Top en Flop 2019

Ietsje eerder deze maand maakte ik al mijn decennium-overzicht. Bijna geen van de films uit 2019 heeft het in mijn beste of slechtste lijstje van tien jaar gered. Is 2019 daarmee een matig filmjaar? Zeker niet! 2019 bracht genoeg prima films voort die zeker het aanzien waard zijn. En ook enkele stinkers waarvan ik hoop dat het je lukt ze te vermijden. Hier mijn laatste post van dit jaar, en hopelijk geeft het mensen inspiratie.

Top
Ik hou er altijd van als een film me een stomp in de maag weet te geven. Als een film me nog dagen na het zien bij weet te blijven. Helaas heb ik dat gevoel dit jaar weinig ervaren. Dit komt deels doordat ik als pappa niet meer moeiteloos 100x per jaar naar de bios kan. Maar ik merkte ook een beetje metaalmoeheid. Al het Marvel geraas raakt me wat minder dan een jaar of 10 geleden. Het zorgt er ironisch genoeg ook voor dat ik wat minder vaak naar de bios ga. Iets vaker maakte ik dit jaar gebruik van Pathe Thuis om films alsnog te bekijken. Gelukkig was er één film die er voor mij uitsprong: Tigers are not Afraid is een naargeestig sprookje met wortels in een gruwelijke realiteit die iedereen gezien moet hebben. Daar was dan toch die stomp in de maag waar ik naar verlangde.

Joker is hier en daar een gemankeerde film die met een wat subtielere regie nog beter had kunnen zijn. Maar oh my god, wat is Joaquin Phoenix goed in deze rol. Alleen al daarom hoort deze film zo hoog in dit rijtje. Once Upon a Time in Hollywood is zo’n Tarantino film waarin gedurende bijna drie uur weinig lijkt te gebeuren, maar toch geen moment verveelt. De documentaire Diego Maradonna slaagde er in om me met een andere blik te laten kijken naar een voetballer waar ik nooit veel mee had.

1) Tigers are not Afraid – Issa López
2) Joker – Todd Phillips
3) Once Upon a Time in Hollywood – Quentin Tarantino
4) Diego Maradonna – Asif Kapadia
5) Avengers: Endgame – Anthony Russo & Joe Russo
6) Balloon – Michael Herbig
7) The Two Popes – Fernando Meirelles
8) They Shall Not Grow Old – Peter Jackson
9) Greenbook – Peter Farrelly
10) Rocketman – Dexter Fletcher

Flop
Ik ben wat selectiever met mijn filmtijd geworden, en daarom zie ik gelukkig steeds minder echt slechte films. Maar om de ontzettende overkill aan actie van 6 Underground of stereotype genrefilms als April, May & June voor te blijven moet je toch wel behoorlijk slecht zijn. Verliefd op Cuba was Johan Nijenhuis zoals we hem kennen. Zelfs de filmtitel is niet verrassend, en geeft perfect weer dat deze man nu al twintig jaar filmsubsidie mag misbruiken om exact dezelfde film steeds weer opnieuw te maken. En kunnen we nu eindelijk stoppen met doen alsof Jan Kooijman kan acteren?

Het zal sommigen verrassen dat ik Oscarwinnaar Roma in dit lijstje opneem. Maar het mag best gezegd worden: de film is stijl boven inhoud, en ook nog eens behoorlijk saai. Peterloo is ook zo’n film die bij een enkeling juist op het toplijstje zal komen. Maar ik vond de film vooral pompeus en letterlijk en figuurlijk een saaie preek. Verder vooral veel lusteloze Netflix producties en voorspelbare genrefilms.

1) Verliefd op Cuba – Johan Nijenhuis
2) 6 Underground – Michael Bay
4) April, May en June – Will Koopman
3) Point Blank – Joe Lynch
5) The Laundromat – Steven Soderbergh
6) Last Christmas – Paul Feig
7) Angel has Fallen – Ric Roman Waugh
8) Peterloo – Mike Leigh
9) Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw – David Leitch
10) Roma – Alfonso Cuarón

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*