Waarom nou: Norbit

Wie is Eddie Murphy? Eddie Murphy is de man waar we bij Saturday Night Live hard om hebben moeten lachen. Een stand-up comedian wiens shows uit de jaren ’80 nog steeds door mensen gezien worden. Hij is de Beverly Hills Cop en de man die in Coming to America verschillende rollen op zich nam. Dat laatste bleek een succesformule te zijn en heeft Murphy nog in vele films herhaald. Zo ook in Norbit.

“The wrapper says ‘Ribbed for her pleasure’ but turn it inside out and it’s ribbed for YOUR pleasure!”

A BIG Mistake‘ is de toepasselijke tagline van Norbit zodra je besluit hier je tijd aan te besteden. Norbit (Murphy) groeit op in het weeshuis van Mr. Wong (ook Murphy) en is daar beste vriendjes met Kate (Newton) totdat zij geadopteerd wordt. Norbit is een loser en helemaal alleen totdat Rasputia (alweer Murphy) zich over hem ontfermd. Rasputia is een dame van een flink formaat die lakens uitdeelt en de baas over Norbit is. Ze trouwen en leven nog lang en gelukkig samen? Nee, want Kate komt roet in het eten gooien. Norbit is al niet zo gelukkig met zijn huidige leventje, maar de komst van Kate doet hem realiseren dat hij alleen van haar houdt. Uiteraard is Kate weer verloofd met een hufter waar ze bijna mee gaat trouwen. Zullen Norbit en Kate elkaar weer vinden en laat de bazige Rasputia hem gaan?

Laat ik voorop stellen dat Norbit geen verrassende film is en de humor het vooral van de banaliteit moet hebben. In dat opzicht lijkt Murphy zijn beste tijd wel te hebben gehad. Toch zijn er enkele grappen die een grijns op het gezicht zullen brengen en nog vaak onder vrienden worden herhaald. Eddie Murphy neemt weer 3 grote rollen op zich waarvan Mr. Wong verreweg de leukste is. Zo’n fijngevoelige Chinees die ‘echt‘ van zijn weeskinderen houdt. Het racistische van dit stereotype probeert Murphy uit te buiten door karikaturaal racistisch te zijn naar verschillende groepen: “Yes, Wong very racist. Don’t like black. Don’t like Jew either. But black and Jew love Chinese food. Go figure.” De andere bijkarakters die een prettige aanvulling in de film zijn, zijn het buurhondje en de twee ‘pooiers’. De twee ‘pooiers’ zijn prettig overdreven mannen die het denken gemaakt te hebben, maar als kijker weet je wel beter.

Conclusie
Om nou meteen na het zien van Murphy te concluderen dat er geen hoop meer is voor deze komiek is wat overdreven. Maar op het scherm lijkt hij niet meer het niveau van Coming To America te halen. Als stem is hij daarentegen briljant, want wie houdt er niet van Donkey uit Shrek. Wie weet gaat Murphy het ook nog wel een eindje schoppen als serieuze acteur, want de oscarnominatie voor Dreamgirls was destijds terecht. Het beeldje ging weliswaar aan zijn neus voorbij, maar misschien zou hij iets vaker zoiets moeten proberen. Aan de andere kant, misschien komt er ook wel weer eens een film van Murphy waar we wel weer hartelijk om kunnen lachen zonder dat het te banaal wordt. Norbit kan ieder geval gemist worden als kiespijn. Echt Eddie, waarom besteed je zoveel aandacht aan dit soort matige projecten?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*