Blood Money

Het kostte het nodige zoekwerk om iets over deze film te weten te komen. Niet echt verbazingwekkend, want van origine is dit een TV film die pas later op DVD is gezet. Het is een oudje met Andy Garcia en Morgan Freeman in de hoofdrollen. Waarom zal die zo’n moeilijk te traceren achtergrond hebben?

Oorspronkelijke titel
De oorspronkelijke titel van deze film was ‘Clinton and Nadine’. Deze film verscheen in 1988 als TV film. Toen moest The Godfather deel III nog gemaakt worden en had Andy Garcia nog niet bepaald een zeer indrukwekkende staat van dienst. Morgan Freeman draaide toen al wat langer mee, maar zijn recente successen zijn misschien mede van invloed geweest op de beslissing om deze TV film opnieuw uit te brengen, maar ditmaal op DVD.

Clinton
Clinton Dillart (Andy Garcia) is een smokkelaar. Als hij net heeft besloten om (voor de zoveelste keer) te stoppen met smokkelen en op bezoek gaat bij zijn broer, neemt zijn leven een onverwachte wending. Hij betrapt een aantal mannen die in het huis van zijn broer op zoek zijn naar iets. Clinton sluipt naar binnen en treft zijn broer vermoord aan. Het blijkt dat de mannen op zoek zijn naar een audiotape. Clinton besluit om, als de mannen eenmaal weg zijn, alle tapes mee naar huis te nemen en daar stuk voor stuk te beluisteren. Zo komt hij erachter dat zijn broer op de een of andere manier betrokken is bij iets groots. Zijn naam werd, samen met nog wat andere, genoemd op het bandje. Daarop was te horen hoe iemand gemarteld en uiteindelijk vermoord werd. Clinton gaat op zoek aan de hand van een aanwijzing die hij in het huis van zijn broer heeft gevonden: een damestas met daarin een portemonnee.

en Nadine
Via de handtas komt Clinton op het spoor van Nadine (Ellen Barkin). Deze wil hem echter niets vertellen, maar Clinton blijft volharden. Zo brengt hij haar naar Florida, maar ondertussen blijkt dat Nadine ook niet helemaal is wie zij lijkt. Daarnaast heeft Clinton ook een bezoek gebracht aan een advocaat wiens naam werd genoemd op de tape. Deze Dorsey Pratt (Morgan Freeman) doet alsof hij van niets weet maar wil wel een ontmoeting regelen met een man die Clinton misschien verder kan helpen. Vanaf dat moment komen er steeds meer aanknopingspunten voor Clinton en komt hij via Nicaragua steeds dichter bij de waarheid.

De moeite waard?
Zowel Andy Garcia als Morgan Freeman hebben natuurlijk in zeer goede films gespeeld. Maar dat betekend niet automatisch dat alles wat zij aanraken in goud veranderd. Dit is helaas ook het geval bij deze film. Voor beide acteurs is het een film om zeer snel te vergeten. Misschien is het daarom ook zo lastig om achtergrondinformatie te vinden. Het probleem bij deze film zit in heel veel dingen. Het verhaal op zich is bijvoorbeeld bijzonder onsamenhangend. Er loopt een hele ruwe rode draad door de film, maar het weet maar niet besluiten wat het nou is: komedie, romantiek, actie, thriller? Gevolg hiervan is dat het dus allemaal niets is. Tevens spelen zowel Garcia als Freeman niet hun beste rol ooit, wat het totaal ook al niet ten goede komt.

Conclusie
Volgens de hoes van de DVD is dit een broeierige thriller. Helaas is het niet meer dan een lauwe tijdvulling. Het is jammer dat oudere films om commerciƫle redenen op DVD blijven verschijnen. Een nieuwe hoes en titel maken een slechte film helaas niet veel beter. Ik kan dan nog door de vingers zien dat het een film uit 1988 betreft, maar ook toen zijn er vele films gemaakt die toch stukken beter en origineler waren dan deze. Wat mij betreft is het alleen leuk voor de echte grote fans van bovengenoemde acteurs om deze film in het bezit te hebben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*