Back to the 90’s: Mulan

Nu Disney Mulan als live-action film op de markt heeft gegooid was het ook een mooi moment om mijn Special Edition DVD van het origineel weer eens af te stoffen. Het verhaal kennen we inmiddels allemaal: het Chinese meisje dat zich niet aan de regels hield en daardoor eeuwige roem heeft vergaard. Mulan stamt uit het post-Lion King tijdperk. Naar mijn mening was The Lion King een afsluiting van een periode succesvolle Disneyfilms. Maar goed, The Lion King was dan ook niet zo maar een tekenfilm, nee het was één van de succesvolste aller tijden. De vraag rest waar Mulan achteraf gezien in het plaatje past.

“The flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all. “

China staat bol van de tradities, van de geboorte tot na de dood aan toe. Waar regels en traditie belangrijk zijn, is ook altijd iemand te vinden die uiteindelijk niet kan aarden in de omstandigheden. In dit verhaal is dat Fa Mulan. Ze lijkt weinig op te hebben met de huwelijkstradities. Ook al wil ze haar familie niet tot schande zijn, ze kan haar desinteresse ook niet onder stoelen of banken steken. Wanneer de Hunnen het land belegeren, roept de keizer uit elk gezin een man op om zich bij het leger aan te sluiten. Gezien Mulan het enige kind is in de Fa familie, zal haar vader zich moeten melden. En dit is waar Mulan alle denkbare regels in de eeuwenoude tradities verbreekt. In plaats van haar vader gaat zij het leger in. En het leger is een plaats waar vrouwen compleet worden geweerd. Op overtreding van deze regel staat de doodstraf.

Maar goed, Mulan gaat dus het leger in vermomd als man. Ze zal net als de andere mannen flink moeten trainen om goed krijger te worden. Gelukkig krijgt ze hulp van haar overleden grootouders, die onwetend Mushu het draakje naar haar sturen. En Mushu is gelukkig van alle markten thuis. Samen met een gelukskrekel weten ze Mulan tot een groots krijger te maken. Maar ja, Mulan is nou eenmaal een vrouw en wordt onverhoopt verliefd op Li Shang, de legeraanvoerder. En wat er van die liefde terechtkomt, zul je zelf maar moeten gaan kijken. Hoewel de uitkomst niet heel verrassend zal zijn.

Hoewel ik een groot Disneyliefhebber ben, heeft Mulan mij nooit diep weten te raken. De bijfiguurtjes zijn niet zo aansprekend als een Timon of Pumbaa of zelfs de geest uit Aladdin. Eddie Murphy mag als Mushu misschien wel op dreef zijn, maar ik kan er niet meer dan glimlach voor opbrengen. Daarnaast lijkt het trainingsliedje niet altijd even strak met de beelden te lopen en dat is toch spijtig. Het gevoel bekruipt mij dat Disney met deze film langzaam aan op een ander pad is beland. Niet langer was de kwaliteit belangrijk, maar de formule en de commercie. Er moest koste wat het kost iedere kerst een film in de bios verschijnen. Ook al wordt er veel aandacht aan de details besteed, deze productie lijkt toch een vluggertje. Niet zo gek dat Disney hierna animatie begon los te laten ter faveure van computer animatie.

Conclusie
Ik wil meteen even kwijt dat Mulan geen slechte film is. En toch blijft de onvermijdelijke maar niet uit. Mulan weet als film niet het niveau te halen dat ik graag bij Disney zie. Het blijft qua verhaal achter bij de sprookjes die we gewend zijn en de muziek mist het aansprekende liedje waar we geen genoeg van krijgen (en de oscar binnensleept). Om nog maar te zwijgen over de bijkarakters (hoewel Mushu voor sommigen wel een geslaagd draakje is). Edoch, Mulan zal menig kind toch 84 minuten lang vermaken en dat is waar het om gaat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*