10 noughties “in your face” komedies

Vorig decennium viel er genoeg te lachen. Maar welke films moet jij sowieso gaan streamen voor een hilarisch avondje film? In deze lijst 10 films die wij van harte kunnen aanraden als je op zoek bent naar de gulle lach. De criteria voor deze lijst is niet per se topkwaliteit, verwacht geen Oscarmateriaal in deze lijst. Maar hoe harder wij er om konden lachen, hoe beter. Met “in your face” humor bedoelen we dan ook recht voor zijn raap humor, fijnproevers kunnen beter even verder kijken.

Charlie’s Angels: Full Throttle (2003)
Een wellicht controversiële keuze. De film kreeg geen enorme recensies, en deel één wordt door velen als de betere film gezien. Maar wat mij betreft heeft deze sequel alles. Een prachtige soundtrack, de juiste campy touch, een prima cast en een paar best spannende scènes. Ook al weet je dat de Angels zich uit elke situatie wel weten te redden, het blijft elke keer weer prachtig om te zien wat ze nu weer verzinnen. Wat dat betreft begint de film meteen prachtig; als een soort achtbaan, die je meteen meevoert naar flinke hoogten om je vervolgens met een noodgang de afgrond in te storten. En als extra bonus een super sexy Demi Moore.

Old School (2003)
Old School en Wedding Crashers horen bij mij een beetje in hetzelfde rijtje. En hoewel ik aanvankelijk Wedding Crashers leuker vond heb ik Old School door de jaren heen vaker gezien. Waarom? Hij stiekem eigenlijk gewoon verdomd grappig. Vince Vaughn en kornuiten die zich alles behalve volwassen gedragen, sleep mij maar weg. De flauwe, vieze, slappe en vette grappen worden geen moment geschuwd, en de film kent totaal geen pretenties. Een man huurt een huis op campusgebied. Dat is voor zijn twee vrienden een kans om hun losbandige studententijd te herbeleven. En… we kunnen los met de bier en seksgrappen. Uiteindelijk leren de heren nog wel een les over verantwoordelijkheid onderweg, maar ook over het belang van jezelf ontdekken en vrijheid.

Mean Girls (2004)
Mean Girls is inventieve tienerkomedie die zelfs voor een wat ouder publiek ook nog te verteren valt. SNL ster Tina Fey schreef het script dat Lindsay Lohan naar het toppunt van haar roem bracht. Ik zag de film als een Clueless voor een nieuwe generatie, en dat is zeker een compliment. Deze film over high school kliekjes, problemen, populariteit en frenemies stal menig hart en zit vol met fantastische quotes. Een film met bizarre humor die je niet gemist mag hebben. En als je geen roze draagt kan je niet bij ons zitten!

Harold & Kumar Go to the White Castle (2004)
Riemen vast. Het is weer tijd voor een road trip! We gaan op zoek naar hamburgers, stapels hamburgers. En waar kan je die beter halen dan bij The White Castle? Harold & Kumar Go to the White Castle is een van de betere slacker komedies van de afgelopen jaren. De film is op bepaalde momenten echt hilarisch. Sommige dingen zijn ontzettend goed gevonden, andere gewoon geweldig weergegeven. Natuurlijk zal de film niet iedereen trekken, maar je kunt er zeker van zijn dat als je films als American Pie en Dude, Where’s My Car? leuk vond, je deze geweldig zal vinden. Het beste wat je kunt doen is een stel vrienden uitnodigen, de nodige versnaperingen in huis halen (bepaal zelf maar hoe ver je wil gaan…) en je hebt een geweldige avond. Harold & Kumar Go to White Castle is een hilarische film, een film die het jammer genoeg niet goed heeft gedaan in de bioscoop.

