Back to the 80’s: Taran en de Toverketel

Misschien is Taran en de Toverketel wel Disney’s engste avondvullende animatiefilm. En anders bevat het in ieder geval de engste vijf minuten uit de hele Disneytraditie. Voor de jongste kijkers is het meekijken van de ouders wellicht helemaal niet zo’n gek idee. Maar Disney zou Disney niet zijn als de film ook niet boordevol aandoenlijke, schattige en ondeugende wezentjes zou zitten.

Nummer 25
Taran en de Toverketel is de 25ste avondvullende animatiefilm van Disney. Taran vertelt het verhaal over de jonge jongen Taran (hé!). Deze jongen krijgt de belangrijke taak op zich om de wereld te behoeden van de toorn van de Hoornkoning. Dit boosaardige wezen wil de bovennatuurlijke krachten van de toverketel oproepen en daarmee het einde van wereld zoals wij die kennen inluiden. Het enige wat Taran daarvoor hoeft te doen, is te voorkomen dat Hen-Wen, een varkentje, in de handen van deze man valt.

Leuk, zo’n varkentje
Helaas lijkt deze taak minder makkelijk dan Taran denkt. Aanvankelijk kan dat hele varken hem ook gestolen worden, totdat hij het belang van dat varken leert. Maar Hen-Wen is ondertussen ontsnapt en de bossen ingehold. Taran gaat achter hem aan om het beestje terug naar huis te brengen. Helaas is dat niet zo eenvoudig. Maar met de hulp van mens, dier en anderen die op zijn zoektocht nieuwe vrienden worden, komt hij een heel eind. Samen met prinses Elonie, Gorgi (een maf beest) en tal van andere figuurtjes gaat hij de strijd met de Hoornkoning aan.

Een echte held
Natuurlijk gaat er het een en ander fout. De Hoornkoning weet Hen-Wen te bemachtigen en de bovennatuurlijke krachten worden opgeroepen. Nu de toorn van de Hoornkoning zijn tocht over de aarde gaat maken, leert Taran een echte levensles. Een ware held is niet bang om voor het belang van de gemeenschap te sterven. En of Taran dat ook echt kan, is nog maar de vraag.

Spannend
Taran en de Toverketel is waarschijnlijk een van de spannendste Disneyfilms die ooit gemaakt is. De sfeer in het kasteel van de Hoornkoning is grimmig, de handlangers zien er eng uit. Om nog maar te zwijgen over de bovennatuurlijke krachten die de Hoornkoning over de wereld wil verspreiden. Dit zorgde destijds voor heel veel negatieve pers voor deze film. Het was best een dappere zet van Disney om eens iets anders en spannenders te proberen, maar het viel qua bioscoopinkomsten slecht uit.

Conclusie
Het is aan te raden om met hele jonge kinderen mee te kijken naar Taran en de Toverketel. Ze zouden de film nog wel eens heel eng kunnen vinden. Daarbij is zo’n spannende film ook wel weer heel erg leuk. En er zit genoeg in dat de film ook heel vrolijk en blij maakt. Een goede balans van het spannende ten opzichte van het vrolijke. Een dikke plus voor Taran en de Toverketel.

2 Comments

  1. De film is – na proefondervindelijk onderzoek – inderdaad eng voor jonge kinderen. Maar, so what, een sprookje hoort eng te zijn.
    En ik geef je gelijk. De film blijft een aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*