John Wick

Ik heb altijd een beetje een zwak gehad voor Keanu Reeves. Hij is misschien niet de beste Hollywoodacteur die er rondloopt, maar toch zat hij in veel films die een belangrijk onderdeel van mijn jeugd vormden. Bill & Ted, Point Break, Speed, the Matrix… Het is een ogenschijnlijk sympathieke vent die vooral in actiefilms lijkt te floreren. Het broeierige John Wick lijkt dan ook voor hem op maat gemaakt.

Geen vrouw, geen hondje
John Wick was een succesvolle huurmoordenaar maar is voor zijn grote liefde uit het vak is gestapt. Als deze na een lange strijd tegen kanker komt te overlijden zit hij helemaal stuk. Na de begrafenis krijgt John een laatste cadeau van zijn vrouw: een kleine puppy. Haar reden hiervoor is dat John iemand in zijn leven nodig heeft om liefde aan te geven. Maar kort daarop slaat het noodlot toe. Een arrogant crimineeltje breekt in, steelt John’s auto en knuppelt totaal onnodig het arme hondje dood. Deze laatste lijn met zijn vrouw breekt, en John ook. Hij zweert wraak en pakt zijn oude beroep weer op. De knaap op wie hij jaagt blijkt de zoon van een machtige voormalige opdrachtgever.

Wraak
Het verhaal is simpel: wraak. De motivatie: afgenomen liefde. De eerste minuten van de film zetten de situatie effectief neer, en daarna kan de immer grimmig kijkende Keanu los. Zijn John Wick is een man van weinig woorden. Dat is ook niet nodig. Er is hem onrecht aangedaan, en nou komt hij de rekening presenteren. Zijn tegenstander begrijpt en respecteert dit zelfs. De regels van de onderwereld worden aan de kijker op formele wijze gepresenteerd. Iedereen gaat keurig met elkaar om: “we zijn allemaal professionals”. John duikt onder in een soort huurmoordenaars hotel waar één belangrijke regel geldt: geen moordaanslagen in het Hotel zelf. En dat blijkt een regel die je maar beter kan opvolgen.

Conclusie
De film deed me al snel aan The Crow denken. Een gebroken man, een dorst naar wraak en een stilistisch mooi vormgegeven wereld waarin beelden, muziek en actie de aankleding vormen. Wraakfilms zijn er tegenwoordig meer dan genoeg. Wat doet John Wick dan boven de rest uitsteken? Het zit ‘m in de goed doorgetrokken eenvoud en kick-ass actiescènes. John Wick is een man van “geen woorden maar daden”. Dat valt te waarderen.

1 Comment

  1. Matige film, voorspelbaar, nul diepgang, minimaal verhaal. Wel mooie plaatjes, maar thats it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*