Casanova

Hoewel ik het ware verhaal achter Casanova niet ken, weet ik net als iedereen dat hij een vrouwenverslinder was. Een charmeur die elke vrouw om zijn vinger wist te winden. Duik je dan toch even de achtergrond in van deze Giacomo Casanova dan kom je er al snel achter dat hij niet alleen vrouwen bekoorde, maar dat hij ook relaties met mannen onderhield. Relaties die langduriger en wellicht ook intiemer waren. De Casanova uit Hallströms film is echter enkel en alleen de vrouwenverslinder waar we allen zo bekend mee zijn. Een biopic over de ware aard van Casanova hoef je dus niet te verwachten.

Casanova verliefd?
De film Casanova begint enigszins tragisch als Casanova’s (Heath Ledger) moeder hem bij zijn oma achterlaat. Ze belooft hem ooit terug te komen, maar jaren later is ze nog steeds niet naar Venetië teruggekeerd. Ondertussen heeft Casanova zich ontpopt als vrouwenversierder en werkt hij zich vaak in de nesten. Dat leidt tot een van de leukere beginscènes van de film waar hij uit een klooster moet zien te ontsnappen. Maar wat gebeurt er als Casanova zelf verliefd wordt en deze vrouw niet in de persoon Casanova is geïnteresseerd. Tja, dan moet Casanova een heel toneelspel uit de kast gaan halen om haar te overtuigen dat hij wel de moeite waard is.

De inquisitie
Uiteraard wordt er over de persoon Casanova ook gehoord in Rome. En zijn gedrag is natuurlijk allerminst vroom of Katholiek te noemen. Omdat de venetiaanse bestuurders zelf niks aan dit onmens doen, moet de inquisitie er aan te pas komen. Deze komt in de persoon van Pucci (Irons) naar Venetië om voor eens en altijd een einde te maken aan de streken van Casanova. Maar niet voordat ze een speelbal worden in de veroveringspoging van Casanova op Fransesca Bruni (Miller). Niets is in zo’n luchtige film prettiger dan de boosaardige man van de inquisitie te zien spartelen om Casanova te pakken te krijgen. Heerlijk.

Plezier
Het is altijd prettig kijken naar een pretentieloze film waar de acteurs ook duidelijk plezier in hebben. Misschien geen verrassende keuze van tiener-idool Heath Ledger, maar hem zien we binnenkort toch terug als homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain. Jeremy Irons is goed op zijn plek als inquisiteur Pucci. Hij weet ‘zijn’ slechteriken altijd overtuigend en vol verve te spelen. Ook Oliver Platt als de dikke en onnozele Paprizzio is zeer vermakelijk. Het zijn vooral de vrouwenrollen die wat aan de saaie kant zijn in Casanova. Dat is misschien wel de grootste blunder van deze film.

Conclusie
Zoals ik al schreef is Casanova niets meer en niets minder dan een luchtige vertelling over de man die de geschiedenisboeken is in gegaan als vrouwenverslinder. Hoewel een naam als Lasse Hallström misschien hogere verwachtingen schept, is deze luchtige film van zijn hand prima vermaak. Je moet het alleen willen zien voor wat het is; vermaak. Er zijn totaal geen pretenties om een serieuze kijk op het leven van Casanova te geven of een geschiedgetrouwe film. En gelukkig hoeft dat ook niet altijd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*