Narcos Seizoen 3

De afronding van Seizoen 2 van Narcos betekende ook de afronding van het verhaal rond drugskoning Pablo Escobar. De serie leek daarmee ten einde te zijn gekomen. Het succes was wellicht ook voor Netflix verrassend, want men besloot twee nieuwe seizoenen te plannen. Seizoen 3 ging draaien rond de grote concurrenten van Escobar: het Cali-kartel. Maar is de serie zonder sterren Wagner Moura (Escobar) en Boyd Holbrook (Agent Murphy) nog wel de moeite waard?

Cocaïne in Cali
Het Cali-kartel heeft de zaken goed voor elkaar. De voornaamste concurrent in de drugshandel is verslagen en de handel loopt als een Colombiaans zonnetje. Met de regering van Colombia maken ze een deal: ze mogen nog een half jaar zoveel mogelijk verdienen aan de handel, en dan geven ze zich over aan de autoriteiten. In ruil voor deze overgave mogen ze hun centjes houden en krijgen ze lachwekkend lage gevangenisstraffen. Javier Peña (Pedro Pascal) is niet blij met het idee dat deze zware jongens er zo licht vanaf komen. Hij probeert het Cali-kartel in het half jaar dat hij nog heeft te grazen te nemen, maar stapt daarbij op de lange tenen van diverse overheidsinstanties en zware criminelen. Ondertussen leren we het hoofd beveiliging van het het kartel kennen: Jorge Salcedo (Matias Varela). Hij krijgt steeds meer morele problemen met het werk voor zijn opdrachtgevers, maar zit gevangen in een situatie waar aan alle kanten gevaar dreigt.

Peña
Aan het einde van seizoen 2 was Peña een beetje een foute agent met het hart op de juiste plaats. Hij was niet bang om vuile handen te maken als het hielp om Escobar uit te schakelen. Hij was streetwise en balanceerde op het koord van politieagent en misdadiger. In dit seizoen is hij iets meer een agent in een net pak die probeert het systeem zo te bewerken dat hij achter het Cali-kartel aan kan. Hij is meer de man op kantoor terwijl twee nieuwe agenten ter plaatse het vuile werk mogen opknappen. Deze twee nieuwe agenten krijgen nooit dezelfde diepgang mee zoals Murphy en Peña in de vorige seizoenen, en zijn daarom niet heel interessant. Wel interessant om te zien is de moedeloosheid van Peña. Je schakelt Escobar uit, en de opvolgers staan alweer klaar. Hoeveel van zijn leven wil hij stoppen in de bijna niet te winnen oorlog tegen drugs?

Het plan van het kartel
Net als in de vorige twee seizoenen zijn de echt interessante rollen aan de verkeerde kant van de wet te vinden. Gilberto is het brein van het kartel. Zijn plan voor vrijwillige overgave in ruil voor alle rijkdommen valt niet bij iedereen in goede aarde. Vrienden Pacho en Chepe vinden het moeilijk om de handel op te geven. Gilberto’s meer bescheiden broer Miquel groeit in zijn rol als drugskoning. Aanvankelijk staat hij achter de overgave. Maar omstandigheden (de jacht op het kartel, concurrenten en prestige) doen hem twijfelen. Zijn zoon David heeft ook zo zijn ambities, en ontwikkelt zich tot een gevaarlijk bloederig mannetje zonder genade. De acteurs zetten hun rollen overtuigend neer. Het niveau van Wagner Moura halen ze misschien net niet, maar hun beweegredenen zijn duidelijk neergezet, en ze zijn uiterst geloofwaardig in hun rol.

Jorge
Het hart  van dit seizoen is echter het verhaal van Jorge. Deze man is niet direct een slecht mens, maar door zijn werk voor Miquel bevindt hij zich wel aan de verkeerde kant van de wet. Zijn pogingen om te stoppen met zijn werk voor het kartel falen. Miquel is erg tevreden over de altijd professionele Jorge, en wil hem niet laten gaan. Jorge is betrouwbaar, methodisch en stelt weinig vragen. Maar naar mate hij meer misdaden gadeslaat gaat hij twijfelen. Hij is een familieman en dreigt door zijn werk het respect van zijn vrouw te verliezen. Varela weet van Jorge een sympathieke every guy te maken door wiens ogen we de daden van het kartel gadeslaan. Als kijker vrezen we continue voor hem en zijn gezinnetje. Een briljante zet van de makers om deze verhaallijn zo belangrijk te maken.

Conclusie
Ik dacht dat na seizoen 2 de koek wel op  was. Het verhaal van twee hoofdrolspelers was over en uit, verder gaan leek mij een beetje teveel van het goede. Daar kom ik nou op terug. De makers weten verhaaltechnisch het toch al hoge niveau nog een beetje hoger te leggen. Een brilliante acteur als Moura heeft dit seizoen wellicht niet. Maar het beschikt wel over een paar bloedstollend spannende plotlijntjes, puntje van je stoel scenes en wederom een zeer capabele cast. Seizoen 3 is een must see geworden die ik van harte aanbeveel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*