Back to the 90’s: Shakespeare in Love

Iedereen kent de beroemdste schrijver en dichter uit de Britse geschiedenis wel: William Shakespeare. Tal van zijn stukken zijn verfilmd, in theaters verschenen en besproken tijdens de Engelse lessen. Maar nu is er een film over Shakespeare zelf. Nu komen we er eindelijk achter wie de inspiratie was achter zijn best geschreven stukken. Natuurlijk nemen we het wel allemaal met een korreltje zout.

“Strangely enough, it all turns out well.”

Drama, drama, drama
Shakespeare (Fiennes) moet een theaterstuk schrijven om te voorkomen dat zijn theater verloren gaat. Helaas voor William vloeit er behalve inkt niks tastbaars uit zijn pen. Totdat hij Lady Viola (Paltrow) ontmoet. De vrouw van zijn dromen, zijn muze, maar die uiteindelijk onbereikbaar zal zijn, omdat ze is uitgehuwelijkt. Dus voor onze jonge Shakespeare niet alleen drama op het toneel, maar ook in echte leven. Wellicht dat deze tragische romance toch nog tot iets goeds gaat leiden.

Verwijzingen
Wie een beetje bekend is met Shakespeare, en niet al te moeilijk doet over de lichtzinnige wijze waarop Shakespeare in deze film wordt neergezet, zal zich zeker kunnen vermaken met tal ven verwijzingen naar zijn stukken. Zo schrijft hij in de film zijn meest bekende sonnet (nummer 18) voor Lady Viola: “Shall I compare thee to a summer’s day?“. En zo suggereert de film ook dat Shakespeare zijn teksten bij het straatvolk vandaan haalt. Zo wordt op een straathoek geroepen “A plague on both your houses” (Romeo and Juliet).

Prachtrol voor Gwyneth Paltrow
Met haar ‘dubbelrol’ als Lady Viola en Thomas Kent, heeft Paltrow de rol van haar leven die ze duidelijk met veel enthousiasme neerzet. Daarnaast bestaat de cast uit tal van grote namen. Ben Affleck die de arrogante Ned mag neerzetten en lekker belangrijk mag doen (kan hij goed) en Judi Dench als de koningin van Engeland, om er nog maar eens twee te noemen. Daarnaast is ook de aankleding van de film weergaloos, een lust voor het oog.
Shakespeare in Love heeft zeven Academy Awards gewonnen, waaronder beste film, beste actrice (Gwyneth Paltrow), beste ondersteunende actrice (Judi Dench) en beste originele script. Daar is achteraf veel over te doen geweest, veel mensen van dat al te veel eer voor een komedie. Zeker gezien de concurrentie van Saving Private Ryan. Het zal de liefhebbers van Shakespeare in Love jeuken.

Conclusie
Shakespeare in Love is gewoon een geweldige meeslepende film. Wie van romantische komedies houdt in de welbekende Britse stijl zal hier zeer zeker van gaan genieten. De verwijzingen zijn mooi in de film verwerkt, de kleding en decors zijn schitterend en bovendien zetten de acteurs met veel elan hun rollen neer. Shakespeare in Love is luchtig, lichtzinnig, romantisch en goed voor een ontspannende avond. En daar is oscarwise niks mis mee.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*