The Fate of the Furious

Ooit maakte men veel grappen over de Rocky serie. Hoe vaak kon men dat concept uitmelken? The Fast and the Furious franchise is echter inmiddels al bij film 8. Wat ooit begon als een film over infiltreren in de wereld van het straatracen is inmiddels een soort Ocean’s Eleven met auto’s. Brian (Paul Walker) overleed tijdens het maken van deel 7, zijn karakter werd op mooie wijze de serie uitgeschreven. Het is nu aan the Rock en Vin Diesel om de serie glans te geven. Daarbij krijgen ze broodnodige hulp van Jason Statham.

Overloper
Dom (Vin Diesel) geniet met zijn vriendin Letty van zijn “pensioen” in het zonnige Cuba. Zijn idyllische leventje wordt echter overhoop gehaald door de geheimzinnige Cipher (Charlize Theron). Zij rekruteert hem voor een aantal geheimzinnige opdrachten, maar daarvoor moet hij wel zijn huidige vrienden verraden. Cipher heeft echter een geheimzinnige troefkaart in handen waardoor Dom dat zonder meer doet. Zijn vrienden blijven vertwijfeld achter. Is Dom echt overgelopen? Om Cipher dwars te zitten hebben ze hulp nodig, en die komt in de persoon van hun voormalige tegenstander Deckard (Statham). Het vertrouwen in deze samenwerking is echter ver te zoeken.

Stunts in overkill
Qua stunts en actie was deze serie altijd al heerlijk ongeloofwaardig. Ook deze film gaat vrolijk verder met het neerzetten van de meest ridicule situaties. Een straatrace waarbij een auto in de fik vliegt en de bestuurder achteruitrijdend toch de finish haalt? Eitje. Honderden auto’s die gehackt worden en op afstand bestuurd kunnen worden door de straten van New York? Waarom niet? Een achtervolging op een uitgestrekte ijsvlakte tussen auto’s en een nucleaire onderzeeboot? Fluitje van een cent. Met name het stuk waarin Roman (Gibson) ontsnapt uit een Lamborghini die zich al onder het ijs bevind tart alle logica. En dat wil het publiek ook.

Karaktermoord
Maar het zogenaamde suspense of disbelief vraagt meer dan alleen de actie. Ook de karakters schakelen wel heel snel qua emoties. Deckard was een moorddadige en arrogante tegenstander in deel 7 die ook nog eens medeverantwoordelijk was voor de dood van teamlid Han.(Sung Kang) Dat lijkt in dit deel wel erg snel vergeven en vergeten. Snel geven de schrijvers Deckard wat meer geschiedenis en motivaties waarom hij eerst zo’n eikel was, et voila, nu is hij dus eigenlijk een good guy. Cipher laat een vroeger teamlid executeren, maar daar staan de anderen amper bij stil. Kan gebeuren kennelijk. Dit soort dingen zorgen ervoor dat je weinig om de karakters en hun motivaties geeft, die worden een film later zo weer aangepast als het script daarom vraagt.

Vin Diesel
Een ander nadeel van de serie is Vin Diesel zelf. Het ego van deze man moet elke keer weer gevoed worden. Karakter Dom is een soort Superman geworden. Hij kan werkelijk alles. Dus moeten de schrijvers elke film iets bedenken waardoor hij niet direct afrekent met de bad-guys. Hij wint alles, voorziet alles en versiert alles. Een held is leuker als hij ook een achilleshiel heeft, maar daar gelooft Vin Diesel niet zo in. De man acteert nog steeds alsof hij voortdurend last van migraine heeft. Gelukkig zijn Dwayne Johnson en Jason Statham in vorm.

Meer actie, minder booty
De serie zat vroeger vol strakke dameslichamen die tijdens de races vooral als fraaie schermvulling dienden. Natuurlijk zijn er nog steeds wel mooie dames te zien in de film, maar de aandacht focust nu vooral op ontploffingen, crashes en flinke matpartijen. Of dat een bewuste keuze is in deze politiek correcte tijden weet ik niet, maar het is wel opvallend. Ook het aantal explosies is duidelijk opgevoerd. Er is echter een stuk minder aandacht voor snelle auto’s en autoraces. Er is zelfs een site die dit soort statistieken voor ons in kaart brengt.

Conclusie
Deze achtste film neemt zichzelf ogenschijnlijk geen moment serieus, op Vin Diesel na dan. Op zich is dat geen probleem. Het gaat hier om films waar het enige doel mannelijk escapisme is. Maar de boodschap van “familie en vrienden voor alles” die de serie uitdraagt komt wel wat onder druk te staan als men sommige karakters als overbodig cannon-fodder gebruikt, en voormalige schurken zonder veel omhaal helden worden. Iets meer moeite om dit geloofwaardig te maken had van mij wel gemogen. Desondanks blijft deze film een ideaal begin van een avondje uit. Niks meer of minder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*