Back to the Noughties: xXx

James Bond is een watje, waarom subtiel doen als je gewoon iemand meteen op zijn bek kan rammen? Dat lijkt zo’n beetje de boodschap van Triple X. We waren tenslotte in een nieuwe eeuw aangekomen, dus de tijd van subtiele spionage lag achter ons. In deze film werd volgens de slogan a new breed of agent opgevoerd. Geen gentleman in strak pak meer, maar kale gozers met tatoeages, spierbundels, botte opmerkingen en een voorkeur voor ‘extreme sports‘. Of zoals een andere slogan opmerkt: Shaken AND stirred!

“You have a bazooka! Dude, stop thinking Prague Police and start thinking Playstation. Blow shit up! “

De film draait om Xander Cage (Vin Diesel) een waaghals die net een beetje te ver is gegaan door de auto van een senator de vernieling in te rijden. Hij kan kiezen, de cel, of een verkorte spionage opleiding. Ondanks dat Xander de tests met goed gevolg doorstaat twijfelt hij geen seconde, nooit zal hij uit zichzelf voor de wet gaan werken. Gelukkig is er dan nog de grote baas (Samuel L. Jackson) die Xander met een (voor het genre gebruikelijke) speech weet over te halen. Tenslotte is zo’n cel ook niet alles.

Als James Bond parodie is Triple X niet echt bijzonder. Wel vaker hebben films de draak gestoken met het spionage genre. De pogingen om zich radicaal tegen James Bond af te zetten zijn aandoenlijk. Een spion gestoken in smoking wordt tijdens een concert van Rammstein doodgeschoten en vervolgens door het publiek als een jutezak rond gehost (crowdsurfen). De tijd van James Bond lijkt echt geweest in deze tijden van keiharde metal en anarchie. Grappig genoeg oogt dit niet heel modern, maar juist super 80’s. Waar Bond normaal sociaal gaat mingelen om contacten op te doen loopt Xander rechtstreeks naar de boeven toe om zich te introduceren. Helaas lijkt Triple X echter heel veel op Bond: een voorkeur voor vrouwen, auto’s en oneliners kan beiden niet worden ontzegt.

De film heeft echter enkele waanzinnige stunts. De capriolen in James Bond zijn soms al lekker over the top, maar Triple-X gaat een flinke stap verder. Natuurlijk bevat de film standaard actie zoals helikopter, ski en auto achtervolgingen, maar er is meer. Halverwege een ski achtervolging creƫert Xander een lawine om zijn achtervolgers af te schudden. Dit is behoorlijk spectaculair in beeld gebracht. Ook de andere stunts zijn soms larger dan life, dat maakte voor mij destijds de gang naar de bioscoop meer dan goed. Op TV gaat helaas een deel van die lol ietwat verloren.

Conclusie
Als verhaal is Triple-X een lachertje. Xander probeert wel de chaotische bad-boy uit te hangen, maar als hij halverwege uitkraamt dat hij voor het eerst in zijn leven iets nuttigs doet, dan is het even zoeken naar een teiltje. Triple X is gewoon een actiefilm die het moet hebben van snelle beelden en de eerder genoemde snedige oneliners. Als je ook maar een beetje van actie houdt is dit zeker de moeite waard. Gewoon een avondje lachen op de bank om al die onzin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*