Tien films vol apenstreken

Nu er een nieuwe King Kong film gaat draaien viel het ons op hoe populair deze beestjes eigenlijk zijn op het witte doek. Tijdens een paar gezellige biertjes wisten we moeiteloos meerdere films met Apen op te noemen. De leukste films met een Aap in de cast sommen we hier voor u op.

King Kong (1933, 1976, 2005)
De lijst was een stuk makkelijker als we alle King Kong films apart bespraken. En hoewel King Kong in enkele vreemde sequels nog wel terugkomt in deze lijst voegen we alle drie de basisfilms gewoon samen. Maar met name de eerste is toch wel een cinematografisch icoon die iedere filmliefhebber op zijn minst één keer gezien MOET hebben. De film uit 1976 is  echter een beetje vergeten en door velen onderschat.

Nabonga (1944)
Naast weer een film over een Gorilla en de vrouw die hij wil beschermen is Nabonga om meerdere redenen interessant. Het gebeurde niet vaak dat een Afrikaans karakter in de film een sympathieke ondertoon kreeg. En hoewel de verhoudingen nog steeds duidelijk zijn: de blanke man de baas, de Afrikaan als werknemer, was de duidelijke band van vriendschap tussen die twee een klein stapje in de goede richting.

Bedtime For Bonzo (1951)
In deze comedy probeert een professor een aapje menselijke normen en waarden bij te brengen door hem op te laten groeien in een gezin. De professor huurt een dame in om zijn vrouw te spelen, met alle gebruikelijke grappen en plotontwikkelingen van dien. De film kreeg vooral status doordat de latere US President Ronald Reagan de hoofdrol speelde.

Gorilla at large (1954)
Wat krijg je als je Agatha Christie elementen combineert met en campy mosterfilms? Gorilla at Large, één van de eerste 3D films van 20th Century Fox. Een ex-medewerker van een rondreizende kermis is bruut vermoord. Naast de gebruikelijke verdachten is er ook een ongebruikelijke: een flinke en ietwat bozige gorilla.

Planet of the Apes (1968)
Hoewel de hele reeks natuurlijk niet in de serie mag ontbreken laten we het qua originele films bij de eerste film met Charlton Heston en Roddy McDowall. De spannende SF film raakt vele thema’s en houdt de arrogante mensheid een ontluisterende spiegel voor. Het einde (wat ik voor de enkeling die het niet kent niet zal spoilen) is iconisch en indrukwekkend. Zo indrukwekkend dat Tim Burton’s remake in 2001 er overbodig door werd.

Every Which Way but Loose (1978)
Heel veel comedy heeft Eastwood niet gedaan, maar deze film heeft door de jaren heen wel een redelijk schare fans gekregen. Eastwood speelt een trucker die zijn geld verdient met knokpartijen en hij maakt nogal wat vijanden. Hij reist het land rond samen met zijn manager en zijn Orang Oetan Clyde. De film werd een enorm succes, en in 1980 volgde dan ook een vervolg: Any Which Way You Can.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984)
Tarzan is dan wel een filmicoon, je zou bijna vergeten dat het allemaal gebaseerd is op een boek van Edgar Rice Burroughs. Deze filmversie probeert aanvankelijk dichter bij de originele vertelling te blijven. Daarna zien we hoe Tarzan zich probeert aan te passen in de Europese maatschappij. De film betekende de doorbraak voor de koning van de actie-B-film: Christopher “Highlander” Lambert. Tevens bleek de stem van Andie MacDowell niet Brits genoeg: haar stem werd opnieuw ingesproken door Glenn Close.

Monkey Shines (1988)
George A Romero was kennelijk even klaar met zombies, en besloot een geheel andere kant op te gaan. In plaats van een zich voortslepende ondode krijgen we een energiek Kapucijnaapje te zien. De gehandicapte Alan krijgt hulp van een genetisch gemanipuleerd Aapje, en er ontstaat een soort vriendschap. Een vreemd bijeffect is een hypnotische band tussen de twee, waarin het aapje soms gewelddadige nijgingen krijgt als Alan boos wordt. Hoe vaak zag je een gevecht op leven en dood tussen een aapje en een man in een rolstoel?

Gorilla’s in the Mist (1988)
Deze verfilming over het leven Dian Fossey (Sigourney Weaver) in Afrika was een flinke hit en liet velen niet onberoerd. Fossey zette zich in voor bescherming en behoud van de berggorillas in wiens midden ze jarenlang verbleef. De band die mens en dier in deze film opbouwden raakte vele kijkers. Jammer genoeg roept de film over de mens Fossey vooral meer vragen op dan dat ze antwoorden heeft, maar desondanks een enorme aanrader.

Congo (1995)
Michael Crichton kennen de meeste mensen van Jurassic Park en ER, maar hij was ook medeverantwoordelijk voor deze vermakelijke avonturenfilm. Verschillende mensen werken mee aan een expeditie om een intelligente Gorilla terug te brengen naar haar natuurlijke Afrikaanse habitat. Maar alle partijen hebben zo hun eigen belangen. En dan blijkt het reisdoel ook nog eens voorzien van moorddadige grijze gorilla’s.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*