Below

De Tweede Wereldoorlog is druk aan de gang en er worden veel onderzeeërs ingezet om de zee onveilig te maken voor al wie vijandig is. De Amerikaanse onderzeeër Tiger Shark maakt in de Atlantische Oceaan jacht op de Duitse U-boten. Vooralsnog lijkt er weinig aan de hand. Maar de mysterieuze verdwijning van de kapitein zit niet alle bemanning even lekker, net zo min als de vrouw die aan boord komt.

Vrouwen brengen ongeluk
Nadat een door Duitsers onder vuurgenomen hospitaalboot is gezonken, blijken er nog drie overlevenden te zijn. Ze worden aan boord van de Tiger Shark gebracht en in vijf minuten film krijgen we tal van synoniemen te horen over de vrouw aan boord met als uitschieter “one of them is a bleeder”. Al gauw wordt ook duidelijk gemaakt dat een vrouw aan boord garant staat voor ongeluk.

Vervloekt
Als er dan ook nog eens mysterieuze voorvallen op de boot plaatsvinden, heeft dat geen goed effect op de toch al onrustige bemanning. Hoewel niemand het eerst wil toegeven, lijkt de onderzeeër vervloekt te zijn. Er worden stemmen gehoord, vreemde schimmen gezien en opeens beginnen platenspelers te draaien. Nu rest alleen nog de vraag waarom het schip vervloekt is, waar zou dat mee te maken kunnen hebben?

Make-up
David Twohy heeft met “Pitch Black” al laten zien dat hij best wel een spannende film kan neerzetten. Helaas heeft hij met “Below” niet nogmaals dat niveau weten te halen. De film weet enkel bij vlagen te boeien waardoor de spanning geheel verdwijnt. De schrikeffecten hebben hier en daar wel succes, maar ook dat is niet genoeg om de film te redden. Waar Twohy in “Pitch Black” nog goed weet in te spelen op claustrofobische gevoelens, lukt dat in de onderzeeër (een geschikte plek voor claustrofobie) dat niet.

Conclusie
Het verhaal weet je helaas niet lekker in de greep te krijgen. Het kabbelt voort en je zit te wachten op wat er nou eigenlijk met de kapitein is gebeurd. Je hebt vermoedens en het zou fijn zijn deze bevestigd te zien. Twohy heeft potentie om goede en spannende films te maken. Met een beter verhaal had de spanning ook beter tot zijn recht kunnen komen. Helaas een matige film van David Twohy.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*