Weg met de nare afloop in Horror

Ooit schreef ik in een recensie over een romantische komedie dat de twee geliefden elkaar gingen krijgen tegen het einde. Spoiler? Welnee, 99,9% van de films in het genre zal zo eindigen. Inmiddels kunnen we iets vergelijkbaars zeggen voor het horrorgenre. Bijna elke film eindigt met een schijnbare goede afloop waarna het verslagen kwaad alsnog de held(in) te grazen neemt.

Zinloos
Één van de eerste keren dat dit grapje zag was A Nightmare on Elmstreet. De ogenschijnlijk verslagen Freddy claimt in de laatste secondes alsnog zijn slachtoffers. De ogenschijnlijke goede afloop is in één keer uitgevlakt. Dit kan een behoorlijk effectief einde van een spannende filmavond zijn. Maar de truc begint metaalmoeheid te vertonen. Letterlijk alle horrorfilms die ik de laatste vijf jaar zag eindigen zo. Dit zorgt ervoor dat ik bij aanvang eigenlijk al weet hoe het allemaal gaat aflopen. Alle actie en pogingen van de hoofdpersonen om het vege lijf te redden zijn hierdoor zinloos geworden.

Sequels
Natuurlijk gebruikt men deze truc niet alleen om verhaaltechnische redenen. Men wil tegenwoordig ook gewoon de onvermijdelijke sequel op deze manier lanceren. Oppassen allemaal! De schurk leeft nog. Onze helden moeten in een nieuwe film alsnog proberen het kwaad te ontlopen. Alles wat je zag was alleen maar een opzet, want in de volgende film gaan we een versnelling hoger, met meer bloed en ingewanden! De open eindes en slechte afloop kan eigenlijk maar op één manier echt effectief zijn: als je daarna NOOIT meer een opvolger maakt of in elk geval die intentie niet hebt. De eerste Blair Witch Project film eindigt perfect. Hadden ze maar nooit een sequel gemaakt…

Scream einde
Scream was ooit bedoelt als een spannende satire op de usual suspects van het genre. Ook de schurk die aan het einde nog een onverwachte comeback maakt komt voorbij. Heldin Sidney maakt op brute wijze een einde aan deze comeback door de schurk door het hoofd te schieten. Symbolischer kan het niet: weg met dit uitgemolken trucje! Uiteindelijk zouden er alsnog sequels volgen. Maar voor even had een horror (slasher) film een relatief goed einde. De schurk was dood, de heldin leeft. Kunnen ze het niet wat vaker daarbij laten? Dat zou de verrassing van een slecht einde weer eens wat groter maken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*