Even iets anders dan Marvel

Je kon er de afgelopen twee decennia niet omheen: superheldenfilms domineerden de bioscopen. Elk jaar bracht Marvel aan paar films uit die onderdeel waren van het MCU. En verder was er nog DC die ook probeerde om zijn helden en heldinnen aan de man te brengen. Alsof het niet genoeg was bezaten Fox en Sony ook nog wat Marvel rechten en wisten diverse comics van andere uitgeverijen de weg naar het witte doek vonden.

“Dat het MCU tijdelijk even zijn momentum verliest en de filmwereld nu een pas op de plaats moet maken is wat mij betreft een goede zaak.”

De MCU was een project waar ik als tiener in de 90’s niet eens van zou durven dromen. Ik groeide op met de Supermanfilms, de Burton Batman producties en vooral toffe tekenfilms over mijn favoriete helden. Blade (1998) bleek een kleine voorbode van de dingen die gingen komen. Met X-Men veranderde de filmindustrie, superheldenfilms bleken niet langer alleen voor comicverslaafden, ook het grote publiek leek klaar voor dit soort grootse actieproducties. Met Iron Man (2008) gaf Marvel het startschot voor wat we zouden gaan kennen als het Marvel Cinematic Universe… en de rest is geschiedenis. Met Avengers: Endgame kwam de belangrijkste verhaallijn 11 jaar later tot een einde. Marvel had miljarden binnengeharkt, dus natuurlijk zouden er nog veel films gaan volgen…

Spider-Man: Far from home leek een soort overbruggingsfilm naar nieuwe MCU films. En daarna… werd het rustig. Er waren wat aankondigen van nieuwe producties, maar door Corona lijkt de filmwereld even een pas op de plaats te maken. Grote producties wachten op betere tijden zodra de bioszalen weer volledig open gaan. Dit geeft kleinere films de kans ook even te shinen, zowel in de bioscopen als op streamingkanalen. Black Widow, de lang verwachte solofilm voor deze vrouwelijke avenger, komt wel uit dit jaar. Maar van aankondigingen als de Eternals en Shang Chi worden we nog niet warm. Thor: Love & Thunder heeft zeker wel onze interesse. Er komen ook sequels van Spider-Man, Black Panther, Guardians of the Galaxy en Captain Marvel, maar daarop moeten we op zijn minst nog een jaar of twee wachten.

Eerlijk gezegd vind ik dat wel prima. Met al het comic en Star Wars geweld van de laatste jaren leek het wel alsof er niets anders meer in de bios draaide. Natuurlijk kan ik ook eens een andere bioscoop dan Pathe bezoeken. Tenslotte zijn er ook filmhuizen. Maar ik vind het ook belangrijk dat grote filmmaatschappijen eens wat meer aandacht en creativiteit in andere soorten films steken. Dat het MCU tijdelijk even zijn momentum verliest en de filmwereld nu een pas op de plaats moet maken is wat mij betreft een goede zaak. Ik werd een beetje blockbuster en Marvel moe. Spider-Man Far from Home zou vroeger een enorme indruk op me hebben gemaakt. Nu zag ik het als een vermakelijk tussendoortje in de regen aan superheldenfilms. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*