Waarom nou: The Fantastic Four

Begin deze eeuw was Marvel Comics bezig om al zijn superhelden zo snel mogelijk op het witte doek te toveren. Dit leverde enkele kaskrakers op zoals Spider-Man en X-Men, maar ook enkele behoorlijke flops zoals the Punisher, Electra en Daredevil. Fantastic Four is één van de oudste comics van Marvel, en daarom waren destijds veel fans redelijk benieuwd naar deze film.

Inde jaren ’90 was er al eens een low-budget Fantastic Four film gemaakt. Marvel had destijds de rechten voor een bepaalde periode verkocht aan Bernd Eichinger . Deze maakte vlak voordat het contract verliep een heel goedkope productie. Marvel wilde niet dat deze film op de markt zou komen, omdat ze inmiddels zelf plannen hadden voor een grote FF-film. Eichinger werd flink betaald om zijn project op de plank te laten liggen, iets waar hij waarschijnlijk toch al op uit was. Vervolgens gebeurde er een hele tijd niets. Maar na het plotselinge succes van Comics op het witte doek bleek de tijd eindelijk rijp voor een Fantastic Four productie.

Hoewel superheldenfilms zelden kleinschalig van opzet zijn had men het bij deze film wel rustig aan gedaan qua budget. De cast bestond voor die tijd uit B-acteurs die voornamelijk bekend waren van bijrollen in andere films en TV-series. Jessica Alba ken je uit Sin City, en daarmee was zij wel de grootste naam in deze film. Tijden veranderen, en inmiddels is Chris Evans (Johnny Storm in deze film) als Captain America het hart van het Marvel Universum. De film vertelt eigenlijk niet veel meer dan hoe vier astronauten worden blootgesteld aan ruimtestraling en daardoor hun krachten krijgen. Ook de geldschieter van de ruimtevlucht wordt het slachtoffer van deze straling. Terwijl de 4 astronauten leren omgaan met de situatie en naar een genezing zoeken krijgt de geldschieter, Von Doom, steeds meer megalomane trekjes en verandert hij in een superschurk.

Net als bij X-Men en Spider-Man neemt men in deze film veel tijd om de ontstaansgeschiedenis van de helden uit de doeken te doen. Dit zorgt ervoor dat de actie pas laat op gang komt. Hoewel de film er op zich redelijk uit ziet is het wel duidelijk dat men hier niet Star-Wars-achtige budgetten ter beschikking had. Het had allemaal wel wat beter afgewerkt kunnen worden. Ook het plot heeft weinig om het lijf. De kijker moet zich vooral vermaken met de situaties die ontstaan als de diverse gaves van de helden zich beginnen te manifesteren. Nou was dit bij Spider-Man nog wel grappig, maar hier is het allemaal een beetje futloos en ongeïnspireerd.

Het grootste probleem heb ik echter met de casting. Reed en Sue Richards zijn echt veel te jong gecast. Iedereen die de strip leest ziet dat direct. De gemiddelde filmkijker misschien niet, maar zal wel het gevoel krijgen dat het logischer was geweest om twee ietwat volwassener acteurs te casten als briljante onderzoekers en astronauten. Bovendien zijn de acteurs zo onervaren en ronduit saai dat ze er niet in slagen om hun karakter ook maar enige diepgang mee te geven. Alleen Thing (Ben Grimm) krijgt een beetje emotionele lading mee. Voor comicfans moet het helemaal tenenkrommend zijn om te zien hoe Victor von Doom wordt neergezet. Het is niet eens de schuld van de acteur, met name regie en schrijvers falen in het weergeven van dit complexe personage. Waar Doom in de strips als een grootse tegenstander met goddelijke trekjes wordt neergezet hebben we hier te maken met een rijke mafkees.

Conclusie
Deze film is gewoon een klap in het gezicht van een comicfan. Hij werd destijds duidelijk niet gemaakt met de bedoeling de trouwe achterban te plezieren. Het ging hier vooral om snel cashen. En dat is jammer. Destijds vond ik dit op Elektra na één van de minste Marvel films. Inmiddels kan ik Elektra door enkele cinematografische trucjes nog wel waarderen (okay, waarderen is een groot woord). Maar Fantastic Four heeft weinig waardoor je de film 15 jaar later nog eens zou moeten zijn. Alleen de gimmick dat Chris Evans hier zijn teen in het marvel water doopt maakt dat de film niet geheel vergeten gaat worden. Zonde van alle moeite en budget.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*