Ron Goossens, Low-Budget Stuntman

Steffen Haars en Flip van der Kuil gaven laatst aan dat ze echt geen nieuwe New Kids film meer zouden maken. Alles was wel zo’n beetje verteld. Kunnen we zeggen dat ze het met RGLBS over een geheel andere boeg gooien? Er is een flinke connectie met Brabant, er gaat weer veel drank doorheen en de grappen zijn behoorlijk plat. Bekend terrein voor de heren dus.

Vreemdgaan om relatie te redden
Plaatselijke zuipschuit Ron (Tim Haars) hoeft zijn rekening in de kroeg niet te betalen als hij met zijn autootje over een openstaande brug springt. De stunt gaat behoorlijk mis, maar Ron wordt wel een youtube-sensatie. Zijn overspelige vriendin is hem meer dan zat en komt met een ietwat uniek ultimatum. Als Ron zijn mannelijkheid niet bewijst door de bekende actrice Bo Maerten (gespeeld door… Bo Maerten) te versieren is het voorbij. Ron kan zijn Youtube-status gebruiken om als stuntman in de Nederlandse filmwereld aan de slag te gaan. Drank op, gordels om… en gaan.

Zelfspot
De voice-over draait er niet omheen. Ron zal deze film niet overleven. Maar de komende anderhalf uur mogen we genieten van zijn benevelde acties. Ron is continue ladderzat, en dat maakt hem soms lastig te verstaan. Geen probleem, want de grappen zijn plat en spreken voor zich. De halve Nederlandse filmwereld kwam gretig opdraven om zichzelf te persifleren. Wat dat betreft verdienen Chris Zegers en Waldemar Torenstra een open doekje. Met veel zelfspot zetten ze een versie van zichzelf neer en nemen hun eigen carrière flink op de hak.

Grof geschut
De makers durven ver te gaan qua humor. Zwarte Piet, pedofilie, abortus, vreemdgaan, aanslagen,  racisme en Bokito… Ze nemen veel onderwerpen die Nederland de laatste jaren heeft beziggehouden  op de hak. Daarmee maakt de film (hoe weinig subtiel ook) een statement tegen de nu heersende politieke correctheid. De karakters schelden watjes nog steeds uit voor Homo, bananengrappen worden gemaakt en overgoten met een politiek incorrect sausje van drank en drugs. Alles en iedereen wordt op de hak genomen, en daarom komen ze er mee weg.

Toon
De toon van de film schommelt soms wat heen en weer. Meestal hebben we te maken met een oer-platte comedy. Maar soms zitten er ook ietwat tragische kanten aan RGLBS. De voice-over erkent dat ook, en gooit er snel weer een platte grap tegenaan. Het verhaal volgt echter het gebruikelijke pad dat je van (ja ja) een romcom mag verwachten. Een probleem, een missie om liefde te redden, het plan lijkt te slagen, een kink in de kabel, zelf bespiegeling en dan er toch weer voor gaan. De makers steken hier soms de draak mee, maar blijven toch trouw aan dit beproefde recept.

Conclusie
RGLBS is een heerlijk mengelmoesje vol platte humor geworden. Tim Haars slaagt er echter in zijn karakter een vleugje aaibaarheid mee te geven (als je de flinke dranklucht even wegdenkt). De soundtrack verdient het om ook even aangehaald  te worden: allemaal klassieke covers ingezongen door Danny Christian, nog zo’n man met genoeg zelfspot. Verrassend is het allemaal geenszins. Vermakelijk wel. Kon je New Kids en Bros before Hos waarderen, dan is dit jouw film. Kan je niet lachen om een flinke boer na een slok bier, sla deze dan gewoon over.

1 Comment

  1. Had er zelf iets meer van verwacht. Vond Bro’s Before Ho’s wel leuk, maar deze kon ik minder om lachen.

    btw, naast m’n eigen blog run ik ook filmblogs.nl. Interesse om toegevoegd te worden? Stuur even een mailtje naar info@filmblogs.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*