Top en Flop 2016

En terwijl we het einde van het jaar naderen, iedereen aan de oliebollen zit, wellicht nadenkt over wanneer de kerstboom weer de deur uitgaat, piekerde ik me suf over films. 2016 was een jaar waar in ik redelijk wat goede films zag. Maar zowel naar boven als naar beneden weinig uitschieters. Dat maakt het maken van mijn traditionele lijst erg lastig. Er mist hier en daar vast een favoriet, maar ik moet de film in kwestie natuurlijk wel gezien hebben. Aanmerkingen? Missers? Laat jouw top 10 achter bij de comments!

Top
Een film of 15 kwam in aanmerking voor mijn top 10. Uiteindelijk vind ik het belangrijk of een film er in slaagt me te raken, op welke manier dan ook. Lig ik dubbel van het lachen? Geweldig. Zit ik op het puntje van mijn stoel? Top! Ben ik tot tranen toe geroerd? Mooi! Helemaal knap vind ik het als een film na afloop ook nog stof tot napraten oplevert. En dat het geen eenzijdige gesprekken zijn, maar voer voor discussie. Eye in the Sky was zo’n film. Ik heb de hele film op het puntje van mijn stoel gezeten. De ethische vragen die de film stelt zijn voer voor een goede nazit. En op de valreep was er nog het Nederlandse Waterboys. Het bewijs dat niet alle Nederlandse films die Pathe halen slappe Romcoms zijn.

1) Eye in the Sky – Gavin Hood
2) Waterboys – Robert Jan Westdijk
3) The Revenant – Alejandro G. Iñárritu
4) Star Wars: Rogue One – Gareth Edwards
5) Deadpool – Tim Miller
6) Spotlight – Tom McCarthy
7) Creed – Ryan Coogler
8) Finding Dory – Andrew Stanton
9) The Nice Guys – Shane Black
10) The Jungle Book -Jon Favreau

Flop
Zo’n beetje alle Nederlandse romcoms die ik dit jaar zag haalden moeiteloos de top 10. Zelden werd een genre zo uitgekauwd door filmmakers op zoek naar een paar makkelijke euro’s. Maar zolang we allemaal naar Johan nijenhuis films gaan blijft hij ze maken. Adam Sandler’s werk voor Netflix is zo beledigend slecht dat het niet op de lijst mocht ontbreken. Now You See Me vertrouwde teveel op slappe plottwists om de gaten in het verhaal te vullen. En Ghostbusters staat vooral in deze lijst vanwege de slappe regie die het aanwezige acteertalent gruwelijk verspilde.

1) Rokjesdag – Johan Nijenhuis
2) The Do-Over – Steven Brill
3) Now You See Me 2 – Jon C. Chu
4) Hartenstrijd – Janice Pierre
5) How to be Single – Christian Ditter
6) Familieweekend – Pieter van Rijn
7) Mannenharten 2 – Mark de Cloe
8) Soof 2 – Esmé Lammers
9) Ghostbusters – Paul Feig
10) Daddy’s Home – Sean Anders

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*