Cinderella Man

Ron Howard is de laatste tijd drukker geweest met produceren dan met regisseren. In de afgelopen vier jaar heeft hij slechts drie films op zijn naam staan: A Beautiful Mind, The Missing en Cinderella Man. Het samenwerken met Russell Crowe bevalt hem in ieder geval blijkbaar wel, en Cinderella Man mag er dan ook zeker wezen.

The American Dream
Cinderella Man vertelt het waargebeurde verhaal van Jimmy Braddock. Braddock en zijn manager (Giamatti) verdienen lekker aan zijn succes als bokser, maar wanneer hij geblesseerd raakt en de Grote Depressie begint in Amerika gaat het helemaal mis. Hij en zijn vrouw (Zellweger) moeten drie kinderen zien te onderhouden terwijl werk nauwelijks te vinden is. Boksen gaat Braddock nu zo slecht af dat zijn bokslicentie wordt ingetrokken. Het gezin komt nauwelijks rond totdat Braddock’s manager een eenmalige wedstrijd voor hem weet te regelen. Deze wint hij en Braddock begint aan een comeback waarbij hij uiteindelijk tegenover de wereldkampioen komt te staan. Braddock is echter niet alleen een bokser die zijn gezin probeert te onderhouden, hij is ook het grote voorbeeld voor al die Amerikanen die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden tijdens de Grote Depressie, hij is de belichaming van The American Dream.

Standaard
Cinderella Man is eigenlijk een hele standaard sportfilm: sporter (of team) is getalenteerd, raakt aan lager wal, maakt vervolgens een comeback en iedereen weet wel hoe dit afloopt. Eigenlijk hebben we alles in Cinderella Man eigenlijk al wel eens gezien, maar dit wordt voor een groot deel goedgemaakt doordat dit een verfilming is van een waargebeurd verhaal. Daarnaast is het probleem van zoveel sportfilms dat ze onder andere qua camerawerk en acteerprestaties ook vrij matig zijn. Dit is gelukkig niet het geval voor Cinderella Man: een flinke big budgetfilm met bijzonder goede acteerprestaties.

Op gang komen
Het eerste half uur van de film is een behoorlijke zit. Cinderella Man komt nogal langzaam op gang, de gezinssituatie van Braddock wordt uitgebreid uit de doeken gedaan zodat de kijker een emotionele band opbouwt met de hoofdrolspelers. Dit werkt jammer genoeg niet zo heel erg goed, het begin is gewoon te saai. Gelukkig wordt dit deel van de film gered wanneer Braddock zo aan de grond zit dat hij moet gaan bedelen om geld. Het beeld van de trotse Braddock die zo diep is gezonken weet je echt te raken, en vanaf dat moment komt de film pas echt op gang. Na dit moment komen er ook meer gevechten in de film en is de balans tussen actie en drama een stuk beter. Die gevechten heeft Howard trouwens goed verwerkt, ze zien er prachtig uit en zijn erg spannend.

Overtuigend
Crowe zet als Braddock een hele overtuigende rol neer, de kijker leeft echt mee met de trotse Braddock die zoveel pech heeft. Het duurt even voordat Crowe de kijker zover heeft, maar het lukt hem absoluut. Dat kan slechts in mindere mate gezegd worden van Zellweger, zij zet een hele adequate rol neer, maar niet veel meer dan dat. Gelukkig heeft haar karakter slechts een ondersteunende functie, het is Crowe die de film moet trekken. Ook Giamatti zet een erg goede rol neer als de sympathieke manager van Braddock, maar een relatief eenvoudige rol als deze kan niet alle potentie uit zo’n topacteur halen. Tot slot verdient Ron Howard complimenten voor het regisseren van de kinderen van het Braddock gezin. Kinderen zijn regelmatig een stoorfactor in films, omdat ze minder goede acteurs zijn (zoals bijvoorbeeld in Star Wars Episode I). Dit geldt echter niet voor Cinderella Man, de kinderen van het gezin worden prima neergezet door de jonge acteurs en storen geen moment.

Conclusie
Cinderella Man is al met al een goede film. Het verhaal is erg standaard en ook wel erg Amerikaans, maar ja, het is nu eenmaal waargebeurd. Het duurt even, maar na een flink half uur komt de film op stoom. Braddock wordt echt een sympathiek karakter en de bokswedstrijden zorgen voor een hoger tempo in de film. De film ziet er ook werkelijk prachtig uit, de jaren 30 herleven op het witte doek, wat dat betreft valt regisseur Howard niets te verwijten. Cinderella Man is goed geacteerd, heeft spannende gevechten en ziet er goed uit. Verwacht niet veel bijzonders, maar een gewoon een goede film, waarvoor je gerust naar de bios kan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*