Waarom ik de nieuwe Transformers film oversla

Een nieuwe zomer, een nieuwe Transformers film. Michael Bay harkt al een paar jaar miljoenen dollars binnen met deze films, en dat zal met deel vijf weer niet anders zijn. Toch denk ik dat ik dit nieuwe deel van deze extreem succesvolle serie oversla. Waarom? Is het niet de taak van een filmrecensent om elke film met open vizier een kans te geven?

Drie jaar geleden zag ik Transformers: Age of Extinction in de bioscoop. Het was misschien wel één van de meest matige filmervaringen van dit decennium. De film duurde veel en veel te lang en was niets meer dan een special effects extravaganza vol met product-placing. De ene niet te volgen vechtpartij volgde de andere veel te snel op. Steden werden vernietigd alsof het niets was. En dat was het ook. Niets. Het raakte me niet en was vooral saai en slaapverwekkend. Net als de vorige delen. Michael Bay komt er nu al vier films mee weg dat hij hetzelfde trucje opnieuw voorzet. En film na film kraken recensenten, fanboys en het grote publiek zijn wanproducten af. Eigenlijk zou je verwachten dat men vroeg of laat besluit gewoon niet meer naar zijn films te gaan. Dat is niet het geval. We blijven met zijn allen komen. En daarom blijft hij ze maken. Helaas.

Geconfronteerd met weer een Transformers film zat ik te dubben of ik er wel heen wilde. Als het maar 90 minuten duurde, dan trek ik een slechte film nog wel. Maar het idee dat ik weer naar ruim 135 minuten van over geproduceerde niet vermakelijke Michael Bay Bullshit moest gaan kijken stond me tegen. En dit is nog wel één van de kortste in de serie! Bovendien moet ik ervoor naar de bioscoop, en zal de filmstudio ook nog een beetje verdienen aan mijn recensie. Ik schrijf over films vanwege mijn liefde voor het medium. Niet omdat ik alles moet zien. En ineens was mijn besluit genomen. Ik doe het niet. Vier keer heb ik die troep over me heen laten komen. Vier keer heb ik gezien hoe saai een overkill aan ontploffingen, slow motions en foute humor kan zijn. Genoeg is genoeg. Misschien, heel misschien, als ik van anderen hoor dat dit ineens de Transformers film is waar we al die jaren op hoopten… Dan ga ik wel. Maar de eerste voortekenen zijn weer om te huilen.

De vraag is, verzaak ik nou als recensent en filmblogger? Hoor ik niet elke film weer onbevooroordeeld een kans te geven? Ik vraag u, als een restaurant je al vier keer een hamburger om van te kotsen voorzet, sta jij dan nog te watertanden bij een vijfde?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*