Nieuwe regels om #Oscarssowhite te doorbreken

Al jaren worden de Academy Awards bekritiseerd vanwege een gebrek aan diversiteit. Zowel in de kiescommissie als in het soort films dat Oscar-erkenning krijgt. Het inmiddels vijf jaar geleden dat de hashtag #OscarsSoWhite een strijdkreet werd. Hoewel die kiescommissie de afgelopen jaren wat gediversifieerd is en het tij een beetje begint te keren (gezien de successen van Parasite en Moonlight van de afgelopen jaren) heeft de organisatie nu een grote veranderingen aangekondigd.

“De verscheidenheid moet groter worden om onze diverse wereldbevolking te weerspiegelen, zowel bij het maken van films als bij het publiek dat ermee in contact komt.”

De Academie heeft nieuwe ‘representatie- en inclusienormen’ aangekondigd. Vanaf 2024 moeten films die strijden om de beste film aan twee van de vier volgende normen voldoen: representatie op het scherm, thema’s en verhalen; creatief leiderschap en projectteam; toegang en kansen voor de industrie; en publieksontwikkeling. Hiermee bedoelt men: films moeten ondervertegenwoordigde groepen meer kansen voor en achter de schermen geven. Of het nu gaat om de vrouwelijke hoofdrol, of een stageplek achter de schermen.

De verscheidenheid moet groter worden om onze diverse wereldbevolking te weerspiegelen, zowel bij het maken van films als bij het publiek dat ermee in contact komt. De Academie zet zich in voor een cruciale rol omdit te helpen realiseren ”, aldus Academy President David Rubin en Academy CEO Dawn Hudson. “Wij geloven dat deze inclusiestandaarden een katalysator zullen zijn voor langdurige, essentiële verandering in onze branche.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*