Children of Dune

Children of Dune is ‘het briljante vervolg’ op Frank Herbert’s Dune. Het is van origine gemaakt als mini-serie en nu uitgebracht op DVD. Dune is net zoals bijvoorbeeld Lord of the Rings en Star Wars een soort van semi-religie. Je bent er of helemaal bezeten van of je hebt er helemaal niets mee. Voor de mensen die niets hebben met het verhaal is het dan van belang dat ze door een film overtuigd worden. Zeker als de lengte van de DVD 250 minuten bedraagt. Is dat gelukt?

Voor de leek
Voor een ieder die niet bekend is met het verhaal volgt er nu een korte beschrijving van het verhaal, voor zover dat mogelijk is bij een film van ruim vier uur. Het verhaal speelt zich af op de planeet Arrakis. Het is een soort van omgekeerde wereld want hoe meer woestijn hoe beter, is daar het devies. De wereld draait economisch op ‘spice’ dat door grote wormen wordt geproduceerd. Oorlogen hebben de planeet jarenlang geteisterd en uit de chaos van de oorlog verrees het huis van Atreides als grote machthebber. Zij hebben het monopolie op de ‘spice’ en hun leider Paul Muad’dib is de bijna goddelijk.

Macht en onmacht
Maar ook de almachtige leider weet dat alles vergankelijk is. Het lijkt voor hem en zijn vrouw onmogelijk om een kind te krijgen en de onrust onder de bevolking neemt toe. Daarnaast heeft Muad’dib ook nog voorspellende dromen waaruit blijkt dat hij ‘Het Gouden Pad’ moet volgen voor de oplossing van zijn problemen, maar hij blijkt zelf niet in staat om dat te doen. En dan is er ook nog het huis van Corrino die uit zijn op het breken van de macht van de familie Atreides. Paul weet dat sommige dingen zijn voorbestemd en laat alles zijn beloop gaan.

Ingewikkeld
Het gehele verhaal is nog veel langer en nog veel ingewikkelder. Het is dan voor iemand die niet bekend is met het origineel dan wel met het verhaal van het vervolg bijzonder moeilijk te volgen. Echte liefhebbers geven dit zelf ook toe. Dit doet het verhaal niet veel goeds. Zeker als je geen groot fan bent van het genre wil je toch vermaakt worden. Maar dat is deze film niet gelukt. Zelfs aan het eind van de eerste DVD was er nog het een en ander erg onduidelijk en was de motivatie om de tweede DVD te gaan afspelen niet erg aanwezig.

Special effects
Laten we het verhaal dan maar gewoon vergeten en ons richten op de rest van de film. Als je geen Lord of the Rings fan bent, moet je toch toegeven dat de films heel veel sfeer en goede special effects bevatten. Je wordt overtuigd door de film en niet het verhaal. Voor de special effects in Children of Dune heb ik eigenlijk maar één woord: spijtig. Als je mensen vier uur lang wilt boeien dan mag je toch wel een klein beetje aandacht geven aan de effecten. Maar elke keer als er nu een ding (lees: vervoersmiddel) door de lucht vloog, of een worm door het zand kroop had ik het gevoel dat ik naar een kinderserie op de TV zat te kijken. Mocht er toch nog een klein beetje krediet zijn bij de neutrale kijker dan zal dat nu wel zijn verdwenen.

Acteerwerk
Ook het acteerwerk is niet heel erg overtuigend. Het is wel voldoende en verschilt heel erg van de acteur dan wel actrice maar is over het algemeen niet sterk genoeg om de serie te dragen. Zeker in het begin was het voor mij niet heel erg duidelijk wie nou wie was omdat alles en iedereen op elkaar leek en het zelfde deed. Je doet dan wel een aantal mensen tekort die wel een goede prestatie neerzetten, maar in zo’n groot verhaal als dit is dat nou eenmaal niet genoeg.

Conclusie
Children of Dune is een miniserie die alleen bij de echte liefhebbers een goede indruk zal achterlaten. De neutrale toeschouwer zal over het algemeen geen idee hebben waar het nou eigenlijk over gaat en zal ook de ‘mindere’ special effects niet door de vingers kunnen zien. Het is dus geen serie die een verpletterende indruk achterlaat en voor een spectaculaire toename van het aantal leden bij de Dune fanclub zal zorgen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*