The Punisher (Seizoen 1)

Netflix gooit de ene na de andere Marvelserie online. En dat gebeurt met wisselend succes. The Defenders en Iron Fist werden maar lauwtjes ontvangen, en het lijkt er een beetje op dat de kijkers te maken hebben met een heuse overkill aan superheldenseries (om over de films nog maar te zwijgen). Toch was ik wel enthousiast over het idee van een serie rond the Punisher. De avonturen van Frank Castle zijn net even wat anders dan die van de gekostumeerde helden, en dat kan wellicht de broodnodige variatie opleveren.

Back in action
Frank Castle (Jon Bernthal) dacht dat hij alle mensen verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw en kinderen nu wel had gedood.De wereld waant hem dood en dat wil hij het liefst zo laten. Frank leeft een anoniem bestaan in een smerig pension en heeft links en rechts baantjes in de bouw. Dan komt hij in contact met de geheimzinnige hacker Micro (Ebon Moss-Bachrach) die een belangrijk stukje informatie uit Frank’s militaire verleden bezit. Frank was betrokken bij illegale oorlogshandelingen, en zijn superieuren verdienden tevens wat bij met drugssmokkel. Deze informatie is zo explosief dat diverse overheidsinstanties dit liever in de doofpot willen stoppen. Micro zette zijn eigen dood in scene om zijn familie te beschermen en hoopt nu dat Frank hem kan helpen om deze informatie bij de juiste personen te krijgen om de waarheid aan het licht te krijgen. Als blijkt dat er een link is tussen de verantwoordelijken en de dood van zijn familie neemt Frank de wapens weer op. Ondertussen is er ook nog agente Madani (Amber Rose Revah) die ook achter deze informatie aanzit, en het lijkt nog maar een kwestie van tijd voor zij op het spoor van Frank zal komen. En wat voor rol speelt Frank’s oude kameraad Billy Russo (Ben Barnes) in het geheel?

Wapendiscussie
Een tv-serie rond the Punisher heeft meer nodig dan een held en een schurk alleen. Frank heeft de neiging om zijn tegenstanders meestal te doden, dus de kans op een terugkerende rol lijkt klein als je de schurk bent. In plaats van elke aflevering een andere schurk te introduceren heeft men gelukkig gekozen voor een meer lange termijn aanpak en een plot dat zich over alle dertien afleveringen ontrolt. Men neemt de tijd om de andere spelers in het verhaal rustig te introduceren. Ook is er nog plaats voor een subplot rond getroebleerde veteraanĀ Curtis Hoyle die we per aflevering zien afglijden in zijn eigen frustratie en wanhoop. Aan dit plot wordt een discussie over wapenbezit gekoppeld. Jammer genoeg komen deze twee elementen niet geheel tot hun recht. Het idee om wapenbezit te bediscussiĆ«ren in een serie als the Punisher is een leuke vondst. En het is ook dapper dat men de discussie niet zwart wit wil benaderen. Maar men doet er veel te weinig mee om het echt interessant of spraakmakend te maken.

Frank’s menselijke kantjes
Wat de serie het kijken waard maakt is de prestatie van Jon Bernthal. Het probleem van de strips rond the Punisher was vaak dat Frank Castle te eendimensionaal bleek. Hij wil schurken doden en is getormenteerd. Bernthal maakt van Frank een man waar nog sporen van andere emoties dan woede in zijn te vinden. Natuurlijk is Frank als het moet bijna een psychopaat. Maar op sommige momenten zien we ook dat zijn (diep verbogen) menselijke kant naar bovenkomt. Ebon Moss-Bachrach geeft mooi tegenspel als Micro, een man die Frank vaak genoeg een spiegel voor weet te houden maar ook weer een doel in het leven geeft. Ben Barnes is effectief en genietbaar als Billy Russo, een vriend van Frank die steeds duisterder motieven blijkt te hebben. Revah krijgt helaas weinig te doen, agent Madani is een beetje een bordkartonnen detective die natuurlijk slecht met partners om kan gaan. Uiteraard gaat zij tegen alle orders van hogerhand in om de waarheid boven te krijgen. Haar karakter is nodig om het plot gaande te houden, maar had meer uitgediept mogen worden.

Conclusie
The Punisher begon als een bijrol in Daredevil, maar veel links naar andere series zijn er niet. Er zijn een paar optreden van Karen Page uit Daredevil, maar verder zijn de verwijzingen dun gezaaid. En dat is wellicht maar goed. Frank’s avonturen zijn anders genoeg om mensen die een beetje klaar zijn met Marvel toch iets nieuws te bieden. De acteurs laten allemaal goed werk zien en Bernthal verdient een compliment voor de manier waarop hij Castle als gebroken mens weet neer te zetten. En Ben Barnes is goed op dreef als pretty boy Russo die je bijna gunt dat hij met zijn duistere praktijken wegkomt. Een prima investering van tijd voor mensen die zin hebben in stevige actie en flinke portie grimmigheid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*