The Best of IDFA – Edition 2005

De IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) vindt ieder jaar rond eind november plaats in Amsterdam. In ruim tien dagen tijd kun je tal van documentaires bekijken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Voor aanvang van het festival van dit jaar, wordt er een IDFA-Box uitgebracht met 3 documentaires die op het festival te zien zijn geweest.

Capturing the Friedmans
Vader Arnold Friedman en zoon Jesse Friedman worden er van beschuldigd gedurende een lange periode kinderen seksueel misbruikt te hebben. In deze documentaire draait het niet alleen om de schuldvraag en hoe de waarheid door volwassenen dan wel de media gestuurd kan worden. Het draait misschien nog wel meer om een familie die door de beschuldigingen zwaar onder druk komt staan. Kun je na zulke beschuldigingen nog geloven in de onschuld van je man, zoon, vader of broer. Het meest intrigerende aan deze documentaire zijn de filmbeelden die zelf door de familie zijn geschoten gedurende deze crisis.

The Last Victory
In de documentaire The Last Victory komen we terecht in de kleinste wijk van de Italiaanse stad Siena. Ieder jaar wordt hier de wereldberoemde paardenrace Il Palio gehouden. Een race waar alle tien de wijken van de stad aan meedoen. In The Last Victory wordt de wijk Civetta gevolgd. Er komen mensen aan het woord die de laatste overwinning van de wijk nog hebben meegemaakt. En dat is al weer 24 jaar geleden. Zij hopen vurig nog een keer de overwinning mee te maken voor hun dood. Daarnaast komen er ook jongeren aan het woord die de eerste overwinning nog mee moeten maken. Dit jaar lijken de kansen op de overwinning groot. Civetta heeft het paard toegewezen gekregen dat het jaar daarvoor nog won. In de voorbereidingen op de race, zie je hoe deze race in alle facetten van de samenleving is doorgedrongen. The Last Victory is een prachtige documentaire van de Nederlander John Appel. Hij weet het belang van de race voor Civetta zeer goed over te brengen op de kijker.

Belovy
In de laatste documentaire uit de box, Belovy, staat een Russische familie centraal. Anna woont samen met haar twee Russische broers op het platteland. Wanneer haar twee andere broers op bezoek komen wordt er gefilosofeerd over het leven met een stevig glas wodka in de hand. Het is prachtig om te zien hoe geluk en verdriet soms dicht bij elkaar liggen. Vooral de scène waar Anna muziek zit te luisteren is erg mooi. De documentaire is verschillende keren in de prijzen gevallen. Zo ook in 1993 op de IDFA zelf.

Conclusie
Van 24 november tot en met 4 december kun je in Amsterdam weer naar de IDFA. Op www.idfa.nl kun je het programma vinden met korte samenvattingen van de documentaires die gedraaid zullen worden. Er is voor iedereen wel wat.Wie als nieuweling besluit naar de IDFA te gaan, geef ik 1 tip mee. Bereid je goed voor, want de films worden op verschillende locaties in Amsterdam gedraaid en voor sommige documentaires moet je iets verder reizen dan het Leidscheplein. Houd de tijd dus goed in de gaten! Wie voor die tijd vast in de stemming wil komen, zal met de IDFA-Box goed uit de voeten kunnen. Er is duidelijk gekozen voor een aantal van de betere documentaires van de afgelopen jaren. De IDFA-Box is zeer de moeite waard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*