Met Rutger Hauer is een groot stuk filmgeschiedenis en één van onze echte filmsterren heen gegaan. Getuige zijn lange lijst aan films heeft hij nooit echt om werk verlegen gezeten. Hij gaf zelf zonder schaamte toe dat daar een hoop nutteloze pulp tussen zat. “Low budget films betalen doorgaans beter om mij te krijgen”. Maar welke films uit zijn rijke carrière moet je echt gezien hebben? En wat was jullie favoriet?
Turks Fruit (1973)
Rokkenjager Eric (Rutger Hauer) is een begaafd Nederlands beeldhouwer die een heftige, erotische romance heeft met Olga (Monique van de Ven).De stormachtige relatie blijkt echter gedoemd, maar niet op de manier die je aanvankelijk verwacht. De beelden van Rutger en Monique, fietsend door Amsterdam, samen met de muziek van Toots Thielemans, vormen een iconisch filmmoment. Het was ook het moment dat de carrières van regisseur Verhoeven en acteur Hauer een vlucht namen, mede omdat ze het beste in elkaar naar boven brachten. Het einde is rauw en hartverscheurend.
Soldaat van Oranje (1977)
Ja, de eerste twee van dit lijstje had iedereen wel kunnen raden. SVO wordt door veel mensen gezien als de beste (Oorlogs)film uit de Nederlandse Filmgeschiedenis. Het waargebeurde verhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema (In de film Erik Lanshof) verdiende een epische verfilming, en Paul Verhoeven zorgde daarvoor. Een Leidsche studenten- en vriendengroep wordt door de oorlog uiteengerukt, en ieder begaat zijn eigen pad. Ten goede en ten kwade.
Blade Runner (1982)
Ik zag deze film toen ik een jaar of 12 was voor het eerst, en kon er geen chocola van maken. Wat moest ik precies met deze Sience Fiction film? Door de titel en de filmhoes had ik een soort duistere samoerai versie van Star Wars verwacht (ja sorry, ik was 12). In plaats daarvan kreeg ik een filosofische film noir. Wat vooral indruk op me maakte waren de muziek, de beelden en een onvergetelijke Rutger Hauer als Roy Batty, een artificieel mens die zich verzet tegen zijn opgelegde beperkte levensverwachting.
Ladyhawke (1985)
Als diefje Philipe Gastone (Matthew Broderick) ontsnapt uit de kerker in Aquila en ontketent een klopjacht. Hij wordt bijna gevangen genomen wanneer ene Navarre (Hauer) hem uit de brand helpt. Navarre en zijn geliefde Isabeau worden al twee jaar opgejaagd door de mannen van de bisschop, deze wil de mooie Isabeau voor zichzelf. Navarre en Isabeau zijn vervolgens door bisschop vervloekt: Navarre verandert ‘s nachts in een wolf en Isabeau overdag een havik. Navarre staat erop dat Philipe hem helpt de stad weer binnen te glippen om de zwaar bewaakte bisschop te doden.
The Hitcher (1986)
Een jongeman genaamd Jim ontsnapt aan de klauwen van een moordende lifter (Hauer). Los van het feit dat de lifter bijna bovennatuurlijke krachten lijkt te hebben is er nog een ander probleem. Jim krijgt namelijk diens misdaden in de schoenen geschoven. Hauer heeft altijd een voorkeur gehad voor het spelen van schurken, het geeft je als acteur meer vrijheid. Hier presenteert hij zichzelf als een onontkoombare vleesgeworden afrekening.
Blind Fury (1989)
Nick Parker, een blinde Vietnamveteraan, keert terug naar Amerika om de zoon van een mede-soldaat te redden. Nick is een getraind zwaardvechter, en zijn tegenstanders komen er al snel achter dat zijn blindheid geen obstakel voor hem is. Dit was nou echt zo’n film die in de jaren ’90 tientallen keren op TV was, waarna we de volgende dag op het schoolplein bespraken hoe cool Rutger Hauer was, en of het allemaal echt mogelijk was om als blinde man zo makkelijk je tegenstanders voor lul te zetten. In onze jongenskoppen was het inderdaad zo makkelijk.
Buffy the Vampire Slayer (1992)
Voor Buffy geschiedenis schreef als een zeer succesvolle tv-serie was er de iets minder succesvolle film. Hierin speelt Kristy Swanson tienermeisje Buffy, door het los uitverkoren om vampieren te slachten. Hierin krijgt ze tegen wil en dank bijstand van Pike (Luke Perry). Hauer speelt op bizarre wijze Lothos, een vampier die eerst Buffy’s mentor uitschakelt en nu achter haar aangaat. Dit was duidelijk een vroege schets voor wat later een succesvolle franchise zou worden, en niemand lijkt echt te weten wat ze hier mee aanmoeten. Dat maakt het wel leuk om naar te kijken.
Surviving the Game (1994)
Een dakloze man (Ice-T) wordt ingehuurd als een overlevingsgids voor een groep rijke zakenmensen op een jachttocht in de bergen. Wat hij niet weet is dat hij hun nieuwe prooi is. Naast Hauer zitten er in deze film nog meer Hollywood cult-acteurs. Wat te denken van Gary Busey, John C. McGinley en F. Murray Abraham? Verwacht geen hoogstaande kwaliteit, maar de film is erg vermakelijk.
Confessions of a Dangerous Mind (2002)
Bijna nederig vertelde George Clooney dat hij Rutger Hauer had gevraagd of hij dit veel te kleine bijrolletje in zijn regiedebuut wilde accepteren. De film is een bewerking van de cult-memoires van spelshow impresario Chuck Barris, waarin hij zich een CIA-huurmoordenaar voordoet. Hauer speelt een freaky Amerikaans-Duitse geheimagent die in de korte tijd dat hij te zien is de show steelt.
Hobo with a Shotgun (2011)
De film begon als een fantasie-grindhouse-trailer en werd vervolgens echt gemaakt. Goed te zien is hoe Rutger Hauer door de jaren heen een prachtige verweerde uitstraling heeft gekregen. In Hobo with a Shotgun krijgt hij de ruimte om zijn brede scala aan mimiek te etaleren. Als eenzame wreker waad hij letterlijk tot aan zijn knieën door bloed en darmen om het recht (of een perverse versie daarvan) nog een beetje te doen zegevieren. Het hoe en waarom van de zwerver doen er niet toe. Er is onrecht, en er is een man die letterlijk uit het vuilnis lijkt te kruipen om het vuilnis op te ruimen. Een liefdesbrief aan de pulp waarin Hauer zo vaak te zien was, en vaak beter dan wat je qua acteerprestaties in dit genre mocht verwachten.
Be the first to comment