10 monsters van buiten, zacht van binnen

Er bestaan nogal wat afgrijselijke, afzichtelijke en afschrikwekkende filmwezens. Maar niet alle filmmonsters zijn ook echt… monsters. We geven je hier tien voorbeelden van films waarin het monster uiteindelijk een schaap in wolfskleren bleek, of op zijn minst goede kanten bleek te hebben.

Frankenstein (1931)
Okay, Frankenstein’s monster is in essentie een verzameling lichaamsonderdelen die aan elkaar zijn genaaid, maar dat maakt hem niet direct slecht. Diep van binnen is hij vooral een verkeerd begrepen personage, en acteur Boris Karlof weet dat perfect neer te zetten in de beroemde scene met het meisje nabij het water. Toegegeven, het loopt voor dat meisje niet goed af. Maar in essentie wil het monster iets heel primairs: vooral geaccepteerd worden en niet alleen zijn.

King Kong (1976)
Ooit huurden we bij de lokale bibliotheek een videorecorder en mochten we allemaal een film uitkiezen. Ik koos voor King Kong, en dat heb ik geweten. Het is tot op de dag van vandaag de enige film waarbij ik ooit gehuild heb. Natuurlijk kan deze film niet tippen aan de impact die het origineel in 1933 had. Maar voor een jong ventje was het verschrikkelijk zielig om te zien hoe de grote aap het onderspit moet delven tegen de gemene mensen, alleen maar omdat hij verliefd werd op Jessica Lange.

Gremlins (1983)
Het is een puntje van discussie, hoort Gizmo thuis in een rijtje filmmonsters? Tsja, hoe noem je anders een beestje dat als het met water in aanraking komt of op het verkeerde tijdstip eet direct moorddadige soortgenoten op de wereld zet? Gizmo was in de jaren ’80 en ’90 zo populair dat ik zelden een kermis ben tegengekomen waar je het knuffelbare monstertje niet kon winnen.

The Toxic Avenger (1984)
Mijn vader grapte vroeger achter het stuur van de auto wel eens als hij een irritante andere weggebruiker tegenkwam “aanrijden voor bonuspunten“. Verder was hij de meest brave weggebruiker die je tegen kon komen. Niet veel later ontdekte ik dat die quote uit deze pulpfilm kwam. The Toxic Avenger is een ietwat zielige medewerker van een gym die door de mooie jonge sporters continue gepest wordt. Deze yuppie etterbakken deinzen er zelfs niet voor terug iemand expres aan te rijden. Door een freaky ongeluk met chemisch afval verandert hij in een misvormd maar supersterk wezen.

Monsters Inc (2001)
Niet alle monsters kunnen eng zijn. Om de stad van stroom te voorzien, moeten monsters kinderen bang maken zodat ze gillen. Sulley (John Goodman) is hij vrij goed in, maar zijn vriendje Mike (Billy Christal) heeft wat meer moeite. Als ze in aanraking komen met een klein meisje genaamd “Boo” dat niet bang voor ze is komen ze in de problemen, ze is ze zelfs gevolgd naar hun wereld. Het is nu aan Sulley en Mike om Boo terug te sturen naar haar wereld voordat iemand erachter komt, vooral twee kwaadaardige schurken zoals Sulley’s belangrijkste rivaal als monster, kameleonachtige Randall (een monster waar Boo wel erg bang voor is), en Mike en Sulley’s baas Mr.Waternoose.

Shrek (2001)
Een angstaanjagende groene boeman met de naam Shrek leeft alleen en volmaakt tevreden in zijn uithoek van het moeras. Maar plotseling verbant de kwaadaardige Lord Farquaad een stel sprookjesachtige wezens naar het moeras van Shrek. Deze belooft Shrek zijn Moeras terug te geven als hij hem Prinses Fiona brengt. Deze wordt gevangen gehouden door een draak in een kasteel. Samen met de irritant veel kleppende ezel gaat hij op pad. Al snel blijkt Shrek niet zo’n boeman, maar heeft hij uiteraard een hart van goud.

Monsters Vs. Aliens (2009)
Als Susan in een reus verandert nadat ze op haar trouwdag door een meteoriet wordt getroffen, wordt ze onderdeel van een team van monsters die door de Amerikaanse regering zijn gestuurd om een ??buitenaards meesterbrein te verslaan dat de aarde probeert over te nemen. De monsters hebben allemaal een prima aaibaar-gehalte, maar Insectosaurus is wel extreem schattig. Jammer dat hij groot genoeg is om complete steden te vernietigen.

Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)
Je kan als heks wel een Trol in dienst hebben om je zware werk te doen, maar dat wil nog niet zeggen dat de Trol kwade wil heeft. Edward de Trol helpt de helden Hansel en Gretel om kritieke momenten, en lijkt zichzelf zelfs op te offeren voor Gretel. Gelukkig blijkt hij niet dood, aan het eind van de film sluit hij zich zelfs bij de helden aan.

Godzilla (2014)
Een aantal monsters vormt een vreselijke bedreiging voor de hele mensheid. De enige hoop voor de wereld lijkt de grote hagedis Godzilla te zijn. Maar zullen de mensen deze mogelijke bondgenoot voldoende vertrouwen? En wil dit monster wel met de mensen samenwerken? Was Godzilla vroeger nog een afschrikwekkend monster dat Japanse steden kwam platstampen, tegenwoordig is hij een soort held die de aarde gaat beschermen tegen ander, door nucleair afval gecreƫerd ongedierte.

The Shape of Water (2017)
In een verborgen, streng beveiligd overheidslaboratorium waar ze werkt, zit de eenzame Elisa (Sally Hawkins) vast in een leven van isolement. Elisa’s leven verandert voor altijd wanneer zij en haar collega Zelda (Octavia Spencer) een geheim experiment ontdekken. De eenzame Elisa vormt een unieke relatie met een amfibisch wezen dat in gevangenschap wordt vastgehouden. Dit wezen heeft misschien een monsterlijk uiterlijk, maar zoals we weten… love will find a way.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*