Blade: Trinity

De comic Blade is in Nederland nooit een groot succes geweest. Met de films is dat echter wel anders. In 1998 verscheen de eerste Blade-film, waarin de stoere en bovenal extreem coole Day Walker de strijd aanging met allerlei vampiergespuis. Pas 4 jaar later, toen Wesley Snipes al bijna niet meer op het witte doek te zien was, verscheen de tweede Blade-film. Wederom een groot succes. En slechts (!) 2 jaar later was het de beurt aan het derde en laatste deel uit de Blade-trilogie. Dit laatste deel is nu ook te koop op dvd.

Er ingestonken
Net als in de eerste twee Blade-films is de Day Walker (Snipes) druk bezig met zijn jacht op vampiers. Samen met z’n maatje Whistler heeft hij een aantal belangrijke kopstukken binnen de vampierhiërarchie gespot en is hij onderweg om hen allemaal, letterlijk, een kopje kleiner te maken. De vampiers slaan op de vlucht en Blade zet de achtervolging in. Al snel heeft hij de laatste vampier te pakken, maar er is iets vreemds aan de hand. De zilveren kogel die Blade door de vampier heen schoot heeft er niet voor gezorgd dat de vampier in as is veranderd (iets wat normaal wel gebeurt, aangezien vampiers niet tegen zilver kunnen). Deze vampier is helemaal geen vampier, maar een mens en terwijl Blade hem van het leven beroofd worden er door een andere vampier video-opnamen gemaakt. De videoband wordt naar de pers gestuurd en binnen korte tijd weet iedereen dat er een nieuwe psychopathische moordenaar rondloopt met de naam Blade. De Day Walker is er ingeluisd.

Trio
In de media wordt Blade afgeschilderd als een gevaarlijke gek die waanbeelden over vampiers heeft en zo snel mogelijk gestopt moet worden. De vampiers hebben ervoor gezorgd dat zowel het leger, als de politie jacht maken op Blade en het duurt dan ook niet lang voor ze zijn geheime schuilplaats hebben gevonden. Een beetje hulp zou niet gek zijn. Gelukkig is Blade niet de enige vampierjager. Whistler’s dochter Abigail (Biel) en voormalig vampier Hannibal King (Reynolds) beschikken over een heel team vampierbestrijders. De drie bundelen hun krachten (titelverklaring trinity) en gaan op zoek naar een methode om alle vampiers uit te roeien. De tijd begint echter te dringen, want in de Syrische woestijn hebben de vampiers het lichaam gevonden van een eeuwenoude en zeer bijzondere vampier die de strijd wel eens in het nadeel van Blade en de mensheid zou kunnen beslechten.

Foutloos
Ik zou hier kunnen beginnen met het opsommen van een reeks onjuistheden, onwaarschijnlijke situaties en een paar foutjes, maar dat doe ik niet. Hoewel de comic bij ons in Nederland nooit een groot succes is geweest, moet niet worden vergeten dat de Blade-films hier wel op gebaseerd zijn. In stripboeken gaan dingen nu eenmaal anders dan in de echte wereld en films die hierop zijn gebaseerd moeten dus ook wat meer speelruimte krijgen op de grens tussen fictie en werkelijkheid. Als je Blade Trinity op deze manier bekijkt, is het een supersnelle, retelekkere actiefilm. Voorzien van een aantal nieuwe gadgets gaat de Day Walker de strijd aan met een aantal kwaadaardige vampiers, het leger en, uiteindelijk, de meest bekende en machtigste vampier aller tijden. De actiescènes volgen elkaar in moordend tempo op en tijd voor een verhaal is er nauwelijks. Deze film is net als Blade zelf: zeker niet foutloos, maar wel supersnel en extreem cool.

Deel drie
Zoals net al even gezegd, lijkt het verhaal een beetje een ondergeschoven kindje in dit derde deel uit de Blade-serie. De film duurt bijna twee uur en is een aaneenschakeling van actie. Misschien is het jammer dat de makers van dit derde deel niet hebben geprobeerd om het verhaal wat meer diepgang te geven, aan de andere kant is het ook niet nodig. Wanneer je de eerste twee films hebt gezien, weet je hoe het verhaal loopt en hoef je niet meer van alles uitgelegd te krijgen. Ook hebben de makers de verleiding weten te weerstaan om een aantal oude grappen te herhalen, zijn ze niet bang om een hoofdpersoon al vrij vroeg in de film te laten sterven en zijn er weer een aantal nieuwe wapens bedacht om vampiers mee te slachten. Het aantal vernieuwingen is, bijna vanzelfsprekend, wel beperkt en dit derde deel biedt de kijker meer van hetzelfde. Geen probleem als je Blade 2 helemaal geweldig vond. De eerste Blade-film blijft echter de beste en het is wel te hopen dat men de verleiding weerstaat om een vierde deel te maken. Het is precies genoeg zo!

Conclusie
Ik ben een enorme fan van de eerste twee Blade-films en zag er dan ook erg naar uit om dit derde deel te gaan bekijken. Blade Trinity is een erg lekkere actiefilm die je, onder begeleiding van een pompende soundtrack, meeneemt in een twee uur durende achtbaanrit met het thema actie, actie, actie. Het verhaal krijgt nauwelijks aandacht, maar de actiescènes zijn gruwelijk goed en daar gaat het om bij dit soort films. Vergeet niet dat Blade op een stripboek is gebaseerd, vergeef de makers de paar kleine foutjes en onwaarschijnlijke situaties en geniet met volle teugen van Blade Trinity.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*