Chadwick Boseman overleden

Chadwick Boseman, acteur, producer en schrijver, is vrijdag op 43-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker. Boseman was bij het grote publiek natuurlijk bekend als Black Panther, een rolmodel voor een hele generatie zwarte jongeren die zichzelf eindelijk vertegenwoordigd zagen in een mainstream superheldenfilm.

“You have to cherish things in a different way when you know the clock is ticking, you are under pressure.”

Boseman, geboren in 1976 als Chadwick Aaron Boseman te South Carolina, begon al op jonge leeftijd met het schrijven van toneelstukken. Hij studeerde aan de  Howard University in Washington DC, waar hij ambieerde regisseur te worden. Daarna ging hij naar de British American Drama Academy in Oxford. Om zich in te leren leven in de acteurs ging hij zelf ook acteren. Hij studeerde af aan de Digital Film Academy in New York en werd drama-instructeur.

Hij verhuisde naar Los Angeles om een ??acteercarrière op te bouwen en begon met gastrollen in shows zoals ER, Third Watch en CSI:NY. Tijdens het opbouwen van zijn carrière bleef hij toneelstukken schrijven, die regelmatig werden opgevoerd. Grotere rollen en regelmatige opdrachten op tv volgden, en al snel maakte hij zijn filmdebuut in The Express uit 2008. Zijn grote doorbraak was 42, een biografie over honkballegende Jackie Robinson 2013. Ook gaf hij gestalte aan James Brown in Get On Up.

Boseman’s carrière kwam tot een hoogtepunt toen Marvel belde en hij de rol van koning T’Challa binnensleepte. Hierdoor verscheen hij in MCU-blockbusters Captain America Civil War, Black Panther, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. Hij was voor het laatst gezien in Spike Lee’s Da 5 Bloods. In 2016 kreeg hij de diagnose stadium III-darmkanker, maar bleef zowel aan grote als kleine films werken en tegelijkertijd chemotherapiebehandelingen ondergaan. Zijn laatste tweet, waarin zijn overlijden werd aangekondigd, brak een twitter-record. Boseman, die met zijn rustige en charismatische aanwezigheid één werd met de rol van Black Panther zal voor altijd in de herinneringen van veel jongeren voortleven.

As an African-American actor, a lot of our stories haven’t been told.Chadwick Boseman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*