Wonder Woman

Het zit DC comics niet mee. Concurrent Marvel tovert de ene na de andere succesvolle film uit de hoge hoed, en dat succes maakt jaloers. Maar sinds Christopher Nolan’s Dark Knight films zijn alle DC films met gemengde gevoelens ontvangen. Batman V. Superman had een enorme knaller moeten worden, maar bleek erg middelmatig. Lichtpuntje in die film was het korte optreden van Gal Gadot als Wonder Woman. Kan zij het DC Film-Universum redden?

Ten strijde
Diana (Gal Gadot) groeit op als jonge Amazoneprinses op een geheimzinnig eiland te midden van haar stamgenotes. De amazones zien het als hun taak om de wereld te behoeden tegen de verschrikkingen van oorlog en de boze invloed van oorlogsgod Ares. Diana wil haar steentje bijdragen, maar koningin Hippolyta (Connie Nielsen) neemt haar dochter liever in bescherming. Maar Diana’s talenten zijn onmiskenbaar, en ik het geheim krijgt ze training van haar tante; generaal Antiope (Robin Wright). Dan stort het afgedwaalde vliegtuigje van Steve Trevor (Chris Pine) neer nabij het eiland. Diana redt Trevor en deze vertelt de Amazone’s over de “war to end all wars”, de eerste wereldoorlog. Diana ziet dit als het bewijs dat Ares is teruggekeerd en wil met Trevor mee om deze oorlog te beëindigen.

Gadot
Er was van tevoren het nodige te doen rond de casting van Gal Gadot als Wonder Woman. Een model zou deze iconische held gestalte moeten geven? Mensen waren bang dat ze vooral als mooie eye-candy zou gaan dienen. Maar niks bleek minder waar. Deze Wonder Woman was meer dan een match voor Superman en Batman. Haar actiescènes spatten van het witte doek af en het is heel duidelijk dat deze dame een één op één duel met Superman niet uit de weg hoeft te gaan. Deze film is natuurlijk een origin story, en Gadot zet Diana neer als een strijdvaardige dame vol naïeve goede bedoelingen. Ze is een sterke en goed getrainde vrouw, maar ze mist nog de ervaring van het slagveld. De gruwelen en zinloosheid van de eerste wereldoorlog zien we door haar ogen, een vertelstijl die goed uitpakt.

De focus op de held
Er zijn drie redenen waarom deze film werkt. Het verhaal is vrij simpel gehouden. Niet teveel bijplotjes of hints naar vervolgfilms. Geen storende elementen die pas in vervolgdelen hun nut gaan bewijzen. Wonder Woman is op de eerste plaats een film op zichzelf. Ten tweede is de toon wat lichter. Op de juiste momenten zorgt Pine voor de nodige comic relief zonder dat het meteen tot slapstick vervalt. En tenslotte slaagt men om van Wonder Woman een goed uitgewerkt personage te maken. Gadot overtuigt en de regie focust vooral op haar ontwikkeling als held.

Conclusie
Echt goede films hebben vaak een scene die er net even bovenuit steekt. De scene waarin Diana besluit dat genoeg genoeg is, de loopgraven verlaat en ten strijde trekt is zonder meer eentje die me kippenvel bezorgde. De bijrollen zijn precies wat ze moeten zijn: ondersteunend zonder teveel de show te  stelen. Tijdens de zoektocht van Wonder Woman naar Ares ziet ze zich gedwongen zich af te vragen waar de invloed van de goden stopt en de eigen verantwoordelijkheid van de mensheid begint. Dit soort verhaalelementen tillen de film ver boven de middelmaat van het genre uit. Wonder Woman is een absolute aanrader.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*