Unorthodox

Je losmaken van een gemeenschap, een religie, een levenswijze, het is een pad waarbij de hoofdpersonages zich vaak gedwongen zien schepen achter zich te verbranden. Door de jaren heen zijn er vele boeken en films over dit thema geschreven. Unorthodox, een vierdelige Netflix serie, is gebaseerd op de memoires van Deborah Feldman. De serie is voor het grootste gedeelte in het Jiddisch gesproken en herbergt een interessante jonge hoofdrolspeelster.

“You went all the way to Europe and all you saw were graves?”

De serie volgt Esther “Esty” Shapiro (hopelijk een doorbraak voor actrice Shira Haas), een jonge vrouw die is opgegroeid in een ultraorthodoxe gemeenschap in de wijk Williamsburg in Brooklyn. Ze besluit naar Berlijn te vertrekken en haar gearrangeerde huwelijk en een hechte geloofsgemeenschap achter te laten. Haar huwelijk met Yanky (Amit Rahav) is verre van gelukkig, en ze wil dolgraag haar eigen pad in het leven ontdekken. In Berlijn komt ze in aanraking met jongeren die alles lijken te hebben wat zij niet heeft: een creatieve opleiding aan een prestigieus conservatorium, vrije levensstijlen en levensvreugde. Ondertussen is Yanky met de iets meer wereldse geloofsgenoot Moishe (Jeff Wilbusch) onderweg naar Berlijn om Esty terug te halen.

De serie deed nogal stof opwaaien. De één vond het een interessante inkijk in een gemeenschap die doorgaans gesloten bleef voor buitenstaanders. De ander vond het ietwat sensationeel en al te zwart-wit weergegeven. Het verhaal van Esty is nergens heel erg verrassend. De Onorthodoxe geloofsgemeenschap is verstikkend, controlerend en gesloten. Alle beelden zijn uiterst flets weergegeven. De wereld erbuiten heeft mooie kleuren, is weids (zelfs in een stad als Berlijn) en vol mogelijkheden. Het is geen spoiler als we zeggen dat Esty enige aanpassingsproblemen ervaart en ook tegen de vooroordelen van zowel de nieuwe buitenwereld als haar oude gemeenschap moet strijden. Beide kanten lijken Esty een sticker op te willen plakken die weergeeft wie ze volgens hen is of moet zijn. Esty wil liever haar eigen weg vinden.

Helemaal zwart/wit is de serie dus niet. De buitenwereld is niet per se een bastion van vrijheid. Het overweldigt Esty soms. Maar ook de onorthodoxe geloofsgenoten hebben zo hun randjes en twijfels als het gaat om het belijden van hun geloof. Ergens diep in Yanky zit soms een verlangen en nieuwsgierigheid naar meer. Maar hij heeft niet de kracht of de persoonlijkheid daar iets mee te doen. Moishe is sowieso twijfelachtig. Hij gokt op zijn smartphone, heeft twijfelachtige contacten in Berlijn en neemt het niet al te nauw met de onorthodoxe normen. Toch blijkt hij ook complexer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Esty lijkt een kwetsbare stille vrouw, maar in haar zit wel de kracht om haar verlangens te volgen en er voor te vechten. Dit wordt zeer knap weergegeven door Shira Haas, een actrice die op ontwapenende wijze gestalte geeft aan Esty. Hopelijk gaan we meer van dit enorme talent zien.

Conclusie
Unorthodox is een prima miniserie die misschien hier en daar wat extra diepgang had mogen hebben als het op de belangrijkste verhaallijn aankomt. Na de eerste aflevering weet je eigenlijk wel hoe het verhaal zal verlopen, en nergens twijfel je daaraan. De meerwaarde zit hem in de prima acteerprestaties en de behapbaarheid van dit alles. Niet alles hoeft drie seizoenen van tien afleveringen elk te zijn. Een prima tussendoortje met knap acteerwerk.

2 Comments

  1. Het is toch wel slordig alsje als recensent de naam van de hoofdpersoon verkeerd weergeeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*