Beyond Borders

Je kent die benefietgala’s wel waar rijke lui voor een prikkie een geweldige avond hebben. Daar kunnen ze laten zien dat een pietsje beetje van hun rijkdom ook naar goede doelen gaat. Soms wordt zo’n avond ruw verstoord door een activist die graag zijn punt wil maken, meestal omdat het geld naar zijn afdeling is stopgezet. Kortom het begin van Beyond Borders.

De pisang
Het benefietgala wordt bijgewoond door Sarah Jordan (Jolie) die daar samen met haar man een leuke avond heeft. Op een gegeven komt dokter Nick Callahan (Owen) binnenstormen om de show te stelen. Het gaat slecht in Ethopië en nu de geldkraan wordt dichtgedraaid betekent het dat zijn vluchtelingenkamp van 30.000 mensen in no time aan allerlei ziektes en besmettingen ten onder zal gaan. Aan zijn zijde staat een jongetje dat hij uit het kamp heeft meegenomen. Allemaal heel genânt voor de organisatoren en dat wordt nog eens extra op de spits gedreven doordat een toeschouwer een banaar naar het jochie gooit. Zo! De eerste politieke statements zijn gemaakt.

Vluchtelingenwerk
Natuurlijk gaat dit tafereel Sarah Jordan niet in de koude kleren zitten. Zoals zovelen wil zij ook van betekenis zijn. Zoals weinigen verzamelt zijn geld in om zelf een transport van eten en medicijnen te begeleiden naar het kamp in Ethiopië. Daar aangekomen is er een directe spanning tussen Jordan en Callahan (wat alleen maar kan leiden tot een korte edoch passievolle affaire). Ondanks zijn verwijten dat zij alleen maar komt om zichzelf goed te voelen zet Jordan het vluchtelingenwerk voort bij de UNHCR. Callahan zelf ontmoet geldschieter Steiger (Van Wageningen) die hem uit de brand kan helpen, maar dan moeten er wel wapens gesmokkeld gaan worden. Callahan gaat met Steiger in zee wat uiteindelijk nooit goed af kan lopen.

Zo zo
Daar waar een verhaal ten onder gaat aan clichés hoop je nog enigszins op acceptabel acteerwerk. Van Clive Owen hoef je dit echter niet te verwachten. Laat ik het zo formuleren, hij doet zijn werk, maar weet niet dat beetje extra aan een rol mee te geven. Zijn probleem, dat ook al bij King Arthur te zien was, is dat hij weinig verschillende emoties met zijn gezicht weet over te brengen. Het is net alsof hij steeds hetzelfde kijkt. En wie topacteur wil worden, zal toch iets meer in huis moeten hebben. Voor Jolie geldt een beetje hetzelfde. Ooit speelde ze een fantastische rol in Gir,l Interrupted, maar nadien heeft ze nooit meer dat niveau gehaald. Maar dat heeft ook te maken met de keuzes voor rollen die ze maakt. Ook deze rol als Sarah Jordan verwacht niets meer van de actrice dan oppervlakkig acteerwerk. Ik zou Angelina Jolie graag weer eens een uitdagender rol zien spelen.

Conclusie
Ik kan helaas niet zeggen dat Beyond Borders een verhaal is dat meer laat zien dan de oppervlakte van de problematiek waar vrijwilligerswerkers mee te maken krijgen in vluchtelingenkampen. Uiteindelijk gaat de film ten onder aan clichés en dus een slecht verhaal. Erg jammer, want van het thema is best een goed verhaal te maken. Het lijkt er alleen op dat men het toch altijd moet gooien op dan wel liefde dan wel heroïek waardoor de geloofwaardigheid onder de tafel komt te liggen. Om Beyond Borders een hart onder de riem te steken, het is nog niet de slechtste film in zijn soort en een keertje op DVD kijken kan echt geen kwaad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*