A Chinese Ghost Story 3 ( Sinnui Yauman III)

A Chinese Ghost Story 3 is volgens eigen schrijven het ‘spectaculaire slotakkoord van een filmtrilogie vol kung fu, humor, romantiek, horror en grensverleggende special effects.’ Het tweede deel in deze ‘trilogie’ was voor de tijd waarin het gemaakt is zeker geen slechte film, maar hoe zit dat met het derde deel? Is het een goede afronding of net weer een brug te ver?

Het lichtend pad
Hoofdpersoon in het derde deel van ‘A Chinese Ghost Story’ is Fong, een jonge boeddhistische monnik. Hij is samen met zijn oude leermeester op pad om de waarden en normen van een echte boeddhist te leren. Op hun tocht ontmoeten zij Yin, een zwaardvechter die alles voor ze wil doen, zolang ze maar betalen. Tijdens een overnachting in een vervallen huis midden in de bossen blijkt dat het bos behekst is. De oude meester valt te prooi aan het kwaad en Fong vlucht het bos uit op zoek naar hulp. Hij krijgt echter net iets meer dan hij zich had durven voorstellen en zijn geloofsovertuiging wordt flink op de proef gesteld.

Boomgeest
Het bos waarin het huis zich bevind is speelterrein van een boomgeest die zich omringt weet van mooie vrouwen. Deze worden er dan ook op uit gestuurd om Fong te verleiden en uiteindelijk naar de boomgeest te lokken. Fong weet zich totaal geen raad met de vrouwelijke aandacht, temeer omdat hij nog nooit zoveel aandacht van een vrouw heeft gehad. Zijn geloof houd hem echter op het rechte pad, en hij weet zelfs een van de kwade geesten tot inkeer te brengen. Het doel voor hem is nu om de boomgeest te vernietigen en zijn nieuwe vrouwelijke lotgenoot uit haar geestenbestaan te verlossen.

Sprookje
Zoals ik al heb geschreven over deel twee van deze trilogie moet je de verhalen zien als sprookjes. Het goede dat strijd tegen het kwade verpakt in een liefdesverhaal. Om de boel een beetje op te leuken wordt er hier en daar een beetje geknokt, gegrapt en weer geknokt. Dit alles is redelijk cultuurgebonden en daardoor voor ons Europeanen soms wat lastiger te behappen.

Net wel, net niet
Dat is tevens ook het grote probleem van de film. De film op zich is niet echt slecht te noemen, maar zeker ook niet goed. Daarnaast is de verhaallijn soms te onoverzichtelijk en de grappen veel te flauw. De special effects zijn net niet goed genoeg maar net wel acceptabel omdat ze opgaan in de film als geheel. Al met al maakt dit de film redelijk rommelig en moeilijk om aandachtig te kunnen volgen. Daar komt nog eens bij dat de film totaal los staat van het vorige deel. Het is dus een verhaal op zich en daarom is het vreemd dat het als ‘einde van een triologie’ wordt aangekondigd.

Resumé
Zoals in de inleiding beschreven zou de film vol moeten zitten met kung fu, humor, romantiek, horror en grensverleggende special effects. Dit valt over het algemeen nogal tegen. Natuurlijk wordt er flink op los geknokt, maar dit zijn meestal redelijk snelle en drukke gevechten. De humor in de film is over het algemeen redelijk ver te zoeken of dusdanig flauw dat het eigenlijk niet heel grappig is. Het aspect romantiek is daarentegen wel degelijk aanwezig. Het horror gehalte is bijzonder discutabel en over de special effects heb ik al wat gezegd. Die zijn voor die tijd niet slecht te noemen maar ook zeker niet grensverleggend.

Conclusie
A Chinese Ghost Story 3 is net even een brug te ver. Het tweede deel was bijzonder aardig en werd op de cruciale momenten gered door zijn humor. Dit reddingsaspect mist in het derde deel. De film is minder extreem dan het voorgaande deel en er zijn weinig schokkende vernieuwingen in opgenomen. Dit alles maakt de film niet bijster interessant. Om dit deel los te kopen dan wel te bekijken raad ik niet aan. Als je het kan kopen in een box met de eerste twee delen erbij, dan is het wel de moeite van het bekijken en de aanschaf waard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*