10 Nederlandse Horrorfilms

Halloween is weer onder ons, en daarom 10 Nederlandse Horrorfilms die zowel genreliefhebbers als het grote publiek bekend in de oren zullen klinken, of op zijn minst gezien moeten hebben. Dit is geen lijst van de beste Nederlandse Horrorfilms, maar meer een bloemlezing van films die ik gezien heb en me bijbleven om wat voor reden dan ook. Even een Patrick Bateman-achtig regenjasje aan tegen de bloedvlekken: let’s dive in.

De Lift – 1983
Dick Maas brak bij het grote publiek door met Flodder. Maar de coolste kinderfeestjes waar ik in de jaren ’80 kwam hadden stiekem een videoband van de Lift geregeld. Hoe vaak heb ik niet de scene gezien waar een man met zijn hoofd vast kwam zitten tussen de liftdeuren terwijl de lift onvermijdelijk naar beneden kwam… Tijdens een Veronica Meimaand filmmaand is die scene zelfs in de promo gebruikt en wel 100x voorbij gekomen. De film zelf, over een op hol geslagen moorddadige lift en liftmonteur Huub Stapel die de boel moet redden, is heerlijk vermakelijke pulp. Hier ook weer de interessante voorkeur van Dick Maas om karakters in zijn film Kees te noemen.

Amsterdamned – 1988
Nog een keertje Dick Maas. Deze keer sluipt een geheimzinnige moordenaar door de Amsterdamse (nou ja, de opnames waren deels in Utrecht) grachten. Rechercheur Eric Visser (Jawel, daar is Huub Stapel weer) heeft gelukkig een slimme dochter (Tatum Dagelet) en vriendin (Monique van der Ven), anders had hij de zaak nu nog niet opgelost. De speedbootachtervolging zorgde destijds voor Hollywood-achtige vibes in het doorgaans meer artsy Nederlandse filmwereldje. Let ook op de kleine hommage aan Bert Haanstra en zijn klassieker Fanfare.

Intensive Care – 1991
Een Nederlandstalige film met een Oscarwinnaar in een prominente rol? Dat klinkt too good to be true, en dat was het ook. George Kennendy won ooit een Oscar voor beste mannelijke bijrol in Cool Hand Luke. Sindsdien kennen we hem vooral van The Naked Gun films. Zijn gloriedagen waren al lang en breed voorbij toen hij een kleine cameo had in deze heerlijk wanstaltig slechte film. Een beroemde chirurg verongelukt en ligt jaren in coma. Om te voorkomen dat je Kennedy voor al zijn tijd moest betalen is de goede man onherkenbaar verminkt. Zodra hij bijkomt slaat hij aan het moorden en moeten Koen Wauters en Nada van Nie maken dat ze wegkomen.

The Johnsons – 1992
Monique van der Ven, wellicht de koningin van de Nederlandse film, komt voor de tweede keer terug in dit lijstje. Monique’s dochter Emalee is het product van reageerbuisbevruchting. Tijdens een vakantietrip in de Biesbosch krijgt Emalee nachtmerries over geheimzinnige mannen die haar achtervolgen en (het is tenslotte een Nederlandse film) willen bevruchten. Het blijkt dat de dokter die destijds hielp bij het verwekken van Emalee ook zeven mannelijke kinderen creëerde uit dezelfde eicellen. Ondanks het bizarre plot vond ik de film destijds doodeng.

Dood eind -2006
Deze film van de hand van regisseur Erwin van den Eshof is een poging om een volwaardige horrorfilm te maken. We hebben wat jongeren (Onder wie Victoria Koblenko) die gaan kamperen in afgelegen bossen, en een reden waarom ze hun toevlucht zoeken in een oud huis dat aan alle kanten “het spookt hier, ga niet naar binnen” lijkt te schreeuwen. Dit spookhuis neemt de tijd om zijn slachtoffers tot zich te nemen, en we mogen tot het eind meegenieten.

Sl8N8 – 2006
Weer een productie met Victoria Koblenko, waarin ze een dochter speelt die het onderzoek van haar overleden vader wil afronden. Dit onderzoek was naar (uiteraard) een kindermoordenaar en de locatie voor dit onderzoek is (natuurlijk) een verlaten mijn. Alle ingrediënten voor een onnozele maar vermakelijke slasher worden pretentieloos opgediend. Het werd duidelijk niet gezien als het beste werk van Koblenko, ze ontving de gouden Ui voor slechtste actrice.

Sint – 2010
Dick Maas maakt er geen geheim van dat hij vooral publieksfilms wil maken, en met vier films is hij in dit rijtje goed vertegenwoordigt. Sint (Huub Stapel) blijkt een moorddadige bisschop die wraak wil nemen voor zijn gewelddadige dood in 1492. Sinterklaas als slasher blijkt erg grappig. Collega filmmaker Johan Nijenhuis, bekend van kwaliteitsfilms zoals Verliefd op Ibiza, Verliefd op Cuba en Costa kon er destijds niet om lachen. Hij vond het afschuwelijk voor kleine kinderen dat ze blootgesteld werden aan het idee van een moordlustige sint. Hij riep destijds in DWDD op tot een boycot voor deze film. Het hielp niet, Sint haalde makkelijk de status van gouden film.

De Poel – 2014
Deze surrealistische thriller/horrorfilm had een trailer die destijds mijn aandacht wist te vangen. Ik heb Gijs Scholten van Aschat heel hoog zitten als acteur, en ik was dan ook enorm benieuwd naar deze film. De film verhaalt over een kampeertrip dat om diverse redenen van kwaad tot erger verloopt. De film zit vol close ups van vergankelijke bostaferelen: alles in de omgeving lijkt dood, rot of stervende. De poel ziet er uit als een plek waar ik mijn tentje niet zou willen neerzetten. Gelukkig voor de kijker doen de personages dat wel.

SneekWeek – 2016
Sneekweek is een Friese feestweek waar het vooral draait om bootjes, lompe muziek en overmatig drankgebruik door jongeren. De ideale achtergrond voor een tienerslasher dus. Stel je voor dat een ze een Nederlandstalige remake willen maken van I Know What You Did Last Summer, en je hebt Sneekweek. Producent A-Film ging tijdens het maken van de film failliet, maar met hulp van Dutch Film Works haalde deze productie toch nog de bioscoop. Vooral leuk als je Sneek ook een beetje kent, de film is op locatie opgenomen.

Prooi – 2016
Dick Maas schiet niet altijd 100% raak. Prooi was aanvankelijk een behoorlijke flop in de Nederlandse bioscopen. Iets veroorzaakt dood en verderf in de omgeving van Amsterdam. Alleen Lizzy (Sophie van Winden) lijkt door te hebben dat het om een leeuw gaat, verder neemt niemand haar serieus. Dick Maas was van mening dat het Nederlandse publiek geen vertrouwen meer had in de Nederlandse film, mede door een overschot aan middelmatige romcom’s. Uiteindelijk kreeg hij een meevaller uit onverwachte hoek: in 2019 haalde de film enkele weken achtereen de bioscoop top 10 in China. Daar kunnen ze leeuwen in een Nederlandse stad dus wel waarderen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*