Citizen Verdict

Iedereen kent Jerry Springer, de man die zijn carrière ooit begon als dominee, maar wereldberoemd werd dankzij zijn talkshow met opvallende gasten en rare verhalen. Jerry was heel wat jaartjes op de buis te zien, maar dit was blijkbaar niet voldoende voor onze talkshowhost. Jerry wil in films spelen en kreeg daarvoor een aantal jaren geleden al eens de kans in de komedie Ringmaster. Hij mocht het nog eens proberen in Citizen Verdict.

De show
Marty Rockman (Springer) is een succesvolle televisieproducent die shows maakt waarin reality en entertainment worden samengebracht (waar doet ons dit aan denken?). Rockman heeft een nieuw briljant idee: ‘Citizen Verdict.’ In deze show wordt iedere week de verdachte van een moordzaak voorgeleid. De show duurt drie uur en gedurende deze tijd krijgen twee advocaten de kans om de kijkers thuis te overtuigen dat de verdachte schuldig, dan wel onschuldig is. De kijkers thuis vormen de jury in het proces. Na de drie uur durende show krijgen zij een uur de tijd om hun oordeel (schuldig of onschuldig) door te bellen, te sms-en of te e-mailen naar de redactie van het programma. Als meer dan 75% van de kijkers van mening is dat de verdachte schuldig kan worden bevonden dan wordt de verdachte ook daadwerkelijk veroordeeld. De executie wordt een week later op tv uitgezonden.

Spelletje
Maar het echte leven en televisieprogramma’s die goed bekeken worden zijn nu eenmaal niet hetzelfde. Rockman lijkt zich niet te bekommeren om het lot van de mensen die in zijn programma te recht staan. Het enige waar hij omgeeft zijn de kijkcijfers en als je wilt dat je programma goed bekeken wordt, dan zul je het zelf misschien wel wat interessanter moeten maken. Rockman lijkt een vies spelletje te spelen en maakt het voor de verdachte bijna onmogelijk om niet veroordeeld te worden. Ricky Carr wordt verdacht van verkrachting en moord en hij staat te recht in de eerste aflevering van Citizen Verdict. Zijn advocaat Sam Patterson (Assante) staat voor de moeilijke taak om Ricky’s onschuld te bewijzen. Maar krijgt hij hiertoe eigenlijk wel een eerlijke kans?

Niet goed
Het verhaal achter Citizen Verdict is best aardig. We leven nu eenmaal in een tijd waarbij alles maar op tv moet worden uitgezonden. Of je nu wilt trouwen, problemen hebt met je buurman of een jarenlange vete met je broer wilt bijleggen; er is altijd wel een televisieprogramma waarbij je terecht kunt. In Citizen Verdict wordt nog een stapje verder gegaan. De kijkers veranderen in een jury die over het lot van een mogelijke moordenaar mag beschikken. Een interessant concept voor een film, maar de uitwerking ervan is niet zo geweldig. Er spelen maar een aantal acteurs mee in deze film die normaliter echt kunnen acteren. De overgangen tussen de verschillende scènes zijn rommelig. Het beeld is vaak veel te donker en de film is opgenomen met een viezige gele filter waardoor je jezelf afvraagt of de instellingen van je tv nog wel goed staan.

Conclusie
Het concept achter deze film is best interessant. Het is dan ook jammer dat de uitwerking ervan zo middelmatig is gedaan. Het slechte acteerwerk, de donkere beelden en de rommelige opeenstapeling van scènes maken van Citizen Verdict een gemiste kans. Het lijkt me het beste dat Jerry Springer gewoon blijft doen waar hij goed in is, namelijk een zaal vol randdebielen, die elkaar zojuist de hersenen hebben ingeslagen, vertellen dat ze goed op zichzelf moeten passen en op elkaar. Amen!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*