Inside Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film

Komend weekend gaat in het mooie Drenthe voor de 39e keer het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film van start. Twee redenen waarom dit festival voor mij in eerste instantie in het oog sprong: ik groeide op in de achtertuin van Assen. Toch een stukje lokale trots dus. Ook niet onbelangrijk: de programmeur van dit festival is dit jaar Henriette Poelman, iemand die ik qua filmsmaak en kennis hoog heb zitten. Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn had ze gelukkig de tijd om enkele vragen te beantwoorden. Wil jij weten waarom je 8 t/m 10 Maart een bezoek aan Assen moet brengen?

Nederland kent een aantal mooie grote en kleine festivals. Dit Festival draait al sinds 1980 mee. Waar ligt de Ambitie van Internationaal Filmfestival Assen?
Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film begon als Festival Vrouwenfilms. Het werd in 1980 voor het eerst georganiseerd door een groep vormingswerksters die vrouwen bewust wilden maken van hun rol in de samenleving. IFA is het enige filmfestival met een dergelijke oriëntatie in Nederland en een van de oudste in heel Europa. Vroeger stond het scholende karakter van de films voorop en werd er veel gediscussieerd tijdens het festival. Er is ook nu nog veel ruimte voor verdieping door Q&A’s, inleidingen en het panelgesprek na afloop van IFA Perspectief. IFA richt zich op de rol van de vrouw in film: vrouwen voor en achter de camera staan centraal. Daarmee is het ook een duidelijk platform voor vrouwelijk filmtalent. En door de films die worden vertoond wordt de rol van de vrouw in de maatschappij zichtbaar en besproken.

Er is de laatste jaren veel te doen rond diversiteit en film. Brie Larson maakte laatst een statement door expliciet door een vrouw geïnterviewd te willen worden. Tijdens de laatste edities van de Oscars was voor veel actrices gelijke verdiensten en behandeling een belangrijk aandachtspunt. #Metoo heeft een beerput in Hollywood opengetrokken. Hoe belangrijk is een festival als dit juist op dit moment?
Ten eerste kun je emancipatie in de maatschappij, een grotere diversiteit in film en seksueel grensoverschrijdend gedrag niet allemaal op een hoop gooien; dit zijn alle drie complexe issues.  Weliswaar verbonden maar ook te verschillend om in één ruk te bespreken. Wel geeft het duidelijk aan dat er de laatste jaren een beweging op gang is gekomen, of eigenlijk, op stoom is gekomen. Het aankaarten en bespreken van deze grote thema’s juichen we zeer toe, maar de keerzijde is dat het ook een enorm sterke backlash uitlokt en de discussie steeds meer polariseert. IFA laat met een zeer divers en actueel programma enorm veel facetten zien van het leven, menselijke omgang, en verhalen door en over vrouwen. Door verschillende wereldbeelden te laten zien, zowel cultureel als op het gebied van (niet)traditionele genderrollen, breekt het festival een lans voor nuance, en een open blik naar je medemens en andere levensinstellingen. Door film (en kunst in het algemeen) kun men zich verplaatsen in een ander: empathie en begrip als medicijn voor de ziekte van de polarisatie. (Lacht) Maar misschien is dat wat sterk verwoord.

“IFA laat met een zeer divers en actueel programma enorm veel facetten zien van het leven, menselijke omgang, en verhalen door en over vrouwen.”

Hoe ga je te werk bij het samenstellen van je filmaanbod? Welke mogelijkheden heb je tot je beschikking?
In het kort: het hele jaar door alert blijven op films die passen bij het festival. Niet alleen van vrouwelijke regisseurs, maar ook met thema’s die bij het festival passen of films die traditionele genderrollen uitdagen. Bijvoorbeeld Girl (Lukas Dhont), Las Herederas (Marcelo Martinessi) en The Favourite (Yorgos Lantimos). Het moment waarop een film uitkomt is ook belangrijk. Dit jaar vertoont IFA 15 voorpremières en 6 internationale titels, die respectievelijk pas na het festival en helemaal niet in de Nederlandse bioscopen te zien zullen zijn. Als ik een longlist heb met interessante titels, neem ik contact op met de distributeur of sales agent en probeer ik zo veel mogelijk films te kijken. Uiteindelijk levert dit een shortlist op, en moet ik keuzes maken welke films wel en niet geboekt worden. Ik zoek hierin ook naar balans in het programma, zoals culturele achtergrond, onderwerp, genre, etc.

Als oud inwoner van Drenthe en opgegroeid nabij Assen ben ik benieuwd naar de lokale belangstelling voor een festival rond Vrouw en Film. Waarom juist Assen?
Juist in Assen ontstond dit initiatief, en waarom zou een festival verhuizen als het werkt. In Noord-Nederland zijn drie filmfestivals (op kleine initiatieven na): het Noordelijk Filmfestival, het IFFR in Groningen, en Internationaal Filmfestival Assen. Elk in een hoofdstad van de provincie, elk met een eigen karakter. Doordat de drie noordelijke provincies allemaal vertegenwoordigd zijn biedt het Noorden als geheel een sterke bijdrage aan het film- en festivallandschap in Nederland. Niet alles hoeft zich in de randstad af te spelen.

Wat is jouw persoonlijke programma favoriet? Wat mag de bezoeker, als het jou ligt, ab-so-luut niet missen?
Ik kijk erg uit naar de Q&A’s (regisseur Mijke de Jong na afloop van God Only Knows / regisseur Maria Peters, Producent Dave Schram en hoofdrolspeelster Christanne de Bruijn na afloop van De Dirigent) en de nagesprekken bij The Miseducation of Cameron Post (door het COC, ook naar aanleiding van de Nashville-verklaring) en Girl (IFA Perspectief).

Jammer dat ik er tijdens het festival geen tijd voor heb, maar ik zou zelf heel graag naar het Filmcollege van filmjournalist Gerlinda Heywegen gaan; over waarom we zo van films houden en wat film kan betekenen. Of naar The Price + Shoes; twee kortere films uit 1911/1916 van Lois Weber, waar Kevin Toma speciaal muziek bij heeft gecomponeerd. Dit zal hij live ten gehore brengen tijdens de vertoning.

Verder zijn openingsfilm Lazzaro Felice (uitverkocht op vrijdag, maar nog niet op zondag) en de internationale titels Tigers Are Not Afraid en The Third Wife persoonlijke favorieten, net als Eighth Grade en Take Me Somewhere Nice. Nu ik zo bezig ben wil ik nog veel meer aanraden. Het is nogal een uitgebreid programma, dus misschien moet ik het hier maar bij laten (Lacht). Ik raad iedereen vooral aan om op de site het programma te bekijken. Geheid dat we op elke dag een paar aansprekende films voor je in petto hebben!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*