De zomer is de tijd voor sequels, en dus doen we bij Pro-Test daar vrolijk aan mee. Vorig jaar hadden we al een lijst met tien leuke zomervakantie-films, en ook dit jaar doen we dat gewoon weer. Maar let op! Niet elke titel in deze lijst is direct een goede film. Dit zijn tien films die over vakantie, reizen en zon gaan. Sommige films in deze lijst geven je dat heerlijke gevoel, en andere films… not so much. We geven je daarom deze keer tien leuke films en twee totale afraders.
The Endless Summer (1966)
Sommige mensen kunnen nooit genoeg krijgen van de zomer. Regisseur Bruce Brown stelt zijn trip rond de wereld zo in dat hij nagenoeg het hele jaar door een “eindeloos” zomerseizoen meemaakt. Deze “surfing as life style” film was door de prachtige beelden (en soundtrack) een enorme inspiratie voor veel surfers. Aanrader voor iedereen die surfen een warm hart toedraagt.
Jaws (1975)
Zon, Zee, Strand en genoeg snacks op voorraad. Klinkt als een prima vakantie zou je zeggen. En dat was nou juist ook de gedachte van een witte haai. Na gepeuzeld te hebben aan enkele badgasten dreigt de haai het toerisme in het badplaatsje Amity Island om zeep te helpen. Politiechef Brody jaagt op het dier en zorgt voor één van de bekendere quotes uit de filmgeschiedenis. Na al die jaren nog steeds de beste haaienfilm die er bestaat.
Meatballs (1979)
Nog voor Stripes en Ghostbusters maakten Bill Murray, Harold Ramis en Ivan Reitman deze comedy over medewerkers van een zomerkamp. Bill Murray zat nogal krap in zijn tijd door zijn verplichtingen aan Saturday Night Live, en kwam op draaidag 1 op het laatste moment opdagen. De kleren die hij daar draagt in de scene zijn de kleren die hij op dat moment toevallig aan had, en er was alleen tijd voor snelle make-up. Het resultaat is een prima komedie.
Friday the 13th (1980)
In meatballs kregen we te zien wat er allemaal komt kijken bij het zijn van kampleider. Als dat niet goed gaat kan het gruwelijk misgaan. Camp Crystal Lake was de locatie van een bloederige moord op kampleiders. Jaren later besluit men het vervallen kamp op te knappen en gereed te maken voor de vakantie. Maar de moordenaar uit het verleden is er nog altijd en heeft andere plannen. Een klassieker in het genre, en mede dankzij Scream weten ook latere generaties nog wie de moordenaar in deze film was.
One Crazy Summer (1986)
Een nog piepjonge John Cusack en Demi Moore spelen de hoofdrol in deze romantische komedie over een striptekenaar en zijn vrienden die een zangeres helpen om haar familiehuis te beschermen tegen gemene rijkelui. Een absurdistisch verhaal, en dat was ook wel waar regisseur Savage Steve Holland (Eek! The Cat) om bekend stond. One Crazy Summer is vast niet ieders kopje thee, maar zeker een keer het bekijken waard.
Mon père, ce héros (1991)
Er was een tijd dat Gerard Depardieu geen grotesk dikke man was die zich vooral met randzaken bezig hield. In deze film speelt hij de vader van een meisje dat indruk probeert te maken op een jongen en doet alsof haar vader een geheim agent en haar lover is. De zaken lopen zodanig uit de hand dat vader het spelletje moet meespelen. Werd later voor Hollywood opnieuw gemaakt als My Father the Hero.
The Talented Mr. Ripley (1999)
De jonge zwendelaar Tom Ripley krijgt een mooi aanbod als een miljonair hem voor een oud klasgenoot van zijn zoon Dickie houdt. Tom moet naar Italië reizen om de ontaarde zoon over te halen terug te te keren naar de VS. Tom wringt zich met al zijn trucs in Dickie’s leven en ontwikkelt een ongezonde fascinatie voor Dickie’s levensstijl. De film heeft saaie momenten, maar Jude Law, Matt Damon en de mooie beelden van Italië maken dit zeker het kijken zeker waard.
Roadtrip (2000)
Josh heeft een one night stand met Beth, maar onderhoud ook een langeafstandsrelatie met Tiffany. Per ongeluk stuurt hij een video-opname van zijn vrijage met Beth naar Tiffany. Met zijn beste vrienden gaat hij op pad om de video te onderscheppen. Het plot klinkt niet uiterst sympathiek, maar Roadtrip is net als de American Pie films lekker wegkijk plezier met hier en daar een ranzig tintje.
American Pie 2 (2001)
De makers probeerden met deze films ook een soort coming of age verhaal te vertellen. Elke keer proosten de Pie-jongens aan het einde “op de volgende stap”. Maar laten we eerlijk zijn: de Pie films zijn vooral een aaneenschakeling van gênante situaties en seks-bloopers veroorzaakt door gierende puberhormonen. Dit deel vieren de jongens vakantie in de Hamptons en willen ze het grootste feest ooit geven, uiteraard om te scoren bij de dames.
Into the Wild (2007)
Deze vorm van vakantie is zeker niet voor iedereen. Na zijn afstuderen zegt Christopher McCandless zijn oude leventje vaarwel en begint een zoektocht naar de pure natuur. Hij begeeft zichzelf ver weg van de civilisatie, en dat brengt hem uiteindelijk in Alaska waar de strijd tegen de omstandigheden wel erg moeilijk blijkt. Geschreven en geregisseerd door Sean Penn en voorzien van een stemmige soundtrack door Eddie Vedder.
OPLETTEN: AFRADERS (proceed with caution)
Hostel (2005)
Een film waarin Amerikanen hun wildste fantasieën over Europa loslaten. Twee jongens zijn in Amsterdam op zoek naar sex en drugs. Dan vertelt een medereiziger dat je voor echte “babes” naar Slowakije moet. Daar aangekomen belanden ze echter in hun ergste nachtmerrie. Eli Roth maakte niks meer of minder dan een slecht geschreven stukje martelporno vol onlogische plotgaten. Om gebrek aan inhoud en talent te maskeren leende goede vriend Quentin Tarantino zijn naam aan dit project. Maar veel meer dan diens naam op de poster levert dat de kijker niet op.
Eat Pray Love (2010)
Ik ben geen lid van Oprah’s boekclubje en heb het boek dan ook niet gelezen. Wat de goede bedoelingen van dit autobiografische zelfhulpboekje ook waren, de protagoniste komt in de film over als een enorm zelfzuchtig en heeft alleen maar interesse voor zichzelf en het stereotype beeld van de landen die ze bezoekt. Narcisme verheven tot new-age zelfontplooiing. Alleen maar passend dat de hoofdpersoon neergezet werd door Julia Roberts.
Be the first to comment