Girls Night Out

Soms is de reden dat men in bepaalde landen een film van een andere titel voorziet me volkomen onduidelijk. In sommige landen heet deze film Rough Night, en hier dus Girls Night Out. In elk geval is dit het zoveelste deel in wat we een Hollywood inhaalrace mogen noemen: het uitbrengen van komedies waarin vrouwen een stevige avond beleven. Voor ik deze film zag waren er nog drie trailers met soortgelijke projecten die binnenkort gaan draaien.

Welcome to Miami
Jess (Scarlett Johansson) heeft een druk leven. Ze wil gekozen worden tot senator en heeft daarom weinig tijd voor haar hartsvriendinnen. Maar aangezien ze gaat trouwen komt ze niet onder één traditie uit: de vrijgezellenavond. Samen met vier vriendinnen is er een duidelijk programma om Miami eens flink op stelten te zetten. De drank, drugs en harde muziek zwepen de dames flink op. Dan is het tijd voor die andere traditie tijdens dit soort avonden: de stripper. Tijdens zijn ietwat onwennige act kan één van de dames zich niet onder controle houden. De stripper struikelt, valt achterover en stoot zijn hard zijn hoofd. Alle pogingen hem te reanimeren hebben geen resultaat: de man is dood. Wat nu?

Trend
Sinds Bridesmaids is het kennelijk helemaal hip voor Hollywood om dit soort films uit te brengen. Nu heb ik niks tegen komedies die gedragen worden door een vrouwelijke cast. Ik denk dat het juist een goed ding is dat  Hollywood begint in te zien dat ze op dit gebied veel steken hebben laten vallen. Het enige jammere is de overkill aan soortgelijke projecten. Er zijn meer verhalen mogelijk met een geheel vrouwelijke cast dan vrijgezellenfeestjes. Het flinke aantal trailers met exact hetzelfde thema  deed me vermoeden dat deze trend nog wel even aan gaat houden.

Weinig origineel
De film is een soort potpourri van bekende voorgangers. We hebben een vrijgezellenfeest met dodelijk ongeluk: Very Bad Things. We hebben grappige situaties waarbij men op stap moet met een lijk: Weekend at Bernie’s. We hebben wat geruzie over wie de beste vriendin van de bruid is: Bridesmaids.  Er is de iets minder knappe en sociaal onaangepaste vriendin die voor platte humor moet zorgen: nog een keer Bridesmaids en the Hangover. En zo zullen mensen nog wel meer vergelijkingen vinden. Van enige originaliteit moet deze film het dus totaal niet hebben.

Lachen
Wat voor de film spreekt is een flink aantal hilarische scenes. Er waren momenten dat ik echt dubbel lag van het lachen, een goed teken. Scarlett Johansson is moeiteloos het middelpunt van deze film. Ze is het zinnige middelpunt waardoor de andere karakters zich kunnen veroorloven wat raarder te zijn. Ook het plot rond haar vriend die zich zorgen maakt en besluit naar Miami te rijden was geweldig. Aanvankelijk vroeg ik me af hoe zinnig het was zoveel aandacht hieraan te besteden, maar het bleek een welkome afwisseling tussen de avonturen van de dames door.

Kate McKinnon
Minder geslaagd vond ik Kate McKinnon. Als SNL comédienne heeft ze haar sporen zeker verdiend. Maar als het op het witte doek aankomt is ze zelden of nooit geloofwaardig als personage dat thuishoort in de films waarin ze speelt. Net als in Ghostbusters is haar personage zwaar aangezet en enorm overdreven, en steekt ze flink af bij de andere karakters om haar heen. Op een gegeven moment hoopte ik echt op scenes zonder haar karakter. Verder moet Jillian Bell erg uitkijken dat ze niet last gaat krijgen van het Melissa McCarthy syndroom (of Rebel Wilson Syndroom zo u wilt). Altijd gecast worden als sociaal een beetje gestoord omdat Hollywood denkt dat dit bij steviger mensen hoort.

Conclusie
Ik hink voor deze film op twee gedachten. Enerzijds vind ik het gebrek aan originaliteit storend, en irriteerde ik me aan de rol van Kate McKinnon. Van iedereen weet je al snel wat zijn of haar rol in de film gaat zijn, en er is weinig ruimte voor echte verrassingen. Maar ik kan niet ontkennen dat ik bij enkele scenes echt dubbel heb gelegen van het lachen. De cast doet zijn uiterste best om van het doorsnee script iets meer te maken. Mensen gaan naar dit soort films om een flink te lachen om idiote situaties, en daarin slaagt de film wel. Toch is de film niet zo goed als bijvoorbeeld Bad Moms, simpelweg omdat men verder weinig nieuws te melden heeft. Volgende!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*