Dodgeball: A True Underdog Story (2004)
Vince Vaughn, grappen over ballen en Ben Stiller als laakbare schurk. Het klinkt flauw, maar het is dan ook wel heerlijk flauw. Vanaf de eerste beelden tot aan de aftiteling is de film vooral onderhoudend en grappig. Ben Stiller is vooral vies, en vooral niet ‘zichzelf’ zoals in veel van zijn voorgaande films. Ook de andere acteurs passen precies in het plaatje en mede daardoor is het resultaat uitstekend. Dit is een film die je gerust op een nuchtere maag kan gaan kijken, maar die je waarschijnlijk nog veel leuker gaat vinden met een krat bier en een flinke zak popcorn. Een absolute aanrader voor alles en iedereen die toe is aan een lach.

Vet Hard (2005)
Een heerlijke actie-comedy. De actie is zo lomp, bot en bruut dat het onvermijdelijk op je lachspieren werkt. De karakters in de film lijken allemaal te denken: het mag niet, maar ik doe het lekker toch. Deze kwajongensinstelling is, als je beschikt over een redelijk sterke maag en niet vies bent van overtollig bloed, zeer vermakelijk om 90 minuten naar te kijken, maar levert geen briljante film op. Geen probleem! Oliehoek maakte deze film om mensen te vermaken en daar is hij met vlag en wimpel in geslaagd.

The 40 year old Virgin (2005)
Met zijn ruim twee uur is deze Judd Apatow film wel een tikkie aan de lange kant, maar daar staat tegenover dat de film geen moment echt verveeld. Qua sekskomedies is het wellicht één van de slimmere films. Gezien de intelligentie (of gebrek daaraan) van de concurrenten in het genre is dit niet een enorme prestatie, maar toch. De acteurs hebben zichtbaar plezier gehad in het maken van deze film. En een pluspunt is dat het net even verder gaat dan het neuken van appeltaarten en het opdrinken van bier met sperma. The 40 Year Old Virgin is een prima film die ik alle leeftijden kan aanraden, of je nu 16 of 40 bent.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
Bizarre situaties doen zich voor wanneer Borat, een populaire verslaggever (Sacha Baron Cohen) uit Kazachstan, naar de Verenigde Staten komt om een ??documentaire te maken over wat Amerika tot een geweldig land maakt. Onderweg weet hij bijna iedereen die hij tegenkomt te beledigen, wordt hij verliefd op actrice Pamela Anderson en rent hij al ruziënd naakt door een hotel. Sasha Baron Cohen had al veel succes als Ali G. Maar het was met Borat dat hij definitief doorbrak, daarbij dankbaar gebruikmakend van de naïviteit, gretigheid en stereotype denkbeelden van de mensen die zich door Borat voor de camera laten lokken. Geniale improvisatie en candid camera in één.

Hot Fuzz (2007)
Het is vaak moeilijk om met je ouders naar dezelfde film te kijken. Zij willen gewoon lekker op de bank naar het op en top engelse Midsummer Murders kijken terwijl jij niks liever wil dan flauwe in your face grappen en keiharde actie. Hot Fuzz combineert beide, maar aan het eind trekt jouw voorkeur hard aan het langste eind. De makers van deze film scoorden eerder als met Shaun of the Dead, een onderdeel van de zogenaamde Cornetto Trilogie. De onderliggende satire en sociaal kritische opmerkingen zijn misschien niet zo evident als bij Shaun of the Dead, maar Hot Fuzz is het bewijs dat Shaun zeker geen toevalstreffer was. Shit just got real.

The Hangover (2009)
Er waren al vrij veel ranzige komedies die het randje van de goede smaak graag opzochten. Maar The Hangover zette wel een nieuwe standaard. Al snel probeerde elk vrijgezellenfeest een The Hangover component aan de festiviteiten toe te voegen. Het idee is simpel en geniaal tegelijk. Vier vrienden gaan door het lint tijdens een vrijgezellenavond. De volgende ochtend is de aanstaande bruidegom verdwenen en hebben de andere drie last van geheugenverlies. Door de sporen van hun bacchanaal na te gaan komen ze in onverwachte, ranzige en verrassende situaties terecht. De twee vervolgen waren helaas van mindere kwaliteit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*