef… wat was dat slecht. De makers wilden het neerzetten als een hedendaags A Hard Day’s Night, en die vergelijking gaat niet helemaal op. Maar de soundtrack… die kan je probleemloos jaren later nog meezingen.

spice

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*