Borderline

Tussen alle bekende thrillers die de afgelopen tijd op DVD zijn verschenen ligt ook de film Borderline. Een film waarin voor mij eigenlijk geen bekende acteurs in meespelen. Alleen de naam van Sean Patrick Flanery deed bij mij een belletje rinkelen. Speelde deze man ooit niet eens de jonge Indiana Jones in de gelijknamige televisieserie? En was hij het niet die samen met Norman Reedus alle criminelen uit de stad executeerde in Boondock Saints? Toch maar even kijken, dus…

Work-a-holic
Dokter Lila Coletti (Gershon) is psychiater in een plaatselijke gevangenis. Ze lijkt geobsedeerd door haar werk en maakt veel overuren. Op zich zou dit geen probleem zijn, als ze geen alleenstaande moeder was die twee dochtertjes moet opvoeden. In een rechtszaak wordt dan ook beslist dat de voogdij over de meisjes aan hun vader Paul wordt overgedragen. Paul neemt de kinderen mee naar zijn huis en laat een radeloze Lila alleen achter. Hij krijgt echter niet de kans om zijn dochters op te voeden, want hij wordt samen met zijn nieuwe vriendin op brute wijze vermoord, wanneer de twee meisjes televisie zitten te kijken. Aangezien Lila nu de enige overlevende ouder is, krijgt zij de voogdij over haar kinderen weer terug.

Motief voor moord
Lila’s vriend, rechercheur Macy Kobacek, is belast met het onderzoek naar de moord op Paul en zijn vriendin. Macy wil Lila’s onschuld graag geloven, maar ze heeft hem ook verteld hoe ze haar ex-man haatte en hoe overstuur ze was toen hij de voogdij over de kinderen kreeg toegewezen. Lila is echter niet de enige verdachte. Eén van haar oude patiënten, Ed Baikman (Flanery), is net vrijgelaten. Hij heeft tijdens zijn gevangenschap een grote affectie voor Lila gekregen en beloofd haar dat hij altijd voor haar klaar zal staan. Lila verdenkt Baikman er nu van haar ex-man vermoord te hebben om er zo voor te zorgen dat zij haar twee dochtertjes terug kon krijgen. Maar wie is er nu echt schuldig? En wie liegt er? De mooie succesvolle psychiater? Of de labiele ex-gevangene?

Klassiek
Borderline is een thriller met een klassiek verhaal. Aan het begin van de film wordt een moord gepleegd en er zijn een aantal mogelijke daders. Gedurende de hele film krijgt de kijker clues aangereikt die soms voor een verdachte pleiten, maar soms ook juist tegen diezelfde verdachte. Tot op het laatste moment blijft onduidelijk wie nu precies de dader is en wat nu exact zijn of haar motief is geweest. Gershon en Flanery spelen beiden erg sterk en zetten hun karakter geloofwaardig neer. Als kijker ontwikkel je zo sympathie voor Lila, die het niet makkelijk heeft als alleenstaande moeder, maar ook voor Baikman, die in zijn jeugd is mishandeld en daardoor het spoor is kwijtgeraakt. Je hoopt eigenlijk dat geen van beiden de moord heeft gepleegd, maar één van hen is waarschijnlijk toch de dader.

Afrika
In de aftiteling van Borderline stond te lezen dat de film volledig op locatie in Zuid-Afrika is opgenomen. Op zich is dat natuurlijk niet zo vreemd, maar het verhaal lijkt helemaal niet in Afrika te spelen. De rechtszaak wordt volgens de Amerikaanse jurisdictie gehouden en de auto’s die we zien rondrijden zijn van Amerikaanse makelij. Hoewel nergens in de film plaatsnamen worden genoemd, proberen de makers toch vooral de indruk te wekken dat alles zich ‘gewoon’ in Amerika afspeelt. Waarschijnlijk is de film alleen maar in Afrika opgenomen om zo geld te besparen en dit geld te investeren in goede acteurs en een goed verhaal.

Conclusie
Als je van spannende thrillers houdt, waarin tot op het laatste moment onduidelijk is wie de moord gepleegd heeft, dan is Borderline zeker een aanrader. Het verhaal zit goed in elkaar en de acteurs spelen hun rol zeer overtuigend. Verwacht echter niet al teveel psychologische diepgang in de karakters van psychiater Lila en van de labiele Baikman, zoals dit bijvoorbeeld te zien was bij Clarice Starling en Hannibal Lecter in de film Silence of the Lambs. Het verhaal van Borderline is wat meer een standaard thriller-verhaal. Toch is de film de moeite van het kijken best waard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*