Fantastic Beasts and Where to Find Them

Het moet de studio’s pijn hebben gedaan toen ook het laatste boek van Harry Potter definitief verfilmd was. Elke film was goed voor een enorme omzet, en nu zat het project er echt op. Natuurlijk wilde men de kans op meer films in hetzelfde magische universum niet laten lopen. Maar wat was de beste manier om een nieuw verhaal te vertellen? De toekomst van Harry en zijn kinderen kan men al zien in een toneelstuk. En prequel mogelijkheden lijken er bijna niet. Of we moeten nog wat verder teruggaan in de tijd.

New York, New York
Newt Scamander is een zonderlinge jongeman met een ietwat ongelukkige voorliefde voor magische dieren. Niet iedereen in de tovernaarswereld deelt die liefde. Net aangekomen in New York (ten tijde van het interbellum) raakt Newt meteen in de problemen. Een paar dieren ontsnappen door een ongeluk uit zijn geheimzinnige reiskoffer. Erger nog, Dreuzel Jacob (een mens zonder magische krachten) ziet alles gebeuren. Het Amerikaanse Ministerie van Magie is dan ook niet heel erg blij met Newt. Een geheimzinnig wezen zaait namelijk onrust in New York en het is daarom erg lastig de tovenaarswereld geheim te houden. De overheid houdt Newt dan ook verantwoordelijk voor de situatie. Newt krijgt echter hulp van de gedegradeerde schouwer Goldstein en haar zus. Samen met Jacob proberen de drie tovenaars het geheimzinnige wezen te achterhalen en alle ontsnapte magische dieren weer te vangen.

Schone lei
Het was een goede zet van de makers van deze film om een tijdvak te kiezen ver genoeg van de originele Harry Potter films. Natuurlijk kunnen we hier en daar wat kleine knikjes naar bekende namen ontdekken. Zo zat Newt uiteraard ooit op Zweinstein en heeft hij les gehad van Perkamentus. Maar verder was er een relatief schone lei voor Rowling om samen met de producenten een opzichzelfstaand verhaal te schrijven. En regisseur Yates geniet ook zichtbaar van het feit dat hij los kan gaan in een relatief nieuwe tovenaarswereld zonder dat hij gebukt gaat onder de erfenis van diverse andere regisseurs en gedetailleerde boeken. Vond ik veel van zijn Harry Potter films wat flets, hier grossiert hij in spektakel en fantasie.

Dreuzels
Aan de hoofdrolspelers de zware taak om ons Harry, Ron en Hermelien te doen vergeten. Redmayne levert een prima rol af als de ietwat eigenaardige Newt. Voor een tovenaar die ooit van Zweinstein is getrapt heeft hij behoorlijk gecompliceerde magie tot zijn beschikking. Zijn karakter krijgt voldoende uitwerking zonder dat je meteen alles weet, tenslotte willen ze nog vier films maken. Katherine Waterston zet een leuke rol neer als Goldstein, de gevallen schouwer die zich graag wil bewijzen. Maar het leukste aan de film vond ik toch dreuzel Jacob. Ooit maakten we via Harry stapje voor stapje kennis met de tovenaarswereld. Diezelfde blik van verbazing en vreugde zien we terug bij Jacob als hij geconfronteerd wordt met magie.

Doodstraf
Heel soms vliegt de film in al zijn enthousiasme een pietsje uit de bocht. Dat geheimhouden van de magische wereld, daar gaat men in deze film wel enorm lichtzinnig mee om. En de oplossing komt letterlijk uit de lucht vallen. En als je het Engelse ministerie voor Magie al hardvochtig vond, de Amerikaanse variant heeft zelfs een doodstraf voor al te losbandige tovenaars. Het gemak waarmee medewerkers van het ministerie een oud-collega afvoeren naar haar executie vond ik op zijn zachts gezegd wel erg “bevel is bevel”. Zeker omdat de veroordeling wel uiterst twijfelachtig tot stand komt. Kennelijk is dit iets wat wel vaker gebeurt, want de uitvoerende medewerkers doen er niet al te moeilijk over.

Conclusie
Als ik al een kanttekening wil maken bij deze film, dan is het dat men nadrukkelijk heeft gekozen voor de meer volwassen toon van de laatste vier films. De magische wereld heeft soms wel erg nare trekjes, en de overheid is wederom niet te vertrouwen. Juist het onderwerp van magische dieren had zich ook voor een jongere doelgroep kunnen lenen. Desondanks heb ik me enorm vermaakt met deze film, en ik kan hem alle fans van harte aanbevelen. En met nog vier films voor de boeg is het Harry Potter universum weer springlevend.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*