10 horror klassiekers

Het is weer Oktober, en dan worden de dagen korter, de nachten duister, en Halloween staat voor de deur. Tijd om een paar Horrorfilms onder de aandacht te brengen. Er is tegenwoordig tonnen aan bovennatuurlijke narigheid te bewonderen in de Bioscoop. Maar voor deze lijst wou ik de klassiekers bespreken, goede Horrorfilms voor 1975. Eind van de maand bespreek ik ook een lijst met meer moderne films.

Des Kabinett des Doktor Caligari (1919-1920)
Een van de eerste horrorfilms voor het toen nog jonge medium van de film. Waar veel oude films van die tijd wat potsierlijk en kneuterig aandoen is deze film een waar kunstwerkje. De film introduceerde veel dingen die voor latere cinema belangrijk werden, spelen met de realiteit, suspense, een onverwachte twist… Ook nu nog zeker het kijken waard. Deze film inspireerde de Red Hot Chili Peppers voor hun videoclip Otherside.

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
Ook vroeger mocht je niet zomaar alles verfilmen. Na ingrijpen van de familie Stoker werd de titel van de film niet Dracula, maar Nosferatu. Bijna had de rechter zelfs alle bestaande versies laten vernietigen wegens plagiaat. Gelukkig niet, want deze vampierenfilm zette de toon voor het genre, en is een visueel juweeltje. In 1979 volgde een prachtige remake en in 2000 een hommage: Shadow of the Vampire. Hoofdrolspeler Max Schreck “leende” later zijn naam aan de schurk in Tim Burton’s Batman Returns.

Frankenstein (1931)
Deze film over dr. Frankenstein en zijn iconische monster mag natuurlijk niet ontbreken. Samen met Bride of Frankenstein (1935) vormen de twee films een belangrijk moment in het canon van de filmgeschiedenis. De film was een beginpunt voor diverse andere monster en horrorfilms, de basis voor ontelbare sequels en variaties, en de quote: “It’s aliveeee!!!” is een klassieker op zich.

Dracula (1931)
Hoewel het verhaal van Stoker al eerder op het witte doek was te zien is deze versie degene die Dracula neerzette zoals we hem daarna vaker in pop-cultuur zagen opduiken. Bela Lugosi geeft de vampier op zo’n overtuigende wijze gestalte dat als hij de woorden: “I am Dracula” spreekt, niemand zal twijfelen. Tegelijk met de opnames van deze Dracula nam een andere filmcrew op dezelfde set een Spaanse versie op die het helaas met een mindere Dracula moest stellen.

The Wolf man (1941)
In de hoofdrol van deze klassieker zien we Lon Chaney Jr, wiens vader ook in een horrorfilm schitterde: The Phantom of the Opera. Deze mistige, spannende film lanceerde hem als een Horror icoon: Chaney Jr. zagen we terug als Frankenstein, The Mummy, Son of Dracula en The Wolf man Vs Frankenstein.

Psycho (1960)
The Master of Suspense mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. Psycho en The Birds zijn twee van zijn meesterwerken die ook tegenwoordig nog de juiste snaar weten te raken. Vergeet de matige sequels, de stuitend overbodige remake en het onzalige idee om een prequel te gaan maken. Psycho is een klassieker die elke filmliefhebber gezien moet hebben.

Rosemary’s Baby (1968)
Één van de meesterwerken van Roman Polanski, met in de hoofdrol Mia Farrow. Een jong stelletje betrekt een nieuw appartement, en al snel blijkt de boel natuurlijk niet pluis. Als ze onder wel heel mysterieuze omstandigheden zwanger wordt tovert Polanski een occult mistgordijn tevoorschijn waar niks is wat het lijkt, en we samen met Rosemary de afschuwelijke waarheid ontdekken over haar kind en de medebewoners van het gebouw.

Night of the living dead (1968)
Om meerdere redenen hoort deze film in het rijtje. NOTLD lanceerde Romero als Filmmaker en koning van de Zombiefilm. Ook was NOTLD één van de eerste onafhankelijk gemaakte films die een wereldwijd succes werd. Destijds kreeg de film nog veel kritiek vanwege de bloederige ingewanden en andere narigheid, maar tegenwoordig beschouwd de Amerikaanse Libary of Congress de film als Historisch en cultureel significant. Geen the Walking Dead zonder deze film.

The Exorcist (1973)
Het gebeurd niet vaak dat een horrorfilm zoveel erkenning krijgt als bij deze film het geval was. 10 Oscarnominaties waarvan er twee verzilverd werden, oa voor beste aangepaste scenario. De film was een gigantisch kassucces en velen zien the Exorcist ook nu nog als de engste film ooit. Als je ‘m nog niet eerder zag: schaam je, lichten uit, tv aan!

The Texas Chainsaw Massacre (1974)
De jaren ’70 waren ook de gouden tijd van low budget exploitatiefilms. TTCM werd letterlijk voor bijna niets gemaakt en een enorm succes wereldwijd. De semi-documentaire over Leatherface en zijn kannibalenfamilie heeft flink vaart en zit vol bizarre momenten. De sequels gingen daarna een meer komische kant op en mag je vergeten, evenals de inferieure remake.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*