The Dark Tower

Ik ben geen enorme kenner van Stephen King boeken. Natuurlijk heb ik er enkele gelezen (The Shining, The Dark Half), maar zijn boeken gingen grotendeels aan mij voorbij. Het meeste van zijn oeuvre kwam in filmvorm tot mij, en met wisselend succes. The Dark Tower kan onder mijn kennissen op veel support rekenen. Zij keken dan ook uit naar deze verfilming van wat velen zien als het magnum opus van King.

De revolverheld
Jake heeft sinds de dood van zijn vader last van vreemde dromen. Ze zitten vol duistere torens, een geheimzinnige revolverheld en een man in zwart. Zijn moeder maakt zich ernstig zorgen over deze dromen, en een psychiater lijkt niet veel verder te komen bij Jake. Jake heeft echter het idee dat het geen dromen zijn maar een blik op een andere wereld. En al snel blijkt dat hij niet ongelijk heeft. De duistere toren waar Jake over droomt houdt namelijk het universum bijeen, en de man in het zwart Walter (Matthew McConaughey) wil deze omverwerpen. De revolverheld Roland (Idris Elba) wil hem tegenhouden. Maar zijn ooit nobele beweegreden zijn vertroebeld tot een zucht naar wraak. Jake blijkt de sleutel in deze strijd. Zijn potentieel is wat Walter nodig heeft om zijn doel te bereiken. Jake gaat op zoek naar Roland en samen moeten ze Walter tegenhouden.

Rommelig
Ik had op basis van de film (die ik gisteren zag) nog best moeite om een zinnige synopsis over dit product te schrijven. De opbouw van de film was rommelig, en ik had continue het gevoel erg veel informatie te missen. Ik heb The Dark Tower dus nooit gelezen, wist op voorhand helemaal niets van deze film en ik vind dat dit voor het schrijven van een filmrecensie ook niet nodig is.  Een film beoordeel ik als film. Als je de boeken gelezen moet hebben om een film te kunnen volgen, dan is de film mislukt. En hoe goed de boeken volgens velen ook zijn, als film is the Dark Tower een middelmatig doelloos rommeltje. De film begint plompverloren en eindigt als opmaat voor een sequel, vermoedelijk in de vorm van een TV-serie.

Saaie karakters
Aan McConaughey en Elba ligt het niet. McConaughey heeft er zichtbaar lol in om een schurk neer te zetten. En in potentie is Walter de personificatie van het kwaad net zoals bijvoorbeeld Darth Vader of Lord Voldemort. Helaas blijft het bij “In Potentie”. Een echte motivatie heeft Walter niet, en hij is een zeer ééndimensionaal karakter simpelweg uit op hel op aarde. Een echt hoe en waarom ontbreekt. Dit is niet de schuld van McConaughey, maar van de schrijvers die niets doen om Walter wat meer te doen te geven. Elba is met zijn diepe stem en ernstige blik altijd een acteur die zijn rollen van de nodige gravitas voorziet. Helaas maken script en regie veel te weinig gebruik van het aanwezige talent. Alle karakters zijn alleen aanwezig om het verhaaltje vooruit te helpen en bezitten verder weinig noemenswaardige eigenschappen.

Het komt nooit tot leven
Het andere grote probleem is dat de wereld in the Dark Tower nooit echt tot leven komt. De Harry Potter films wisten de tovenaarswereld en al zijn regels goed neer te zetten. Peter Jackson toverde Middel-Aarde op prachtige wijze op het witte doek. Maar de locaties van The Dark Tower blijven nietszeggend. Wat is de duistere toren nou precies? We zien het gevaarte een keer of drie in beeld, maar dat is het wel. Waarom houdt juist die toren het universum bijeen? En waarom kunnen kinderen de toren ten val brengen? Het zijn allemaal vragen waar slechts ten dele antwoord op komt. Het lijkt alsof men veel te veel wilde vertellen in anderhalf uur. Stel je de complete Lord of the Rings trilogie voor in 1 film. Laat vervolgens de helft van de karakters wegens tijdnood weg, focus alleen op de reis en nooit op het waarom ervan, vertel niet wat de Ring nou zo belangrijk maakt, en je hebt een film vergelijkbaar met The Dark Tower.

Conclusie
Het moge duidelijk zijn; ik ben niet enorm te spreken over The Dark Tower. Een dik uur in de film vroeg mijn filmbuddy zich hardop af wanneer het verhaal nou eindelijk eens zou beginnen. De acteurs lopen doelloos rond in een film die niet weet wat het wil zijn. Is het fanservice voor de liefhebbers van de boeken, of is het een toegankelijk product om de niet-lezers niet teveel te vermoeien met details? Nu is het helaas allemaal net niks. En daar veranderen alle easter-eggs naar andere boeken van Stephen King helemaal niets aan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*