Star Wars VII: The Force Awakens

Voor deze recensie is een disclaimer op zijn plaats. Ja, ik ben een enorme fanboy als het om Star Wars gaat. De films zijn een flink onderdeel van mijn jeugd. Het is dan ook een nagenoeg onmogelijke opgave om geheel objectief naar deze film te gaan kijken. Maar een goede recensent kan zich over dit soort dingen heenzetten. Laten we kijken of dit deel de hoge verwachtingen kan inlossen.

Oorlog en robotjes
Zo’n dertig jaar na de overwinning op het keizerrijk is het helaas niet allemaal pais en vree in de ruimte. Een nieuwe kwade macht, the First Order, is uit de as van het Keizerrijk is opgerezen. Luke Skywalker heeft zich op een onbekende locatie teruggetrokken. De rebellenalliantie probeert The First Order te weerstaan, en ziet in Luke een sleutelfiguur. Poe Dameron, een rebellenpiloot heeft een kaart met de mogelijke locatie van Luke. Hij wordt echter gevangen genomen door Kylo Ren, een groot bewonderaar van de verslagen Darth Vader. Poe weet de plannen te verstoppen in een kleine droid (robotje), en stuurt deze op pad. Als deze droid gevonden wordt door Rey, heeft dit eenzame meisje het lot van het universum in haar handen. Ze zal echter hulp uit onverwachte hoek krijgen.

De originele feel van Star Wars
Als de beschrijving van deze film overkomt als een behoorlijke informatiedump, dan heb je gelijk. Kennis van de vorige films is noodzakelijk. Zeker omdat regisseur J.J. Abrams de film niet alleen verhaaltechnisch laat aansluiten op de vorige delen. De film zit vol “easter eggs” naar vorige delen. Voor de fans een waar genot, voor nieuwelingen wellicht verwarrend. Abrams vond het belangrijk dat de toon van de eerste drie Star Wars films in dit nieuwe deel goed zou overkomen, iets waar de prequels jammerlijk faalden. En dat is gelukt. Het zit ‘m vooral in de kleine details. Kleine cameo’s van schattige ruimtemonstertjes, de humor, de net op tijd ontsnappingen… Ik zat echt te genieten.

Mentoren
Aanwezig in de film zijn de helden van de originele films. Han Solo en Prinses Leia hebben meer dan een cameo gekregen, ze vervullen een belangrijke mentorrol om een nieuwe generatie op weg te helpen. Met name de terugkeer van Han Solo werd in de zaal met luide instemming begroet. Luke Skywalkers rol is kleiner, maar zijn bestaan is wat het verhaal van deze film drijft. De nieuwe helden zijn goed op hun plek. Rey (Daisy Ridley) is de heldin waar we als kijker zonder moeite achter gaan staan. Finn (John Boyega) is haar side-kick met onvervuld potentieel en een interessant achtergrondverhaal. Poe (Oscar Isaac) is de stoere piloot die een vleugje Han Solo bezit. Lichte tegenvaller is de schurk Kylo Ren(Adam Driver). Deze emo-versie van Darth Vader heeft zeker mogelijkheden voor een tragisch verhaal, maar voor nu is hij niet half zo imponerend als Darth Vader ooit was. Wellicht is dat vooral de grote tragiek van Kylo Ren.

Conclusie
De film lijkt veel op het eerste deel: A New Hope. Ook hier komt een groepje onverwachte helden door omstandigheden bijeen om het op te nemen tegen een kwade ruimte-nazi achtige macht. The First Order heeft weinig geleerd van het keizerrijk en bouwt als voornaamste wapen een kopie van the Death Star, maar deze keer op een planeet. Natuurlijk is het weer aan de helden om dit wapen te vernietigen. Dit zorgt weer voor een avontuur vol actie waar de liefhebbers met volle teugen zullen genieten. Heeft de film minpuntjes? Vast. Maar het zijn minpuntjes die voor de liefhebber van Star Wars weinig uit zullen maken. J. J. Abrams is geslaagd in zijn missie: Star Wars uitvinden voor een nieuwe generatie met de instemming van bestaande fans. En dat is een prestatie op zich.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*